service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 19 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Andrew Garfield in ‘99 Homes’ van Ramin Bahrani. Beeld
Andrew Garfield in ‘99 Homes’ van Ramin Bahrani.

Jekels jacht

NPO 2, 19.51 uur

Hoewel de Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei vaak wordt gezien als de vader van de telescoop, was het Hans Lipperhey uit Middelburg die de verrekijker heeft uitgevonden. In 1608 demonstreerde de brillenmaker zijn revolutionaire instrument, waarmee vanaf de Mauritstoren in Den Haag de klok van de Oude Kerk in Delft kon worden gelezen. In Jekels jacht maakt Diederik Jekel vandaag een reconstructie van Lipperheys kijker. De vinding was de voorloper van alle telescopen die zouden volgen, tot aan de Hubble- en James Webb-ruimtetelescopen.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.34 uur

Het nieuwe seizoen van Verborgen verleden wordt geopend door Simone Weimans. De presentator van onder andere het NOS Journaal en Met het oog op morgen duikt in haar familiegeschiedenis en moet daarvoor naar Suriname. In de voormalige Nederlandse kolonie werden haar beide ouders geboren, in heel verschillende streken van het land. Weimans ziet een verdronken dorp, een verlaten plantage en de drukte van Paramaribo. In het onderzoeken van haar stamboom komt ze op het spoor van vier vrouwen die al in vrijheid leefden voordat de slavernij werd afgeschaft.

American Made

Eén, 21.25 uur

(Thriller, Doug Liman, 2017) In stijl en inhoud vertoont American Made raakvlakken met de Netflix-serie Narcos, maar doet de film vooral denken aan Top Gun (1986). Opnieuw is Tom Cruise een getalenteerd en roekeloos piloot (naast huurling/drugssmokkelaar/informant) en ook dit verhaal speelt zich af in de jaren tachtig. Regisseur Doug Liman schept een aantrekkelijk tijdsbeeld en brengt de vele vliegscènes spectaculair in beeld, terwijl Cruise zijn gebruikelijke dosis charme inzet. Zo dringt langzaam het besef door dat dit geen heldenepos is, maar een duistere versie van de Amerikaanse droom.

Domhnall Gleeson en Tom Cruise in ‘American Made’ van Doug Liman. Beeld
Domhnall Gleeson en Tom Cruise in ‘American Made’ van Doug Liman.

Stevie Wonder

BBC 2, 21.30 uur

Tot in de nacht kunnen de fans van Stevie Wonder terecht op BBC 2, waar hun idool de hele avond centraal staat. De avond start met Stevie Wonder at the BBC, een duik in de BBC-archieven met optredens van de ster, gevolgd door het intieme concert A Night of Wonder uit 1995. Daarna wordt Stevie Wonder: Live at Last uitgezonden, een groot optreden van de soulzanger en songwriter in de Londense O2 Arena. Sluitstuk van de avond is de documentaire Stevie Wonder: A Musical History, waarin beroemde fans als Alexander O’Neal en Martin Freeman hun favoriete Wonder-songs kiezen.

21 Jump Street

RTL 7, 22.10 uur

(Komedie, Phil Lord en Christopher Miller, 2012) Na de ernst en moraliteit van de serie, is de filmversie van 21 Jump Street een zelfbewuste actiekomedie. Een mengeling van slimme culturele verwijzingen, slapstick, visuele humor, een overdosis aan geslachtsdeelgrappen en idiote actiescènes, met Jonah Hill en Channing Tatum als politieduo. Hun samenspel is verrassend leuk, evenals de souplesse waarmee de film de ene keer de draak steekt met het highschoolgenre, om er de volgende scène zonder een spoortje ironie juist in op te gaan. Het vervolg 22 Jump Street (2014) is zondag te zien op RTL 7.

Jonah Hill en Channing Tatum in ‘21 Jump Street’ van Phil Lord en Christopher Miller. Beeld
Jonah Hill en Channing Tatum in ‘21 Jump Street’ van Phil Lord en Christopher Miller.

99 Homes

Canvas, 22.40 uur

(Drama, Ramin Bahrani, 2014) Rick Carver (Michael Shannon) excelleert als speculant op de ingestorte Amerikaanse huizenmarkt. Hij koopt huizen op voor een schijntje en verkoopt ze door met woekerwinst. Dennis (Andrew Garfield) is een van de sukkelaars die op straat belanden . Hij verkast noodgedwongen naar een aftands motel. Regisseur Ramin Bahrani mengt de sociale thematiek uit zijn rauwe en ongepolijste vorige films als Man Push Cart (2005) en Chop Chop (2007) met conventionele Hollywood-verteltechnieken: suspense, muziekeffecten, tikje grotesk kwaad. Vooral Shannon, een van de beste acteurs van zijn generatie, maakt de film tot een bezienswaardigheid. Hij doet denken aan Christopher Walken, met dezelfde loerende waanzin in zijn blik en dezelfde verfijnde beheersing.

The Mole Agent

NPO 2, 00.06 uur

Privédetective Romulo wordt benaderd door een cliënt die denkt dat haar moeder wordt mishandeld in het bejaardentehuis waar ze woont. Omdat hij zelf niet kan rondneuzen in het tehuis, schakelt Romulo de 83-jarige Sergio in. De sympathieke weduwnaar moet voor hem gaan spioneren. De Chileense documentaire The Mole Agent (El agente topo) gebruikt de stijlvormen van de film noir en vertelt een vaak komisch verhaal. Maar regisseur Maite Alberdi snijdt ook actuele maatschappelijke kwesties aan, zoals eenzaamheid en de rol van ouderen in onze samenleving.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden