Tv-tipsZaterdag

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 20 oktober

Berend Jan Bockting en Madelon Meester
Brad Pitt in Seven years in Tibet. Beeld Anp.
Brad Pitt in Seven years in Tibet.Beeld Anp.

Verborgen Verleden

Zaterdag, NPO 2, 20.25 uur

De vader van Georgina Verbaan kwam op zijn 11de vanuit Nederlands-Indië naar Nederland. Om te ontdekken wie haar voorouders zijn, reist de actrice daarom af naar Indonesië. Daar ontdekt ze dat sommige familieleden tijdens de Tweede Wereldoorlog in jappenkampen werden ondergebracht, terwijl andere voorouders het koloniale bewind in Nederland actief in stand hielden.

Andere Tijden

Zaterdag, NPO 2, 21.20 uur

Konden jagers in de jaren zestig nog vol trots hun jachttrofeeën presenteren, inmiddels vinden veel mensen het verwerpelijk dat er dieren worden doodgeknald ter vermaak. Andere Tijden laat zien hoe dierenactivisten sinds de jaren zeventig de beeldvorming over jagen hebben veranderd. Ook gaat het programma op pad met een jager, wordt er een jachtbeurs bezocht, vertelt een jachtopziener over zijn werk en deelt een actievoerder zijn mening in de Veluwse bossen.

Ik vertrek

Zaterdag, NPO 1, 21.30 uur

De 34-jarige Laura heeft een hechte band met haar ouders en haar man kan het ook prima met ze vinden, waarom dan niet met zijn vieren een hotel runnen in Duitsland? Laura, hiervoor makelaar, gaat met haar vader de restaurantkeuken runnen, moeder Helma is er voor de styling en accountmanager Pepijn conciërge. Geen van hen heeft horeca-ervaring, gaat het ze toch lukken?

30 jaar Dutch Dance

Zaterdag, NPO 3, 22.55 uur

‘Wat is dit nou? Is de naald blijven hangen?’, die vraag kreeg dj Marcello toen hij zijn eerste houseplaat draaide op een feest. Ook Hilversum 3-dj’s waren niet direct enthousiast: zij noemden de opkomst van de dance in de jaren negentig de ‘terreur uit het niets’. Voor de conservatieve muziekliefhebber mocht de Dutch Dance dan even wennen zijn, in Rotterdamse en Amsterdamse clubs was de populariteit niet te stuiten. Nu, dertig jaar later, is de muziekstroming zelfs uitgegroeid tot een van de grootste Nederlandse exportproducten. Tijd om terug te blikken dus. De eerste aflevering van deze driedelige documentaireserie gaat terug naar waar het allemaal begon: pioniers als Joost van Bellen, Eddy de Clerq en Paul Elstak komen aan het woord en er is archiefmateriaal van de legendarische RoXY-feesten.

Tom Adelaar (Gonzalo Fernandez, 2018)

Zaterdag, NPO 3, 22.00 uur

In de ogen van zijn moeder is Sharif ‘een soort halve Obama’, omdat hij de eerste was van het Surinaams-Nederlandse gezin die ging studeren. Maar als hij wordt aangenomen bij een louche cryptomuntbedrijfje, kiest Sharif resoluut voor het snelle geld. Aan zware sociaal-maatschappelijke thematiek geen gebrek, in deze derde aflevering van de nieuwe One Night Stand-reeks. Over discriminatie op de werkvloer gaat het (zo gauw Sharif N’Kongo De Miranda zich Tom Adelaar noemt gaat het hem voor de wind), over onbedoelde uitsluiting op de universiteit (de docent blijft maar benadrukken dat Sharif anders is dan de rest), over ongebreideld westers kapitalisme en over het belang van het erkennen van je culturele wortels, in deze voor twee Gouden Kalveren genomineerde variant op The Wolf of Wall Street. Mooi en gedurfd: in de sleutelscène waarin Sharif zich definitief verliest in zijn culturele spagaat, kiest regisseur Gonzalo Fernandez met overgave voor magisch realisme. Zo’n moment smaakt naar meer.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998)

Zaterdag, SBS 6, 20.00 uur

Speelde Gene Hackman nou stiekem tweemaal dezelfde afluisterexpert? In Francis Ford Coppola’s The Conversation (1974) was hij een in zijn triestheid fascinerende figuur, met zijn regenjas, dikke bril en klagende saxofoonspel. In Enemy of the State speelde hij wederom een afluisterexpert met dik zwart montuur op zijn neus die in een kaal betonhol werkt. Toeval? Enemy of the State, waarin advocaat Dean (Will Smith) zijn leven niet meer zeker is als hij in een duister overheidscomplot belandt, is ook zonder die achtergrondkennis een onderhoudende paranoiathriller.

Seven Years in Tibet (Jean-Jacques Annaud, 1997)

Zaterdag, Eén, 21.15 uur

Brad Pitt is Heinrich Harrer, de hoogblonde Oostenrijkse egoïst/ bergbeklimmer op wiens biografie de avonturenklassieker Seven Years in Tibet werd gebaseerd. In 1939 had hij geen zin zijn Himalaya-expeditie af te zeggen voor de geboorte van zijn eerste kind, zag de expeditie mislukken, zat gevangen in een krijgsgevangenenkamp in India, vluchtte daaruit en hervond zichzelf in Lhasa, Tibet, waar hij een bijzondere vriendschap sloot met de jonge dalai lama. Mooi verhaal, maar het zijn vooral de exotische beelden die indruk maken.

Rear Window (Alfred Hitchcock, 1954)

Zaterdag, Canvas, 23.50 uur

James Stewart speelt in een van Hitchcocks meesterwerken fotograaf Jeffries, die tijdens zijn herstel van een gebroken been niets beters heeft te doen dan in zijn rolstoel uit het raam staren. Hij vermoedt dat de overbuurman diens vrouw heeft vermoord en stuurt zijn mobielere verloofde (Grace Kelly) op onderzoek uit. De camera verplaatst zich voortdurend in het perspectief van de fotograaf en kijkt nooit verder dan diens kamer en de woningen van zijn buren. Daar is ook een als thriller verpakt drama over voyeurisme en maatschappelijk isolement in te zien: al haalt Jeffries zijn uitzicht steeds dichterbij, van fototoestel naar verrekijker en telescoop, nooit komt hij te weten wie zijn overburen echt zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden