TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 24 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Vera Farmiga in The Conjuring. Beeld
Vera Farmiga in The Conjuring.

A Star is Born

BBC 2, 14.10 uur

(George Cukor, 1954) Judy Garland was al vier jaar niet meer in films te zien toen ze met deze wervelende remake van de gelijknamige musical uit 1937 haar comeback maakte. Samen met James Mason speelt ze een acteursechtpaar dat door woeste stormen gaat: terwijl haar ster rijst, raakt hij op zijn retour. A Star is Born zou vervolgens nóg twee updates krijgen, in 1976 met Barbra Streisand en Kris Kristofferson en natuurlijk in 2018, met Lady Gaga en Bradley Cooper, die de film tevens regisseerde.

Judy Garland en James Mason in A Star is Born (George Cukor, 1954). Beeld
Judy Garland en James Mason in A Star is Born (George Cukor, 1954).

The Conjuring

Veronica, 20.00 uur

(James Wan, 2013) Bewust omarmt regisseur James Wan (Saw) de onveranderlijke basis van het griezelgenre. Zijn liefde voor jarenzeventigesthetiek, met een camera die soms snel inzoomt op een personage, zit diep in de poriën van de film verstopt. The Conjuring is klassieke spookhuishorror over een huis waaruit elk weldenkend mens na een dag zou vertrekken (de hond wil niet naar binnen, de kelderdeur is dichtgetimmerd, ’s nachts staan alle klokken op dezelfde tijd stil). Het bovennatuurlijke gevaar blijft lang buiten beeld. Krakende deuren, fluisterstemmen, een griezelige variant op verstoppertje en gedoe met een stokoud muziekdoosje roepen meer spanning op dan welk monster ook.

Cardinal

Canvas, 20.35 uur

Het vierde seizoen van de Canadese serie Cardinal naar de misdaadreeks van Giles Blunt is gebaseerd op zijn boek Until the Night. Het land wordt opgeschrikt door de ontvoering van de echtgenoot van een vooraanstaande politicus. Er verschijnt een video van het slachtoffer, maar er is geen losgeldeis. Rechercheurs John Cardinal en Lise Delorme (Billy Campbell en Karine Vanasse) vermoeden dat er een huurmoordenaar aan het werk is, en dat de dader een oude rekening wil vereffenen. Delorme vertelt Cardinal dat ze een baan in Toronto wil accepteren.

De grote klimaatkwis

NPO 1, 21.41 uur

Alle huishoudens samen zijn verantwoordelijk voor 13 procent van het totale energieverbruik in ons land. Tijdens de Nationale Klimaatweken (die vanwege corona grotendeels zijn verplaatst naar 2021) presenteert omroep Human De grote klimaatkwis, een ludiek spel waarin Harm Edens de klimaatkennis van zes bekende Nederlanders toetst. Voor de uitzending hebben zij een week zo klimaatneutraal mogelijk geleefd. Anna Gimbrère legt uit hoe de kijker thuis kan bijdragen.

Rocky II

RTL 7, 22.35 uur

(Sylvester Stallone, 1979) In een van de latere Rocky-films bewondert bokser Rocky Balboa (Sylvester Stallone) met zijn zoon Rocky jr. (gespeeld door Stallones zoon Sage) een standbeeld van zichzelf, dat de stad Philadelphia, ook in het echt, voor de American heroe oprichtte. Mooier kan de opmars van Rocky − naïef fictiefiguur wordt icoon van onverzettelijkheid − niet worden geïllustreerd. In de eerste Rocky ging Rocky in gevecht met een onverslaanbaar geachte kampioen. In het prima tweede deel, waarin hij opnieuw vecht tegen Apollo Creed, is hij al een held, die ondanks een zware oogblessure doorvecht.

Sylvester Stallone in Rocky II. Beeld
Sylvester Stallone in Rocky II.

De nacht van de Filmacademie

NPO 3, 22.35 uur

Afstudeerwerken van lichting 2020 van de Nederlandse Filmacademie komen vanavond voorbij op NPO 3. In de roadmovie Demi (22.36 uur) van Rachel van Bruggen gaat een zwangere jonge vrouw op zoek naar de vader van haar ongeboren kind. In haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? (23.00 uur) combineert Milou Gevers gesprekken van kinderen die een ouder verloren door zelfdoding met stop-motionanimaties. God Was Here! (23.50 uur) van Raluca Lupascu portretteert een niet-gelovige herder in een vroom Roemeens dorp waar God ooit zou zijn verschenen.

Close Up: Het New Mexico van Georgia O’Keeffe

NPO 2, 23.30 uur

Georgia O’Keeffe, de moeder van het Amerikaanse modernisme, werd in de jaren twintig en dertig bekend door haar schilderijen van bloemen en New Yorkse stadsgezichten. Toen ze besloot de stad te verruilen voor het wilde, kleurrijke woestijnlandschap van New Mexico, betekende dat een omwenteling in haar oeuvre. De documentaire Het New Mexico van Georgia O’Keeffe beslaat deze periode. In het gebied rond het plaatsje Ghost Ranch liet de einzelgänger zich inspireren door de heuvels, wilde bloemen en dierenskeletten die ze aantrof in de woestijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden