FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 24 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Margaret Mulubwa in I Am Not a Witch. Beeld Film beeld
Margaret Mulubwa in I Am Not a Witch.Beeld Film beeld

Peachez

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Toneelgroep Maastricht besloot al in de vorige lockdown de voorstelling Peachez om te werken naar een live Zoomvoorstelling. Het wrange liefdesduel, een toneelbewerking van het gelijknamige boek van Ilja Leonard Pfeijffer, is een ideaal verhaal om voor de buis te beleven. Pfeijffer beschrijft hoe een oudere hoogleraar in de Latijnse letterkunde online in contact komt met de lichtzinnige Sarah Peachez, een meisje dat misschien wel of misschien niet bestaat. Porgy Franssen en Maartje van de Wetering spelen in deze regie van Michel Sluysmans de hoofdrollen.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Honderd jaar geleden beleefden het magisch en het neorealisme hun hoogtijdagen in Nederland. Stedelijk Museum Breda wijdde er een expositie aan met werken van bekende meesters, onder wie Carel Willink, Dick Ket en Jan Mankes, en bijna vergeten kunstenaars als Nola Hatterman en Ali Goubitz. In Nu te zien bekijkt museumdirecteur Marc de Beyer de werken, die voor een groot deel afkomstig zijn uit het wegens renovatie gesloten Museum Arnhem. Totdat de museumdeuren weer open mogen, kan de tentoonstelling ook in 3D worden bekeken op stedelijkmuseumbreda.nl.

Elysium

Veronica, 22.15 uur

(Sciencefiction, Neill Blomkamp, 2013) De Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp (District 9, Chappie) heeft zijn sciencefiction graag rauw en realistisch. Zo ook in het puntgaaf verzorgde Elysium. Het is 2154, en de wereld is verworden tot een sloppenwijk. In de hemel hangt het ruimtestation Elysium, waar de superrijken leeftijdsloos héél oud worden, geholpen door superlichaamsscanners. Een onbereikbare luxe voor de achtergebleven aardbewoners, die, gehinderd door lichamelijke gebreken, doormodderen tussen de vervuilde restanten van wereldsteden en zwoegen in door robots bewaakte fabrieken. Aan held Max (Matt Damon) de taak om de aarde te redden.

Matt Damon in Elysium. Beeld Elysium
Matt Damon in Elysium.Beeld Elysium

Silent Witness

NPO 2, 22.20 uur

In Silent Witness staat het Lyell-team vanavond letterlijk en figuurlijk voor een puzzel. Tijdens een hittegolf wordt er op een afvalstort in de badplaats Brighton een menselijke arm gevonden. De forensisch detectives hopen dat de Japanse tatoeages op de arm naar de identiteit van het slachtoffer leiden en gaan op zoek naar de rest van het lichaam. Als ze nog meer stukken van de puzzel vinden, wordt het raadsel echter alleen maar groter. Ondertussen is Nikki erop gebrand om Matt te spreken, maar ze moet wachten tot hij terugkomt uit Washington.

Muziekstad

NPO 3, 22.55 uur

In de laatste aflevering van Muziekstad duikt Eva Koreman in de Utrechtse muziekscene. De psychedelische southern rockband DeWolff bracht onlangs zijn negende plaat uit. De mannen laten horen hoe die klinkt op poppodium Ekko en in hun studio, in een typisch Utrechtse werfkelder. Ook ontmoet Koreman toetsenist Pieter de Graaf, die helemaal opnieuw moest beginnen toen hij rsi kreeg. De band 45Acidbabies ontstond op de Utrechtse Herman Brood Academy. In hun ‘bubblegum-garagepop’ combineren ze synthesizers met gierende gitaren en videogamegeluiden.

I Am Not a Witch

Canvas, 23.05 uur

(Drama, Rungano Nyoni, 2018) Grappig, tragisch, absurd en bloedserieus: Rungano Nyoni’s debuutfilm over heksenkampen in Afrika is alles in één. De 9-jarige, zwijgzame Shula wordt van hekserij beschuldigd, in een scenario dat door cineast Nyoni, geboren in Zambia en grotendeels opgegroeid in Wales, ­deels op de werkelijkheid werd gebaseerd. Toch is dit geen sociaal-realistische boze aanklacht. Via magisch absurdisme neemt Nyongi een maatschappij op de hak waarin bijgeloof onwrikbaar aanwezig is, en waarin vrouwen als eerste de dupe zijn. Hoofdrolspeler Margaret Mulubwa is een meisje waar je naar kunt blijven kijken: dat stuurse, nukkige kind dat een speelbal is van de omstandig­heden en alleen maar een thuis zoekt.

The Salesman

NPO 2, 00.10 uur

(Drama, Asghar Farhadi, 2016) Farhadi (A Separation) wordt vaak de Iraanse Hitchcock genoemd; The Salesman bevestigt die reputatie voortreffelijk. Het huwelijk van het Teheraanse echtpaar Emad en Rana wankelt nadat Rana in hun woning is belaagd en Emad – getergde rol van Shahab Hosseini – achter de dader aangaat. Langzaam verliest hij alle greep op zichzelf. Zenuwslopend mengsel van suspense en maatschappijkritiek, in Cannes dubbel onderscheiden én bekroond met een Oscar. De scène waarin de binnendringer zich aandient is een meesterlijk voorbeeld van suggestie en spanning, én een uiterst creatieve omgang met de Iraanse censuur-voorschriften.

Taraneh Alidoosti en Shahab Hosseini in The Salesman. Beeld
Taraneh Alidoosti en Shahab Hosseini in The Salesman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden