Film- en tv-tipsZaterdag 20 februari

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 20 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Ivan Dobronravov en Vladimir Garin in ‘The Return’ van Andrej Zvjagintsev. Beeld
Ivan Dobronravov en Vladimir Garin in ‘The Return’ van Andrej Zvjagintsev.

The 39 Steps

BBC 2, 14.00 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1935) Een man stuit in vooroorlogs Londen toevallig op een pro-Britse spion, die hem vertelt over een duister complot om militaire staatsgeheimen te stelen. Wanneer deze dame in zíjn appartement wordt vermoord, slaat Richard Hannay (Robert Donat) op de vlucht, voor zowel de politie als de vijandige bende die het op de spion had gemunt. Hitchcocks favoriete thema, dat van de valselijk beschuldigde man, gebruikte hij voor het eerst, en misschien wel ook het allerbest, in deze klassieker, een staaltje filmisch hordelopen als geen ander.

Madeleine Carroll en Robert Donat in The 39 Steps van Alfred Hitchcock Beeld
Madeleine Carroll en Robert Donat in The 39 Steps van Alfred Hitchcock

Teenage Boss

NPO 3, 19.20 uur

Wat gebeurt er als tieners de baas zijn over de geldzaken van het hele gezin? Worden dan de rekeningen nog betaald, of gaat al het geld op aan games, snoep en pizza? Hoe moeilijk is het om aan het eind van de maand wat geld over te houden en toch nog steeds een dak boven je hoofd te hebben? In de nieuwe serie Teenage Boss mogen jonge tieners het een maandje uitproberen. Het inkomen van de ouders lijkt misschien een enorme berg geld, maar als je ziet hoe snel het opgaat aan hypotheek, auto, verzekeringen en boodschappen valt het toch best tegen.

Trust Me

Canvas, 20.35 uur

Het Britse medische thrillerdrama Trust Me kreeg een tweede seizoen, dat een losstaand verhaal vertelt met nieuwe personages. Centraal staat veteraan Jamie McCain, die verlamd is geraakt na letsel aan zijn rug. Als er patiënten beginnen te sterven op zijn ziekenhuiszaal, wordt Jamie paranoïde. Op onderzoek uitgaan is voor hem onmogelijk, en zijn gedrag wordt steeds grilliger. Lijdt de patiënt aan wanen of psychologisch trauma door zijn missie in Syrië, of loert er echt gevaar? Canvas presenteert vanavond de eerste twee afleveringen van Trust Me.

About Schmidt

Eén, 21.20 uur

(Drama, Alexander Payne, 2002) De kersverse, verbitterde pensionado Warren Schmidt maakt van zijn roadtrip naar zijn dochter, die op punt van trouwen staat, een veredelde gedachtenreis. Tot hoogtepunten leidt dat niet, of het moeten de brieven aan zijn Fosterparentskindje Ndugu zijn, waarmee de film een prettig traag uitgesproken voice-over krijgt. About Schmidt is een ontroerende vertelling over de o zo gewone man met zijn normale en dus behoorlijk saaie frustraties. Jack Nicholson speelt hem zo mooi ingetogen dat zijn vertolking iets hilarisch krijgt.

Jack Nicholson in About Schmidt van Alexander Payne Beeld
Jack Nicholson in About Schmidt van Alexander Payne

Jugend, Sex und Internet

Arte, 22.00 uur

In twee programma's besteedt de Frans-Duitse cultuurzender Arte vanavond aandacht aan de alomvattende invloed ie internet op ons bestaan heeft en heeft gehad. Eerst ruim baan voor seksuologen die waarschuwen voor de gevolgen die het kijken naar porno heeft voor jongeren. Los van de vraag of die goed of slecht zijn, dát de overdadige beschikbaarheid ervan hun seksuele ontwikkeling beïnvloedt, lijkt wereldwijd wel te worden onderschreven., zo maakt het programma duidelijk. In een tweede programma wordt geïnventariseerd hoe dertig jaar internet de mobiliteit van mensen, goederen, data en energie heeft beïnvloed.

The Return

Canvas, 22.30 uur

(Drama, Andrej Zvjagintsev, 2003) Na jarenlange afwezigheid keert een verloren vader terug bij zijn vrouw en zijn puberzonen, Andrej en Ivan, die hun dagen vullen met zwemmen en ravotten. In hoog tempo zet de vader de levens van de jongens op zijn kop. Kort na zijn terugkeer neemt hij hen een dagje uit vissen, wat uitloopt op een overlevingstocht van Bijbelse proporties. The Return, waarmee de debuterende regisseur Andrej Zvjagintsev op 39-jarige leeftijd in Venetië de Gouden Leeuw won, is op het eerste gezicht een eenvoudige, toegankelijke, prachtige film over volwassen worden. Wie beter kijkt, ziet een even diepzinnige als enigmatische vertelling over religie en opoffering.

[Reportage]

Muziekstad

NPO 3, 23.05 uur

Wat is de ultieme muziekstad van Nederland? In een nieuwe VPRO-serie trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste bands en artiesten. In elke aflevering van Muziekstad staat één plaats centraal en krijgt Koreman van lokale artiesten te horen wat hun stad muzikaal op de kaart zet, waar ze hun inspiratie vinden en op welke poppodia ze optreden. In Muziekstad komen niet de Randstadacts voorbij die al in elke talkshow te zien zijn, maar juist spannende acts als Froukje, Naaz en SMIB, en talenten uit onder meer Zwolle, Tilburg en Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden