De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 27 november
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.
A Separation
NPO 2 Extra, vanaf 20.30 uur
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe fijn het is dat de NPO zijn filmtaak serieus neemt, al is het op een ‘bijzender’. Vanavond wordt de moderne klassieker A Separation uitgezonden, de Iraanse Oscarwinnaar van Asghar Farhadi uit 2011. Voorafgaand aan het stilistisch serene en gedurfd vormgegeven echtscheidingsdrama praat Noa Johannes op locatie met ‘filmliefhebbers die de film, de thema's en/of de makers goed kennen’, aldus de uitzendende omroep VPRO. Na de film (22.30 uur) volgt nog een documentaire over de totstandkoming van deze opmerkelijke film.
Furia
Canvas, 20.40 uur
De spannende Noorse misdaadserie Furia gaat vanavond op Canvas met een dubbele aflevering van start. Na de nodige problemen besluit politieman Asgeir (Pål Sverre Hagen) samen met zijn dochter te verhuizen naar een rustig pittoresk plaatsje in het westen van Noorwegen. Hij maakt er kennis met de mysterieuze Ragna (Ine Marie Wilmann) en raakt al snel verwikkeld in zaken die verdergaan dan de gebruikelijke plattelandscriminaliteit. Asgeir komt op het spoor van een extreem-rechtse terreurcel, die van plan is toe te slaan tijdens de Duitse verkiezingen.
Queen at the BBC
BBC 2, 21.00 uur
Twintig jaar na het overlijden van Freddie Mercury staat de BBC stil bij de muzikale erfenis van de zanger en zijn band Queen. Queen at the BBC geeft een overzicht van Queen-optredens in programma’s door de jaren heen, waarna Freddie Mercury: The Final Act inzoomt op de laatste jaren van de frontman en de voorbereidingen op het legendarische eerbetoon aan de zanger in het Wembley-stadion in 1992. De avond wordt afgesloten met de fraaie registratie van een vroeg Queen-concert. Op kerstavond 1975 speelde de band in het Londense Hammersmith Odeon.
Face/Off
Veronica, 22.20 uur
(Actie, John Woo, 1997) Speelse en spectaculaire actiethriller van de door Hollywood omarmde Chinese kogelballetspecialist Woo. Volop citerend uit eigen werk trekt hij met schitterende slowmotions, uitzinnige geweldschoreografieën en knappe vuurgevechten alle registers open in dit ingewikkelde, onmogelijke en toch geslaagde verhaal over een FBI-agent (John Travolta) en een terrorist (Nicolas Cage) die door plastische chirurgie van uiterlijk wisselen. Het toppunt van virtuoze bluf, maar ook meer dan louter spektakel. Travolta en Cage vertolken hun personages als twee dynamische macho’s met gevoel, die elkaar met overtuiging opzwepen.
Metallica & San Francisco Symphony: S&M2
NPO 3, 22.42 uur
In mei 1999 vond er een bijzondere samenwerking plaats tussen heavymetalband Metallica en het vermaarde San Francisco Symphony-orkest. Op twee achtereenvolgende avonden hielden de band- en orkestleden een gezamenlijk concert, dat werd vereeuwigd als een film en live-album. Twintig jaar later werd het jubileum van dit evenement gevierd met een nieuw concert, waarmee tevens het nieuwe Chase Center-stadion werd geopend. NPO 3 presenteert vanavond de registratie van dit muziekspektakel met hits als One, Nothing Else Matters en Enter Sandman.
In Blue
NPO 2, 23.48 uur
(Drama, Jaap van Heusden, 2017) Van Heusden haalt het beste uit zijn acteurs in het fascinerende In Blue, dat een simplistisch, moreel dubieus sprookje had kunnen worden, zij het dat het script niet aan valse romantiek doet. De chemie tussen de rijke Lin (Maria Kraakman) en de straatarme, drugsverslaafde tiener Nicu (Bogdan Iancu) geeft hun relatie geloofwaardigheid. Ze vertegenwoordigen een onder- en bovenwereld die eigenlijk niet tot elkaar kunnen komen, maar waar In Blue de mogelijkheid van een midden schetst. Fascinerend drama met Gouden Kalveren voor beste regie, scenario en actrice (Kraakman).
Apocalypse Now
BBC 1, 01.15 uur
(Oorlog, Francis Ford Coppola, 1979) Je weet nooit welke versie je op tv zult zien van deze briljante, meeslepende, met de Gouden Palm bekroonde Vietnam-opera. Wordt het de oorspronkelijke bioscoopeditie, de uitgebreide Redux-versie of de Final Cut uit 2019? Apocalypse Now, het meesterwerk waarvoor regisseur Coppola zijn financiële en geestelijke gezondheid riskeerde, belichaamt de gekte van de oorlog in alle facetten. De opnamen duurden een eeuwigheid; de helikopters van het Filipijnse leger waren soms nodig voor echte gevechten met rebellen, Marlon Brando kon zijn tekst maar niet onthouden, Dennis Hopper was op de set geen minuut bij zinnen en Martin Sheen bezweek bijkans aan een hartaanval.