De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 25 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Beeld uit ‘Beyond Sleep’ van Boudewijn Koole.  Beeld
Beeld uit ‘Beyond Sleep’ van Boudewijn Koole.

Black Narcissus

BBC 2, 13.20 uur

(Michael Powell en Emeric Pressburger, 1947) Een horrorfilm met nonnen, zo valt Black Narcissus te omschrijven. Wantrouwen en seksuele verlangens maken de sfeer in een klooster in de Himalaya alsmaar grimmiger, tot een van de nonnen (Jenny Laird) lipstick opdoet, zich in een bloedrode jurk hijst en eropuit sluipt om de man van haar dromen te verslinden. Dankzij de voortreffelijke regie van Powell en Pressburger en de briljante, met een Oscar bekroonde kleurenfotografie wordt het (geheel in een Engelse studio gebouwde) klooster al snel een boven de wolken zwevend spookkasteel.

Jenny Laird in ‘Black Narcissus’. Beeld
Jenny Laird in ‘Black Narcissus’.

The Sixth Sense

Veronica, 20.00 uur

(M. Night Shyamalan, 1999) Films die verrassend eindigen, zijn er genoeg. Veel zeldzamer is een origineel én goed voorbereid slot. Voordat zijn carrière in een neerwaartse spiraal terechtkwam, was het de specialiteit van regisseur M. Night Shyamalan en nergens was zijn opbouw zo sterk als in zijn doorbraakfilm The Sixth Sense. Psychiater Bruce Willis onderzoekt hierin Haley Joel Osment, die lijdt aan geestverschijningen. ‘I see dead people’, fluistert het kind in de vreemde, griezelige, verstilde gesprekken met Willis, die langzaam ontdekt wat dat betekent.

Haley Joel Osment (links) en Bruce Willis in ‘The Sixth Sense’. Beeld
Haley Joel Osment (links) en Bruce Willis in ‘The Sixth Sense’.

In de voetsporen van de wederopbouw

NPO 2, 20.30 uur

Het naoorlogse Europa gaat gebukt onder schaarste, armoede en een economie die maar niet op gang wil komen. De Sovjet-Unie breidt zijn invloed uit in Oost-Europa, en in landen als Frankrijk, Italië en Griekenland dreigen communistische partijen aan de macht te komen. De Verenigde Staten beseffen dat ze moeten ingrijpen en lanceren het Marshallplan, een grootschalig hulpprogramma. In de voetsporen van de wederopbouw vertelt hoe ook Nederland hiervan meeprofiteert, maar dat de Marshallhulp in gevaar komt door het halsstarrig vasthouden aan de kolonie Nederlands-Indië.

4 x One Night Stand

NPO 2 Extra, vanaf 20.30 uur

De aandacht voor het vrijdag begonnen Nederlands Film Festival is gering bij de NPO. Wel zendt de publieke omroep vanavond vier oude korte films uit die ooit verschenen in de reeks One Night Stand. Een project dat liep van 2004 tot en met 2017, en waarin talentvolle regisseurs en scenarioschrijvers de kans kregen een korte of middellange film te maken. Vanavond zijn achtereenvolgens te zien: Avondland (2017, Nico van den Brink), Verzet (2013, Rob Lücker), Voor Emilia (2013, Martijn Maria Smits) en Geen koningen in ons bloed (2015, Mees Peijnenburg).

Outlier

Canvas, 20.40 uur

Terwijl ze in Londen werkt aan haar promotie, hoort forensisch psycholoog Maja Angell over de moord op een tienermeisje in haar geboorteplaats in Noorwegen. Ze heeft het sterke vermoeden dat de verkeerde man is gearresteerd. Angell haast zich naar huis, maar omdat de politie niet naar haar wil luisteren, besluit ze op eigen houtje op zoek te gaan naar de ware moordenaar. Als specialist in seriemoordenaars is ze ervan overtuigd dat de dader opnieuw zal toeslaan. De sfeervolle Noorse misdaadserie Outlier onthult langzaam hoe de vork in de steel zit.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Salvador Dalí was niet alleen een meester van de surrealistische kunst, maar ook reclamemaker. Zo ontwierp hij het bekende logo van de Chupa Chups-lolly’s. Verder was hij actief als model en acteur, en maakte hij naast zijn beroemde schilderijen met smeltende klokken ook erotische schetsen. Al deze verrassende kanten van Dalí worden uitgebreid getoond in de expositie Dalí – en niets anders, die nog tot en met 21 november te zien is in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Voor Nu te zien neemt museumdirecteur Marieke Uildriks er een kijkje.

Beyond Sleep

NPO 2, 23.45 uur

(Boudewijn Koole, 2016) Een hachelijke onderneming: W.F. Hermans’ klassieker Nooit meer slapen (1966) in beeld proberen te vangen. Regisseur Boudewijn Koole speelt het klaar. Het met drie Gouden Kalveren bekroonde Beyond Sleep is het meeslepende portret van een verwarde ziel, sterk gespeeld door Reinout Scholten van Aschat. Geologiestudent Alfred (Van Aschat) verkeert in een existentiële crisis tijdens een vruchteloze wetenschappelijke dwaaltocht over de Noorse toendra. Zijn dissociatie krijgt vorm door scherp gemonteerde flitsen. Een verbeten blik, groeiend wantrouwen, de levendige wens zijn Noorse medewandelaar iets aan te doen: de wijze waarop Alfreds gedachtenflarden over het scherm buitelen, wordt in de loop van de film steeds organischer en vanzelfsprekender.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden