Tips

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 27 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Brady Jandreau in The Rider. Beeld
Brady Jandreau in The Rider.

Sterren op het doek

NPO 2, 20.40 uur

Özcan Akyol ontvangt in Sterren op het doek vandaag Ruth Jacott. Tijdens een goed gesprek wordt de zangeres en musicalster door drie schilders op het doek vereeuwigd, en haar favoriete doek mag ze mee naar huis nemen. Jacott staat deze maand in het zonnetje bij Omroep Max, waar ze de derde artiest is die een plekje kreeg in de Eregalerij van de Nederlandse Muziek. Deze eer valt te beurt aan iconen uit de Nederlandse muziekwereld die na jaren in de schijnwerpers nog altijd relevant zijn. ‘Gouden helden’ Rob de Nijs en Frank Boeijen gingen Jacott voor.

A United Kingdom

Eén, 21.20 uur

(Drama, Amma Asante, 2016) De jonge ambtenaar Ruth (Rosamund Pike) valt als een blok voor de politiek geëngageerde rechtenstudent Seretse Kahma (David Oyelowo). Een witte vrouw met een zwarte man: hoe daarop gereageerd wordt in de straten van druilerig Londen in 1947 valt te voorspellen. Maar er is een complicerende factor. Seretse is een prins. Hij is de troonopvolger in Bechuanaland (het huidige Botswana), een Brits protectoraat. Zijn volk zit niet op een blanke koningin te wachten. Regisseur Asante maakt er een verleidelijke crowdpleaser van en een geëngageerd pleidooi voor het overwinnen van verdeeldheid.

Rosamund Pike in A United Kingdom. Beeld
Rosamund Pike in A United Kingdom.

Mystify: Michael Hutchence

NPO 2 Extra, 21.30 uur

In 1997 maakte Michael Hutchence, de frontman van de Australische band INXS, een einde aan zijn leven. Filmmaker Richard Lowenstein werkte regelmatig samen met Hutchence en begon ruim tien jaar geleden met het interviewen van bekenden, collega’s en familieleden van de zanger. Aangevuld met archiefmateriaal vormen deze interviews met onder anderen Bono van U2, de bandleden van INXS en ex-geliefde Kylie Minogue de kern van de documentaire uit 2019, Mystify. Lowenstein schetst hierin de gevoelige, complexe en tragische man achter de rockgod.

Mad Max: Fury Road

Veronica, 22.05 uur

(Actie, George Miller, 2015) In het langverwachte, met zes Oscars bekroonde vierde deel van de post-apocalyptische Mad Max-filmcyclus overtrof de Australische regisseur George Miller zichzelf met grandioze, circusachtige stunts en met uitzinnige aankleding van de personages. In Mad Max: Fury Road verving de Engelsman Tom Hardy Mel Gibson in de rol van oud-verkeersagent en eenling Max Rockatansky die probeert te overleven in een helse woestijnwereld. George Miller heeft als actiefilmer, zo mag na vier Mad Max-films duidelijk zijn, zijn eigen genre gecreëerd.

Tom Hardy in Mad Max: Fury Road. Beeld
Tom Hardy in Mad Max: Fury Road.

The Rider

Canvas, 22.10 uur

(Drama, Chloé Zhao, 2017) De familie Jandreau vormt de wensdroom van iedere documentairemaker. Er is vader Tim, een stoïcijnse, alleenstaande cowboy. Zijn autistische tienerdochter Lilly, en zoon Brady: een begaafd paardentrainer en rodeorijder van begin twintig, die bijna het leven liet toen een paard zijn schedel opentrapte. Samen bewonen ze een trailer in Dakota, nabij een Lakota-reservaat. Allemaal écht, maar de naar Amerika uitgeweken Chinese regisseur Chloé Zhao (35) wilde meer dan alleen registreren. De familie en aanhang transformeerden in Zhao’s zelfgeschreven script tot onvergetelijke personages. Met het fraaie, vooral bij laag zonlicht gefilmde The Rider penetreert Zhao overtuigend het oer-Amerikaanse manbeeld van het cowboyschap.

Des

NPO 2, 22.25 uur

In 1983 komt de Londense politie op het spoor van een van de beruchtste seriemoordenaars uit de Britse geschiedenis. Nadat er menselijke resten zijn gevonden in de verstopte afvoer van een appartementengebouw voert het spoor al snel naar de in Schotland geboren Dennis Nilsen. Dat hij de dader is lijdt geen twijfel, maar hoeveel mensen heeft hij omgebracht en wat is er met zijn slachtoffers gebeurd? In de driedelige serie Des kruipt een briljant acterende David Tennant in de huid van de onopvallende maar daarom niet minder monsterlijke Nilsen.

Reel Stories: Dave Grohl

BBC 2, 23.30 uur

Voorafgaand aan een registratie van het Foo Fighters-concert op het Reading Festival van 2019 (00.15 uur) presenteert de BBC een interview met Dave Grohl. In een gesprek met Dermot O’Leary blikt de Foo Fighters-frontman en voormalig Nirvana-drummer terug op zijn carrière in de muziek. Daarbij komen verschillende keerpunten voorbij, zoals Grohls eerste tv-optreden met Nirvana op 22-jarige leeftijd en de oprichting van zijn nieuwe band na de dood van Kurt Cobain in 1994. Afgelopen maand verscheen Medicine at Midnight, het tiende album van Foo Fighters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden