FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 20 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Sandra Hüller in Toni Erdmann van Maren Ade. Beeld
Sandra Hüller in Toni Erdmann van Maren Ade.

Meet Me in St. Louis

BBC 2, 14.15 uur

(Vincente Minnelli, 1944) Het was de bedoeling dat deze nostalgische succesmusical afgelopen kerstvakantie in een gerestaureerde versie de Amsterdamse bioscoop Eye aan zou doen, als ‘een van de allerbeste remedies tegen de winterblues’. Maar de maatregelen tegen de pandemie bepaalden anders. Dan maar naar de BBC, om je onder te dompelen in de huiselijke beslommeringen van de muzikale familie Smith te St. Louis, die even in onzekerheid leeft als vader een baan krijgt aangeboden in New York. De liedjes blijven gegarandeerd een weekend lang in het hoofd nagalmen.

Judy Garland en Tom Drake in Meet Me in St. Louis van Vincente Minnelli. Beeld
Judy Garland en Tom Drake in Meet Me in St. Louis van Vincente Minnelli.

Even tot hier

NPO 1, 21.30 uur

Zo’n viraal succes als het satirische weekoverzicht van Arjen Lubach had Even tot hier nog niet, maar met regelmatig meer dan anderhalf miljoen kijkers kunnen Niels van der Laan en Jeroen Woe terugkijken op een succesvol seizoen. Vanavond beginnen de komieken met een nieuwe reeks afleveringen, nog steeds zonder live publiek. In plaats daarvan is er een muur van Zoom-verbindingen met de thuiskijkers. De politiek moet het vanaf vanavond weer wekelijks ontgelden, en naast Woe en Van der Laan is ook eenmansband Miguels Wiels weer van de partij.

Het uur van de wolf: Jochem Myjer

NPO 2 Extra, 21.30 uur

Ruim drie jaar lang toerde Jochem Myjer met zijn theatershow Adem in, adem uit langs de Nederlandse zalen. Een uitzonderlijke prestatie van de komiek, bij wie in 2011 een ruggenmergtumor werd geconstateerd. De tournee werd bekroond met een honderdste voorstelling in Theater Carré in Amsterdam. Filmmaker Suzanne Raes mocht getuige zijn van Myers uitputtingsslag, waarvoor alles moet wijken. In een aflevering van de documentairerubriek Het uur van de wolf volgt ze de cabaretier in de tweede helft van 2019, terwijl collega’s en vrienden vertellen over de mens achter de artiest.

Toni Erdmann

Canvas, 22.05 uur

(Maren Ade, 2016) Een Duitse, bijna drie uur durende, zich gemoedelijk ontwikkelende komedie over de verstoorde relatie tussen een bemoeizuchtige vader en een werkverslaafde dochter. Het klinkt niet als het ideale recept voor een filmhuishit – en toch werd het overrompelende Toni Erdmann dat wel. Ook al is de film eerder pijnlijk dan grappig. Het is bewonderenswaardig hoe regisseur Maren Ade in haar derde film met bedrieglijke vanzelfsprekendheid kluchtige toestanden over laat gaan in herkenbare situaties. Met mooie, gelaagde hoofdrollen van Peter Simonischek en Sandra Hüller. Enkele goed gemikte absurditeiten houden het familiedrama in balans. Zoals wanneer vader Winfried op een perfect gekozen moment een Bulgaars folklorekostuum tevoorschijn haalt.

My Father and Me

BBC 2, 22.45 uur

Documentairemaker Nick Broomfield is bekend om zijn persoonlijke en directe benadering van het medium, waarbij hij zelf vaak met de microfoon in beeld komt. Nog persoonlijker wordt het in zijn nieuwste film, waarin Broomfield de relatie met zijn vader onderzoekt. Deze Maurice was humanist en pacifist, en verliet zijn baan in de fabriek voor een carrière als fotograaf. Zijn werk was een grote inspiratie voor Nick. My Father and Me brengt een eerbetoon aan Maurice Broomfield en werpt via een familieportret een filosofische blik op de 20ste eeuw.

Muziekstad

NPO 3, 22.55 uur

In Muziekstad arriveert Eva Koreman vanavond in Eindhoven, de stad van de muziekpodia Effenaar en Dynamo. Ze ontdekt er een verrassende en bloeiende sixties- en seventies-scene. Onder de artiestennaam Fleur zingt Floor Henkelman Franstalige nummers uit het yéyé-genre, het Franse antwoord op de Britse beatmuziek uit de jaren zestig. Haar partner Gijs de Jong is drummer van Mooon, een psychedelisch rock-’n-rolltrio dat eveneens de jaren zestig doet herleven. Verder bezoekt Koreman singer-songwriter Sem Jansen van de zeskoppige Leif de Leeuw band.

Bacalaureat

NPO 2, 00.20 uur

(Cristian Mungiu, 2016) Een Roemeense chirurg stapt van zijn morele principes en benadert de docent van zijn 18-jarige dochter met het verzoek haar eindexamen te vervalsen, alleen met een foutloze uitslag kan zij immers in het buitenland studeren, ver weg van de corruptie en vriendjespolitiek in haar geboorteland. Vanaf dat moment valt het ethisch verderf onmogelijk tegen te houden. In zijn vertrouwde stijl (vaak één lange, aftastende camerabeweging per scène) suggereert Cristian Mungiu dat de spoken uit Romeo’s verleden zich elk moment kunnen openbaren, mits je geconcentreerd genoeg kijkt.

Maria Dragus en Adrian Titieni in Bacalaureat van Cristian Mungiu. Beeld
Maria Dragus en Adrian Titieni in Bacalaureat van Cristian Mungiu.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden