Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 22 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Daniela Vega in Una mujer fantástica. Beeld TMDB
Daniela Vega in Una mujer fantástica.Beeld TMDB

‘Er is iets dat me raakt aan personages die aan de rand van de samenleving leven, die vanwege de opvattingen van ­anderen niet zichzelf kunnen zijn.’ Sebastián Lelio, regisseur van Una mujer fantástica.

Ready Player One

SBS 6, 20.00 uur

(Sciencefiction, Steven Spielberg, 2018) De voltooiing van Spielbergs verfilming van ­Ernest Clines gelijknamige sciencefictionbesteller (2011) nam zoveel tijd in beslag dat de regisseur ondertussen nóg een film maakte: journalistendrama The Post. Ready Player One speelt zich grotendeels af in een virtueel pretpark waarin de met VR-bril uitgeruste mens anno 2044 existeert, als de echte wereld heeft afgedaan. Tiener Wade Watts (Ty Sheridan) tracht met zijn digitale avatar door te dringen tot de game-elite, waarna de kijker een vloedgolf aan ongeremde spektakelscènes over zich krijgt uitgestort, volgestouwd met ­special ­effects en film- en gameverwijzingen.

Tye Sheridan in Ready Player One Beeld x
Tye Sheridan in Ready Player OneBeeld x

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.40 uur

Heel wat mooie steden worden verpest door het toerisme. De Van Rossems vinden het daarom maar niks dat Kampen graag meer toeristen naar de stad wil lokken. Maarten, Sis en Vincent varen de Overijsselse stad binnen in een kogge, het soort schip waarmee in de Middeleeuwen goederen werden vervoerd tussen de Hanzesteden. Architect Vincent vertelt over het oudste huis van Kampen en de restauratie van het stadhuis. Ook bezoeken de Van Rossems een sigarenfabriek en het ziekenhuis waar Willem Kolff een belangrijke uitvinding deed: de allereerste kunstnier.

Eurovisie Songfestival 2021

NPO 1, 21.00 uur

Na de halve finales van afgelopen week mag Jeangu Macrooy vanavond eindelijk het podium betreden in Ahoy Rotterdam. Als organiserend land was Nederland automatisch geplaatst voor de finale, net als de deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Met deelnemers uit 26 landen wordt het vanavond een lange zit. Deejay Afrojack, zangeres Glennis Grace en zanger Wulf zorgen voor een muzikaal intermezzo, en voordat het stemmen begint brengen diverse oud-winnaars een speciale versie van hun Songfestivallied ten gehore.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

De prominente modeweken van Parijs, Milaan en New York worden gedomineerd door witte ontwerpers. Toch spelen ook zwarte designers en merken een belangrijke rol in de geschiedenis van de mode. Met de tentoonstelling Voices of Fashion geeft het Centraal Museum in Utrecht aan de hand van een aantal thema’s een stem aan ‘black fashion’. De invloed van zwarte ontwerpers gaat veel verder dan alleen streetwear en het gebruik van Afrikaanse motieven en thema’s. In Nu te zien bekijkt museumdirecteur Margriet Schavemaker dit weinig vertelde modeverhaal.

Una mujer fantástica

Canvas, 21.55 uur

(Drama, Sebastián Lelio, 2017) Een echte vrouw is ze niet, dus van ware liefde kan geen sprake zijn. Dat is hoe transvrouw Marina (Daniela Vega) wordt behandeld na de dood van haar partner Orlando. Regisseur Lelio (Gloria) weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren, hoe gepaste overdrijving te koppelen aan benauwend realisme. Una mujer fantástica, in 2018 bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, is een aangrijpend relaas over rouw en veerkracht, gefilmd met een camera die door het hoofdpersonage én haar magistrale vertolker betoverd lijkt. Als toeschouwer kun je niet wachten tot Marina’s onderdrukte levenslust zich eindelijk ontlaadt en ze de muur van onbegrip tot gruis reduceert.

African Apocalypse

BBC 2, 22.30 uur

Aan de hand van de zwarte, Engelse Oxford-student Femi Nylander legt filmmaker Rob Lemkin de systematische onderwerping van en moord op de bevolking van diverse Afrikaanse landen door Europese mogendheden uit. Een geschiedenisles die hij op school niet heeft geleerd, aldus Nylander. De student heeft in de film een exemplaar van Joseph Conrads roman Heart of Darkness bij zich en laat zien hoe een Franse legerofficier zich in Niger te buiten ging aan onbeschrijflijke gruwelijkheden op het moment dat Conrad aan zijn meesterwerk schreef. Motto van de film: je kunt pas fatsoenlijk aan je toekomst werken als je je verleden hebt verwerkt. En dat, ervaart Nylander, is in grote delen van Afrika nog niet het geval.

American Honey

NPO 3, 23.40 uur

(Drama, Andrea Arnold, 2016) ‘Is er iemand die je gaat missen?’ ‘Niet echt.’ En daar gaat de 18-jarige Star (geweldige rol van nieuwkomer Sasha Lane), de met dreadlocks getooide heldin van deze ijzersterke coming-of-ageroadmovie: op pad met een kluit jongeren die net zo afgedankt zijn als zij. In een busje reizen ze dwars door de VS, van Oklahoma naar North Dakota, om huis aan huis tijdschriftabonnementen te slijten. Regisseur Arnold vindt fraaie poëzie in het deel van Amerika dat bestaat uit vervallen motels en door fastfoodrestaurants ommuurde snelwegen.

Sasha Lane in American Honey Beeld x
Sasha Lane in American HoneyBeeld x

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden