De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 2 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

The Awful Truth

The Awful Truth (Leo McCarey, 1937)
Zaterdag, Eén, 15.30 uur

In de jaren dertig en veertig wisten ze in Hollywood precies hoe je een goede romantische komedie maakt. Snelle, gevatte en suggestieve dialogen, verwerkt in een wirwarplot rond een man en een vrouw die elkaar niet kunnen uitstaan (of toch ook wel, of toch ook niet?), maar die uiteindelijk een droomkoppel vormen. Dat alles opgediend door smakelijke sterren als Cary Grant en Irene Dunne, die in dit waanzinnig grappige screwball-meesterwerk op het punt staan van elkaar te scheiden. Maar wil zij dat wel echt? En wat moet ze met die Texaanse klojo (Ralph Bellamy)?

Titanic (James Cameron, 1997)
Zaterdag, SBS 9, 20.30 uur

James Camerons megalomane rampenfilm over de gedoemde liefde tussen de gekooide aristocrate Rose (Kate Winslet) en de levenslustige armoedzaaier Jack (Leonardo DiCaprio). Titanic kreeg 11 Oscars en verdiende zijn budget van 200 miljoen dollar vele malen terug.

The Dark Horse (James Napier Robertson, 2014)
Zaterdag, NPO 2, 23.45 uur

The Dark Horse, in 2015 op het filmfestival van Rotterdam bekroond met de publieksprijs, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Genesis Potini (1964-2011): een getalenteerd snelschaker die zijn carrière door zijn bipolaire stoornis moest opgeven. Als schaakleraar zette hij zich daarna in voor de jeugd. Sterk en hartverwarmend verhaal, door Robertson opgediend zonder al teveel sentiment. Hij laat zich ook niet verleiden tot het romantiseren van een geestesziekte; Potini's stoornis wordt weggemoffeld noch dramatisch uitvergroot. En steeds wanneer The Dark Horse overhelt naar al te gemakzuchtig drama, weet acteur Cliff Curtis (Once Were Warriors) alle twijfel op te heffen.

Natural World
Zaterdag, BBC 2, 20.30 uur

De Galapagoseilanden waren ooit inspiratie voor Charles Darwins evolutietheorie, maar door toerisme staat de unieke natuur van de Zuid-Amerikaanse eilandengroep onder druk. Door de grote toeristenstroom is er veel werk op de eilanden, waardoor steeds meer vastelandbewoners hiernaartoe migreren. Tussen 1990 en 2014 steeg het aantal inwoners van nog geen 10 duizend naar 40 duizend. Met geiten, honden, katten en ratten richten zij grote schade aan het kwetsbare ecosysteem aan.

Andere Tijden: Het Hek van Woensdrecht
Zaterdag, NPO 2, 21.25 uur

Begin jaren tachtig protesteert Nederland massaal tegen kruisraketten en de vliegbasis in Woensdrecht vormt het belangrijkste strijdtoneel voor activistisch Nederland. Ineens wordt het anders zo stille Brabantse dorp overspoeld door actievoerders. Sommigen zitten er even, anderen bivakkeren jarenlang in de tentenkampjes. Andere Tijden spreekt de actievoerders van toen, die er veelal van overtuigd zijn dat zij destijds het verschil hebben gemaakt. Kolonel Hans Schut, destijds commandant van de vliegbasis, denkt daar anders over. 'Denkt u nou echt dat de Amerikanen en Russen zich druk maken over een paar hanenkammen? Flauwekul. Ik geloof dat het nul, núl effect heeft gehad.'

Actievoerders in Woensdrecht in gesprek met een militair.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden