Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 19 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Al Pacino in ‘Dog Day Afternoon’ Beeld
Al Pacino in ‘Dog Day Afternoon’

Natural World: Tasmania – Weird and Wonderful

In gebieden die langdurig zijn ­geïsoleerd van de rest van de ­wereld, zoals afgelegen eilanden, ontwikkelt het leven zich op een unieke manier. Ook op Tasmanië lijkt het alsof de evolutie haar fantasie de vrije loop heeft gelaten. In Natural World vertelt David Attenborough op het Australische eiland over gevaarlijke giftige mieren en gloeiwormen die licht brengen in duistere grotten. De rivieren zijn het leefgebied van een reuzenkreeft en het merkwaardige vogelbekdier. De beruchte Tasmaanse duivel laat zich van een onverwacht tedere kant zien.

BBC 2, 19.30 uur

Dwars door de Middellandse Zee

Deze zomer doet Arnout Hauben voor de VPRO verslag van zijn reis door het Middellandse Zeegebied. De maker van Rond de Noordzee wordt vergezeld door zijn vaste cameraman en geluidsman. Hij vertelt over de geschiedenis van de Middellandse Zee als bakermat van de beschaving, maar ook over de onmacht rond het actuele vluchtelingenprobleem. Vanavond vertrekt Hauben van het meest westelijke puntje van het Middellandse Zeegebied, de rots van Gibraltar, en bezoekt hij de ‘feesteilanden’ Ibiza, Mallorca en Menorca. De geplande eindbestemming is Jeruzalem.

NPO 2, 20.25 uur

Nu te zien!

In Nederlandse musea is niet zo veel kunst te zien uit Suriname. Ook het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft maar een paar Surinaamse werken in de collectie. Dankzij bruikleningen konden deze worden aangevuld tot de expositie ‘Surinaamse School’, die tot 11 juli kan worden bezichtigd. Nu te zien! geeft een impressie van de tentoonstelling, die zo’n honderd werken van 35 kunstenaars omvat en de samenhang en dynamiek tussen de verschillende generaties Surinaamse kunstenaars onderzoekt. De werken komen uit de periode van 1910 tot de jaren tachtig.

NPO 2, 21.15 uur

Vera

Het nieuwe seizoen van de Britse misdaadserie Vera, gebaseerd op personages uit de boeken van Ann Cleeves, begint met de moord op de louche zakenman Freddie Gill. In haar onderzoek heeft inspecteur Vera Stanhope (Brenda Blethyn) geen gebrek aan verdachten, want heel wat mensen hadden een appeltje met Gill te schillen. Het slachtoffer zat in grote geldproblemen, had overal schulden en ook in zijn privéleven was er de nodige wrijving. Wie heeft er het recht in eigen hand genomen? Komend najaar gaan de opnames van start van het elfde seizoen van Vera.

NPO 2, 22.10 uur

Dog Day Afternoon

Canvas, 22.10 uur

(Drama, Sidney Lumet, 1975) Regisseur Sidney Lumet (1924-2011) werd nooit beschouwd als iemand met een eigen, sprekende stijl; in de eerste plaats gold hij als een magistraal acteurs-regisseur. Acteurs werkten maar wat graag met hem samen, vanwege zijn no-nonsenseaanpak. Briljante vertolkingen ontlokte hij aan grootheden als Marlon Brando, Paul Newman, Katharine Hepburn. En natuurlijk Al Pacino, met wie hij tweemaal samenwerkte: eerst in de corruptiethriller Serpico (1973) en daarna in het voortreffelijke Dog Day Afternoon, waarin hij als bankovervaller Wortzik (Pacino) tegenover politieofficier Moretti (Charles Durning) komt te staan. De acteurs mochten tijdens de repetities hun eigen woorden gebruiken; die opgenomen improvisaties vormden de basis voor het met een Oscar bekroonde script.

La fille inconnue

NPO 2, 23.45 uur

(Drama, Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2016) Wie bekend is met de films van de Dardennes zal door La fille inconnue niet worden verrast, maar binnen hun afgebakende kader van rechtlijnig, uitgebeend realisme blijven de broers voorlopig onovertroffen. Hun tiende film gaat over een arts (Adèle Haenel) die poogt uit te zoeken wie het anonieme meisje was dat tevergeefs bij haar had aangebeld en ­later vermoord werd gevonden. Haenel (Portrait de la jeune fille en feu) vertolkt deze Jenny extreem ingetogen, waardoor alles dat afwijkt van haar doorsneeleven aanvoelt als bijzonder heftig.

Adèle Haenel in ‘La fille inconnue’. Beeld
Adèle Haenel in ‘La fille inconnue’.

Lek

NPO 3, 00.40 uur

(Actie, Jean van de Velde, 2000) De openingsscène van Lek, waarin een groep gangsters André Hazes’ Kleine jongen aanheft, blijft een van de bloedstollendste momenten in de Nederlandse filmgeschiedenis. Van de Velde’s uitgekiende regie leidt ook verder tot een geestige en intelligente politiefilm, met een vlot verteld scenario, pittige actie en goed spel. Cas Jansen is op dreef als agent die merkt dat niet al zijn collega’s onkreukbaar zijn en die zichzelf in de nesten werkt als hij oude bekende Sjaak Boon (Victor Löw) bij een criminele bende laat infiltreren.

Cas Jansen in ‘Lek’. Beeld KIPPA
Cas Jansen in ‘Lek’.Beeld KIPPA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden