De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 17 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Van links af: Elit Iscan, Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu en Ilayda Akdogan in Mustang. Beeld
Van links af: Elit Iscan, Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu en Ilayda Akdogan in Mustang.

Het echte leven in de dierentuin

NPO 1, 20.30 uur

Dit seizoen is Het echte leven in de dierentuin te gast in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, waar verborgen camera’s laten zien wat de dieren overdag en ’s nachts zoal uitspoken. Een van de hoofdrolspelers is zilverruggorilla Bokito, die een internationale beroemdheid werd toen hij in 2007 wist te ontsnappen en een vrouw aanviel. Verder maken we kennis met de zwarte neushoorn Naima, die net als olifant Bangka een jong op de wereld zet. Voor tapir Tygo hangt er romantiek in de lucht als hij voor het eerst kennismaakt met een vruchtbaar vrouwtje.

Hollandse zaken

NPO 2, 20.35 uur

Dankzij genetisch onderzoek worden medicijnen ontwikkeld voor aandoeningen die vroeger onbehandelbaar waren, zoals de zeldzame spierziekte SMA. Omdat zulk onderzoek vreselijk duur is, zijn de middelen tegen SMA, zoals Zolgensma van Novartis, onbetaalbaar. Hollandse zaken spreekt de ouders van Liam, die geboren werd met SMA. Ze willen gentherapie met Zolgensma voor hun zoon, in de hoop dat hij daarna misschien kan leren lopen. Kosten: 2 miljoen euro. Met hun dure medicijnen maken farmaceutische bedrijven de zorg onbetaalbaar. Kan het ook anders?

Nu te zien!

NPO 2, 21.15 uur

Samen met Tate Modern presenteert het Stedelijk Museum in Amsterdam een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Bruce Nauman. Al vijftig jaar experimenteert de Amerikaanse kunstenaar met sculpturen, video-installaties en neonwerken, en daarbij weet hij de grenzen van de kunst steeds op te rekken. Nauman verkent onder meer de thema’s ouder worden en de dood, liefde en seks, geweld en frustratie. In Nu te zien! bekijkt museumdirecteur Bart Rutten de expositie, die ruim veertig werken omvat en nog tot en met 24 oktober kan worden bezocht.

Dunkirk

BBC 1, 22.00 uur

(Oorlog, Christopher Nolan, 2017) Met deze intense oorlogsthriller werpt meestercineast Christopher Nolan zijn unieke blik op de historische evacuatie, in mei en juni 1940, van Britse troepen uit het Noord-Franse Duinkerke. Zelfs in zijn historische oorlogsfilm goochelt de regisseur, zoals zo vaak, met tijd. We spenderen een week tussen de soldaten op het strand, een dag op een vissersschip en een uur in de cockpit van een jachtvliegtuig. Het chronologisch door elkaar gehusselde oorlogsgeweld in Dunkirk is overweldigend én opmerkelijk doelmatig gefilmd door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema.

Massale evacuatie van soldaten in Dunkirk. Beeld
Massale evacuatie van soldaten in Dunkirk.

Mustang

Canvas, 22.30 uur

(Drama, Deniz Gamze Ergüven, 2015) Een wild veulen: de vijf zusjes uit Mustang lijken samen wel op het ongetemde dier in de filmtitel, zolang ze in hun Noord-Turkse kustplaatsje met rust worden gelaten. In de beginscène belanden ze na schooltijd aan zee en klimmen op de schouders van jongens om in het water met elkaar te duelleren. Thuis horen ze dat de buurvrouw over hun zogenaamd obscene gedrag heeft geklaagd, waarna de zusjes huisarrest krijgen. Hoe opstandiger ze zich daaronder gedragen, hoe meer ze in een traditioneel islamitisch keurslijf worden geperst. Schrijver en regisseur Ergüven maakt van haar debuut Mustang een beheerst, aangrijpend, sfeervol gedraaid en spannend drama.

Liam Gallagher: As It Was

BBC 2, 23.00 uur

Engelse muziekdocumentaire over de jongste van de twee even beroemde als beruchte broers Gallagher, die ooit het hart vormden van rockband Oasis. Was het aanvankelijk Noel (53) die na de implosie van Oasis het meeste succes had, inmiddels lijkt Liam (48) hem voorbijgestreefd. De wat hagiografische film lijdt nog onder de strijd tussen de broers die ten grondslag ligt aan het uiteenvallen van de band; Noel verbood ook maar één snipper Oasismuziek te gebruiken. Desondanks fascineert As It Was, al was het maar omdat moeder Peggy en oudere broer Paul aan het woord komen. Docu wordt gevolgd (0.25 uur) door archiefopnamen vol Britpop (Suede, Blur, Oasis).

Van God los

NPO 3, 00.10 uur

(Misdaad, Pieter Kuijpers, 2003) De geweldige film die ten grondslag lag aan de succesvolle tv-serie met dezelfde titel. Regisseur Kuijpers, die vlak bij Venlo opgroeide, wist dat zijn debuut moest gaan over de Bende van Venlo, een groep jongeren die in 1993 en 1994 een reeks moorden pleegde in de Limburgse grensstreek. Hij legde de nadruk op de verstikkende vriendschap tussen de jongens en werpt zo op beklemmende wijze een licht op de psyche van criminelen. Uitmuntend spel van Egbert-Jan Weeber en Tygo Gernandt: Weeber als het ontspoorde rijkeluiszoontje, Gernandt als de ontoerekeningsvatbare driftkop.

Tygo Gernandt in Van God los. Beeld -
Tygo Gernandt in Van God los.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden