De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 15 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Jim Broadbent in The Sense of an Ending. Beeld ..
Jim Broadbent in The Sense of an Ending.Beeld ..

Oom Wanja

NPO 2 extra, 18.20 uur

Midden in de coronacrisis maakte Liliane Brakema, jong regietalent bij het Noord Nederlands Toneel (NNT), de voorstelling Oom Wanja. Het klassieke (1898) stuk van Tsjechov werd gemoderniseerd en gespeeld met spectaculaire special effects. Maar vlak na de première werden alle voorstellingen noodgedwongen geannuleerd. Gelukkig waren Brakema en NNT zo verstandig om ook een film op te nemen. De regisseur werkte ervoor samen met cinematograaf Sal Kroonenberg. Geheel in lijn met het weemoedige, psychologische drama krijgen we veel close-ups, lange shots en trage camerabewegingen. Volgens de Volkskrant lijk je soms ‘naar een werk van Ingmar Bergman te kijken’.

Gort over de grens

NPO 2, 20.34 uur

Ilja Gort is weer begonnen aan een nieuwe ontdekkingsreis door Frankrijk, op zoek naar bijzondere mensen, interessante verhalen en lekkere wijnen. Vandaag bezoekt hij de Languedoc, een streek in Zuid-Frankrijk waar overblijfselen van de Romeinen, de Karolingers en de Katharen getuigen van een bewogen geschiedenis. Gort vergaapt zich aan de Romeinse bouwwerken en vraagt zich af hoe die zonder gebruik van machines zijn verrezen. Verder brengt hij een bezoek aan een markante geitenboer en staat hij in een verlaten garage oog in oog met zijn droomauto.

Blinded: Those Who Kill

Canvas, 20.40 uur

In het tweede seizoen van de Deense misdaadserie Those Who Kill keert criminoloog Louise Bergstein (Natalie Madueño) terug naar haar geboortestreek. Daar heeft ze een ontmoeting met Alice, een oude en terminaal zieke vriendin van haar moeder. Alice vraagt Bergstein om zich te verdiepen in de onopgeloste moord op haar zoon Markus, vijf jaar geleden. Het onderzoek brengt overeenkomsten aan het licht tussen de dood van Markus en twee andere mannen. Bergstein vermoedt dat er een seriemoordenaar actief is. Als er nog een slachtoffer valt, benadert ze de politie.

The Theory of Everything

Eén, 21.25 uur

(Biografie, James Marsh, 2014) Degelijke, goed geacteerde Stephen Hawking-biografie, met Eddie Redmayne in de veeleisende hoofdrol. Redmayne, die de fysieke aftakeling van het door de spierziekte ALS getroffen genie met beheersing en raffinement kopieert, was 32 toen hij Hawking speelde. Hij won er een Golden Globe mee. Regisseur Marsh bouwde de film deels rond sleutelmomenten uit Hawkings carrière, met een echtgenote (Felicity Jones) die zichzelf constant wegcijfert en vereenzaamt. Opmerkelijk: uiteindelijk is The Theory of Everything toch vooral een opbeurende, romantische vertelling over doorzettingsvermogen en lotsverbondenheid, die biopic met sprookje kruist.

Eddie Redmayne in The Theory of Everything. (AP Photo/Focus Features, Liam Daniel) Beeld AP
Eddie Redmayne in The Theory of Everything. (AP Photo/Focus Features, Liam Daniel)Beeld AP

Spy Game

RTL 7, 21.57 uur

(Thriller, Tony Scott, 2001) Robert Redford speelt in Spy Game de bijna gepensioneerde CIA-agent Nathan Muir, die zijn voormalig protegé Tom Bishop (Brad Pitt) vanuit kantoor uit een Chinese dodencel moet zien te krijgen. Typische Scott-kost, snipperig snel gemonteerd, soms bijna op het abstracte af, met rondtollende en anderszins meeslepende camerabewegingen en veel gezoef en gedreun op de soundtrack. Toch knap dat zeker Redford te midden van alle drukte een aardige acteerprestatie neerzet, als de agent die zijn spionagespelletjes zo slim speelt dat zelfs zijn meerderen het niet doorhebben.

Robert Redford in Spy Game. Beeld ZDF und Keith Hamshere
Robert Redford in Spy Game.Beeld ZDF und Keith Hamshere

The Sense of an Ending

Canvas, 22.15 uur

(Ritesh Batra, 2017) Londenaar Tony Webster (Jim Broadbent) ontvangt een brief die zijn voortsloffende leven overhoop gooit. Sarah Ford, de moeder van zijn jeugdliefde Veronica, is overleden en heeft Webster geld en enkele documenten nagelaten, waaronder het dagboek van zijn schoolvriend Adrian Finn. Veronica (Charlotte Rampling), die Webster sinds zijn schooljaren niet meer heeft gezien, weigert het dagboek te overhandigen. Regisseur Batra (The Lunchbox) en scenarist Nick Payne vermengen heden en verleden in de film steviger dan Julian Barnes’ oorspronkelijke roman uit 2011. De film overtuigt vooral als het fijnmazige portret van een sociaal onhandige narcist, met veel dank aan de geslaagde hoofdrol van Jim Broadbent.

2Doc: Yab Yum

NPO 2, 23.45 uur

Het beroemde bordeel Yab Yum in Amsterdam kreeg in 2007 te horen dat het zijn deuren moest sluiten. De onderneming zou een dekmantel zijn geworden voor criminele activiteiten. Regisseur Anna Maria van ’t Hek besloot in een documentaire te onderzoeken wat er waar is van alle verhalen die over de seksclub de ronde doen. In Yab Yum delen onder anderen oprichter Theo Heuft, voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting, barmannen en gastvrouwen hun herinneringen aan het exclusieve bordeel, dat na zijn sluiting nog een tijd als museum heeft gefungeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden