Film- en tv-selectie

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 27 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Annette Bening (links) en Greta Gerwig in 20th Century Women. Beeld
Annette Bening (links) en Greta Gerwig in 20th Century Women.

Antarctica, sur les traces de l’empereur

De openingsbeelden, van de vlakten op Antarctica, zijn adembenemend. En als daar vervolgens ver weg twee keizerpinguïns het beeld binnenwandelen, ben je definitief verkocht. Toch gaat het in de Franse documentaire uit 2016 van Jérôme Bouvier er verder niet grappig of romantisch aan toe. Aan de hand van het leven van een kolonie pinguïns onderzoekt hij namelijk het veranderende klimaat op aarde - de beesten zijn daarvoor een zeer goede indicator. Toch is voldoende tijd voor weergaloze natuuropnamen, zowel op het ijs als onder water, waarvoor de crew speciale apparatuur en uitrusting tot haar beschikking had.

Arte, 20.15 uur

Op zoek naar de gemiddelde Nederlander

Ooit gingen Henk Spaan en Harry Vermeegen in het satirische programma Pisa op zoek naar ‘de gewone man’, om te ontdekken dat dit nog niet zo makkelijk was. In de documentaire Op zoek naar de gemiddelde Nederlander kiest Albert Klein Haneveld een meer wetenschappelijke benadering. Bij het Centraal Bureau voor Statistiek zoekt hij uit wat de eigenschappen zijn van de volstrekt gemiddelde Nederlander. Wat is zijn of haar inkomen, leeftijd, opleiding en gezinssamenstelling, en kan de persoon die in alles precies gemiddeld is ook echt worden gevonden?

NPO 3, 20.20 uur

Verborgen verleden

Omdat de geplande aflevering met Paul de Leeuw vanwege de coronamaatregelen niet kon worden opgenomen, trakteert Verborgen verleden de kijker op een speciale uitzending in verband met de honderdste aflevering van het programma. In deze uitzending vertellen hoofdpersonen uit eerdere afleveringen wat de ontdekkingen over hun stamboom hebben losgemaakt. Zo werd auteur Carry Slee geïntrigeerd door het verhaal van een vondeling onder haar voorouders. Samen met Harmen Snel van het Stadsarchief Amsterdam ging ze op onderzoek, om een bijzondere ontdekking te doen.

NPO 2, 20.35 uur

True Lies

(Actie, James Cameron, 1994) Voor True Lies was er aanvankelijk weinig waardering - en dat terwijl James Cameron voortdurend zijn kunde als actiefilmregisseur etaleert. De laatste veertig minuten bevatten twee imposante sequenties waarin helikopters, een brug, een vluchtauto, een flatgebouw en een gevechtsvliegtuig de hoofdrol spelen. En dan hebben we al een waanzinnige schietpartij in een heren-wc gehad, en een ongelooflijke achtervolging waarin Arnold Schwarzenegger op een paard een schurk op een motor achternazit. Terwijl hij vecht tegen enge fundamentalisten wordt Arnie fijn terzijde gestaan door Jamie Lee Curtis.

Veronica, 22.10 uur

Arnold Schwarzenegger en Jamie Lee Curtis in True Lies. Beeld
Arnold Schwarzenegger en Jamie Lee Curtis in True Lies.

Hidden

NPO 2, 22.25 uur

Het tweede seizoen van de grotendeels Welsh gesproken driedelige serie Hidden (Craith) begint met de vondst van een lichaam dat al een aantal weken in een badkuip heeft gelegen. De voormalige docent Geraint Ellis blijkt door bruut geweld om het leven te zijn gebracht. De zaak belandt op het bord van rechercheur Cadi John en brigadier Owen Vaughan (Sian Reese-Williams en Siôn Alun Davies), die al het nodige op hun bord hebben. Mia, Connor en Lee lijken meer van de zaak te weten, maar de tieners proberen door het leven te gaan alsof er niets aan de hand is.

20th Century Women

(Drama, Mike Mills, 2016) Wanneer haar auto in vlammen opgaat, nodigt Dorothea (Annette Bening) de brandweerman die haar te hulp schiet uit voor haar verjaardagsfeest. Waarom ook niet? Het is een aardige man en Dorothea trekt zich weinig aan van sociale codes. Vrouwen als Dorothea – volwassen, eigenzinnig, zoekend – zijn veel te weinig te zien in films en alleen al daarom is 20th Century Women, ook met Greta Gerwig en Ellen Fanning, een bijzondere onderneming. Regisseur en scenarioschrijver Mike Mills voert een rijkdom op aan gevoelige, rake observaties envond in Bening de ideale vertolker voor de hoofdrol. Dat ze niet werd beloond met een Oscarnominatie, leidde terecht tot ophef.

Canvas, 22.35 uur

Apocalypse Now

(Oorlog, Francis Ford Coppola, 1979) Je weet nooit welke versie je op tv zult zien van deze briljante, meeslepende, met de Gouden Palm bekroonde Vietnam-opera: zal het de oorspronkelijke bioscoopeditie worden, de uitgebreide Redux-versie of de Final Cut uit 2019? Vanavond lijkt de BBC die laatste versie te programmeren. Apocalypse Now, het meesterwerk waarvoor regisseur Coppola zijn financiële en geestelijke gezondheid riskeerde, belichaamt de gekte van de oorlog in alle facetten. De opnamen duurden een eeuwigheid, Marlon Brando kon zijn tekst maar niet onthouden, Martin Sheen bezweek bijkans aan een hartaanval.

BBC 2, 00.00 uur

Marlon Brando in Apocalypse Now. Beeld
Marlon Brando in Apocalypse Now.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden