FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 17 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Ben Stiller en Naomi Watts in While We're Young van Noah Baumbach. Beeld
Ben Stiller en Naomi Watts in While We're Young van Noah Baumbach.

Topkapi

BBC 2, 15.00 uur

(Misdaad, Jules Dassin, 1964) Aangename, speelse en zonovergoten misdaadkomedie rond een ambitieuze inbraak in het zwaarbewaakte Topkapi-museum in Istanbul. De film schiet soepel van heistfilm naar spionagethriller en weer terug, neemt de tijd met fraaie documentaire sfeerbeelden van de stad en oogt bovenal prettig ouderwets: de meest tot de verbeelding sprekende actie bestaat uit gesluip over daken en gehannes met grote bossen touw. De adembenemende roofsequentie werd door Brian De Palma overgenomen in het eerste deel van Mission: Impossible. De flamboyant spelende Peter Ustinov werd bekroond met een Oscar.

Maximilian Schell en Peter Ustinov in Topkapi van Jules Dassin. Beeld
Maximilian Schell en Peter Ustinov in Topkapi van Jules Dassin.

Randland

NPO 2, 19.15 uur

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking woont buiten de Randstad, maar in de media lijkt vaak alleen de randstedelijke bubbel te bestaan. In de reportageserie Randland neemt de EO een kijkje in de rest van het land, waar mensen het gevoel hebben gekregen niet meer mee te tellen. Door onder meer de gaswinningsproblematiek en de stikstofmaatregelen groeit het wantrouwen tegen de politiek en de pers. In de eerste aflevering brengt Hans van der Steeg een bezoek aan Urk, dat de laatste tijd het imago van schijnheilig en achterlijk dorp heeft gekregen.

Thema-avond klimaat

Arte, 20.15 uur

Misschien dat alle klimaatsceptici vanavond moeten inschakelen op de Frans-Duitse cultuurzender Arte. In een thema-avond worden achter elkaar drie documentaires uitgezonden die nog eens laten zien hoe het ons klimaat vergaat. Antarctica – Die gefrorene Zeit toont de Rosszee, een van de laatste gebieden waar de pooldieren nog een aangenaam bestaan kunnen leiden. In How to Cool the Planet maken we kennis met baanbrekende oplossingen die wetenschappers aandragen om klimaatverandering tegen te gaan. En in Wie schaffen wir die Agrarwende? staan alternatieven voor industriële landbouw centraal.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Dat kunstenaar Eva Jospin een achtergrond heeft in de architectuur, is duidelijk te zien aan haar werk. Haar imposante bouwsels zijn echter niet opgetrokken uit steen, beton of staal, maar uit karton. Uit het eenvoudige en vergankelijke materiaal creëert Jospin sculpturen, landschappen en zelfs complete bossen. Het Noordbrabants Museum presenteert met de tentoonstelling Paper Tales een overzicht van Jospins recente werk. In Nu te zien dwaalt Ralph Keuning tussen de sprookjesachtige kartonnen fantasiewerelden, die soms monumentaal van omvang zijn.

Elizabeth Taylor

BBC 2, 22.10 uur

De BBC brengt vandaag een ode aan Elizabeth Taylor, de Brits-Amerikaanse actrice die hoorde tot de grootste sterren van het witte doek. In Elizabeth Taylor: A Life in Ten Pictures komen haar memorabelste momenten voorbij, waarna de tv-film Burton and Taylor (23.10 uur) inzoomt op de relatie van Taylor (Helena Bonham Carter) en Richard Burton (Dominic West). Aansluitend vertelt Elizabeth Taylor: England’s Other Elizabeth (00.35 uur) over de band tussen de actrice en haar geboorteland. Taylor overleed tien jaar geleden op 79-jarige leeftijd.

While We’re Young

NPO 3, 22.55 uur

(Komedie, Noah Baumbach, 2014) Ben Stiller speelt in deze geslaagde tragikomedie Josh, een ingedutte documentairemaker. Hij en zijn vrouw Cornelia (Naomi Watts), veertigers in New York, zijn er nog lang niet klaar voor om als oud te worden beschouwd. Wanneer student Jamie (Adam Driver) zijn werk blijkt te bewonderen, leeft Josh op; algauw sluiten hij en Cornelia vriendschap met Jamie en zijn vrouw Darby (Amanda Seyfried). Maar die vriendschap is duidelijk een lapmiddel voor een gefnuikt bestaan. Sommige kijkers zullen de twijfels van de hoofdpersonages afdoen als geprivilegieerd gezever, maar Baumbach (Marriage Story) bewijst opnieuw dat hij goed kan observeren: zowel de hipsters als de onzekere veertigers zijn knap getroffen.

Captain Fantastic

NPO 2, 23.55 uur

(Drama, Matt Ross, 2016) Vader Ben (Viggo Mortensen) heeft zich afgekeerd van de ‘fascistische, kapitalistische maatschappij’ en woont met zijn zes kinderen in de Amerikaanse bossen, in deze grappige, eigenzinnige en hartverwarmende film die dwingt tot nadenken over de consumptiemaatschappij en ouderschap. Schrijver en regisseur Ross, die zelf in een soort commune opgroeide, maakt Bens ideeën niet belachelijk, maar schetst zijn levensvisie niet zonder kritiek. Viggo Mortensen vertolkt hem als een intense man, bij wie gedrevenheid en fanatisme in elkaars verlengde liggen.

Viggo Mortensen in Captain Fantastic van Matt Ross. Beeld
Viggo Mortensen in Captain Fantastic van Matt Ross.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden