FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 15 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Rosy Rodríguez en Zaira Romero in Carmen & Lola van Arantxa Echevarría. Beeld x
Rosy Rodríguez en Zaira Romero in Carmen & Lola van Arantxa Echevarría.Beeld x

Lego Masters - Kids special

RTL 4, 20.00 uur

Vorige week werd in een spannende finale bekend welk duo zich dit jaar Lego Masters van de Lage Landen mag noemen. Vanavond is het in Lego Masters de beurt aan de kinderen. In een special van het succesvolle spelprogramma nemen Nederlandse legobouwers in de leeftijd van 7 tot 12 jaar het tegen elkaar op. Bij de uitdagende bouwopdrachten hebben ze natuurlijk alle steentjes in de brickroom tot hun beschikking. Ruben Nicolai presenteert de bijzondere aflevering en brickmaster Jonathan Bennink is weer van de partij om de bouwwerken te beoordelen.

Carmen & Lola

Canvas, 22.00 uur

(Drama, Arantxa Echevarría, 2018) De 16-jarige Lola (Zaira Romero) voelt in een Romagemeenschap in een Madrileense buitenwijk niets voor het conservatieve leventje dat voor haar is uitgestippeld. Ze is ook nog hopeloos verliefd op de een jaar oudere Carmen (Rosy Rodríguez), die tot haar verschrikking verloofd is met Lola’s neef. De liefde tussen de twee meisjes lijkt kansloos, maar Carmen kent zichzelf niet zo goed als ze denkt. Carmen & Lola, het speelfilmdebuut van de Spaanse Arantxa Echevarría, is een levendig verslag van een moeizame tienerliefde, die wordt gehinderd door sociale verwachtingen en andere ingebakken ideeën. Echevarría bekritiseert het benauwende milieu van de Roma zonder hen te kleineren of te betuttelen.

The Investigation

NPO 2, 22.10 uur

De serie The Investigation is gebaseerd op de meest spraakmakende Scandinavische misdaadzaak van de afgelopen jaren. De Zweedse journalist Kim Wall verdwijnt spoorloos na een afspraak in Kopenhagen, waar ze een uitvinder met een zelfgebouwde onderzeeër interviewde. Rechercheur Jens Møller (Søren Malling) moet officier van justitie Jakob Buch-Jepsen (Pilou Asbaek) van genoeg materiaal voorzien om het bewijs voor moord rond te krijgen. De serie concentreert zich volledig op het onderzoeksproces, terwijl de dader en de misdaad zelf buiten beeld blijven.

Paulien Cornelisse: Om mij moverende redenen

NPO 1, 22.25 uur

Het taalgebruik en gedrag van de mens is iets wat Paulien Cornelisse fascineert. De thema’s keren terug in haar columns, boeken en theatershows. In haar vierde voorstelling Om mij moverende redenen staat Cornelisse stil bij de onbegrijpelijkheden van het leven. Ze vraagt zich af wat het over je zegt als je een spiegel in je wc hebt hangen, hoe het gevoelsleven van een korstmos eruitziet en waar precies de meelulspier zit. Ook de gesel van modieuze woorden en begrippen blijft niet onbesproken, want Cornelisse is en blijft altijd met taal bezig.

Jimi: All Is By My Side

NPO 2 Extra, 22.15 uur

Biografische speelfilm over de jonggestorven rockgod Jimi Hendrix (1942-1970). Regisseur en scenarist John Ridley (Oscarwinnaar voor 12 Years a Slave) moest de nodige horden nemen. De erven deden niet mee, getuige de afwezigheid van Hendrix’ eigen nummers. En de door actrice Hayley Atwell gespeelde ex-vriendin van de ster verzette zich publiekelijk tegen de biopic, omdat de film Hendrix ten onrechte zou afschilderen als gewelddadig. Jimi: All Is by My Side bestrijkt grofweg een jaar uit het leven van Hendrix, de aanloop naar zijn supersterrenstatus, met veel aandacht voor de vriendinnen die de rocker in dat jaar versleet.

Schneider vs. Bax

NPO 3, 00.10 uur

(Komedie, Alex van Warmerdam, 2015) De twee titelpersonages in de Nederlandse moeraswestern Schneider vs. Bax, gespeeld door regisseur-scenarist Van Warmerdam zelf en Tom Dewispelaere, zijn als huurmoordenaar verwikkeld in een strijd om leven en dood. De eerste leeft onder het mom van schrijver in een houten huisje aan een meer; de tweede doet zich tegenover zijn liefhebbende vrouw en twee dochtertjes voor als installatie-reparateur. Het hart van de film bestaat uit het fantastische, door Van Warmerdams vaste cameraman Tom Erisman gefilmde geweerduel tussen de twee mannen.

Alex van Warmerdam in Schneider vs. Bax van Alex van Warmerdam. Beeld x
Alex van Warmerdam in Schneider vs. Bax van Alex van Warmerdam.Beeld x

Source Code

BBC 2, 00.20 uur

(Sciencefiction, Duncan Jones, 2011) Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) belandt in deze prettig voortrazende sciencefictionthriller in het lichaam van een willekeurige passagier van een op ontploffen staande trein. Keer op keer kan-ie terugtijdreizen naar dit moment, ontdekt Stevens al gauw. Hoewel dit uitgangspunt in de film aannemelijker is dan op papier, tuimelen de vragen zowel bij Stevens als bij de kijker over elkaar heen, praktisch, ethisch en levensbeschouwelijk. Kan dat zomaar? Hoe gaat dat dan? Wie is die vrouw (Michelle Monaghan) tegenover hem? En, uiteraard, wie van de treinpassagiers legde de bom?

Michelle Monaghan en Jake Gyllenhaal in Source Code van Duncan Jones. Beeld x
Michelle Monaghan en Jake Gyllenhaal in Source Code van Duncan Jones.Beeld x

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden