Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 16 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Adam Hann-Byrd en Jodie Foster in ‘Little Man Tate’ van Jodie Foster. Beeld
Adam Hann-Byrd en Jodie Foster in ‘Little Man Tate’ van Jodie Foster.

In de voetsporen van de wederopbouw

NPO 2, 20.30 uur

In de laatste aflevering van In de voetsporen van de wederopbouw maakt Philip Freriks de balans op. Wat heeft de naoorlogse Marshallhulp voor Nederland betekend en in hoeverre was de Amerikaanse geldinjectie een vorm van eigenbelang? De fikse financiële hulp waarmee de VS de wederopbouw en economie van het verwoeste Nederland stimuleerde, maakte ons land niet alleen welvarend, maar ook enorm dankbaar naar de Amerikanen. Het creëerde een trouw bondgenootschap in heel West-Europa en daarom was het plan ook vanuit politiek opzicht een slimme zet.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Museumdirecteur Marc de Beyer van Museum Gouda bracht voor Nu te zien een bezoek aan een bijzondere tentoonstelling van Catharijneconvent in Utrecht. Het rijksmuseum voor religieuze kunst staat stil bij Maria Magdalena, een Bijbelse vrouw die al meer dan twintig eeuwen de gemoederen bezighoudt. De expositie laat zien hoe kunstenaars zich hebben laten inspireren door Maria Magdalena, een vrouw van lichte zeden die volgeling van Jezus werd. In Utrecht is werk te zien van anonieme middeleeuwse meesters tot David Chapelle, Marlene Dumas en Helen Verhoeven.

Little Man Tate

Eén, 21.30 uur

(Drama, Jodie Foster, 1991) Het regiedebuut van Jodie Foster is een mooie en ontroerende vertelling over een hoogbegaafd 7-jarig jongetje (Adam Hann-Byrd, inmiddels werkzaam als videogamescenarist) dat heen en weer wordt geslingerd tussen zijn moeder (gespeeld door Foster zelf), een eenvoudige serveerster die hem niet veel meer dan simpele moederliefde kan geven, en een wetenschapster (Dianne Wiest), die erop kikt zijn intellectuele vermogens te exploreren. Het mogelijk autobiografische Little Man Tate (al zullen we dat van de enigmatische Foster nooit zelf te horen krijgen) is ook een waarschuwing: hoogbegaafdheid is niet iets om trots op te zijn, veeleer een ernstige handicap.

The Misfits

ONS, 22.00 uur

(Drama, John Huston, 1961) Marilyn Monroe bewees in haar laatste film dat ze ook drama kon spelen, in deze verfilming naar het toneelstuk van echtgenoot Arthur Miller. Haar tegenspeler Clark Gable speelt als verlopen cowboy eveneens zijn laatste rol – hij overleed twee dagen na de opnamen aan een hartaanval. Monroe was volgens regisseur John Huston praktisch onmogelijk om mee te werken, de actrice was zelf ook allesbehalve te spreken over haar aandeel en The Misfits was geen succes in de bioscoop, maar wordt tegenwoordig beschouwd als een van haar beste films.

Montgomery Clift en Marilyn Monroe in ‘The Misfits’ van John Huston. Beeld
Montgomery Clift en Marilyn Monroe in ‘The Misfits’ van John Huston.

Grace

NPO 2, 22.10 uur

Sinds de nooit opgeloste verdwijning van zijn vrouw heeft rechercheur Roy Grace (John Simm) zich gespecialiseerd in verdwijningszaken. Zijn vriend en collega Glen Branson (Richie Campbell) vraagt zijn hulp als een bruidegom spoorloos verdwijnt tijdens zijn vrijgezellenfeest. De onorthodoxe methodes van Grace, die regelmatig een paragnost consulteert, vallen echter niet in goede aarde bij de korpsleiding. De nieuwe Britse misdaadserie Grace is gebaseerd op de populaire boekenreeks van Peter James. Russell Lewis (Endeavour) schreef de scenario’s.

De nacht van de filmacademie

NPO 3, 22.53 uur

NPO 3 presenteert vanavond een aantal van de beste eindexamenfilms van lichting 2021 van de Nederlandse Filmacademie. In De pinpas wordt de Poolse au pair Karina met de pinpas van haar gastgezin naar de winkel gestuurd. De pincode wordt alleen aan het dochtertje des huizes toevertrouwd en dat zet Karina ernstig aan het denken. Cocon (23.15 uur) is het verhaal van de ontluikende seksualiteit van de 14-jarige natuurliefhebber Sonny, en in Onbewaakt ogenblik (23.40 uur) komt Willems vrouw Leny thuis na een mislukte, onaangekondigde zelfmoordpoging.

Un amour impossible

BBC 2, 02.10 uur

(Biopic, Catherine Corsini, 2018) Un amour impossible, een verfilming van de gelijknamige, semi-autobiografische roman van Christine Angot, is een overtuigend en aangrijpend liefdesverhaal dat zich uitstrekt over een periode van veertig jaar. De film, met prachtig spel van Virginie Efira, laat zien hoe grillig het leven – en de liefde – kan zijn. Regisseur en coscenarist Catherine Corsini houdt het simpel: zonder filmische trucs of opgelegd sentiment toont het klassiek vertelde drama de afzonderlijke stappen die opgeteld tot een tragedie leiden. Niet vaak werd een moeder-dochterrelatie zo nauwgezet uitgediept.

Niels Schneider en Virginie Efira in ‘Un amour impossible’ van Catherine Corsini. Beeld
Niels Schneider en Virginie Efira in ‘Un amour impossible’ van Catherine Corsini.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden