FILM- EN TV-TIPSZaterdag 14 november

De Volkskrant-tv-selectie voor zaterdag 14 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Tye Sheridan in ‘Ready Player One’ van Steven Spielberg. Beeld
Tye Sheridan in ‘Ready Player One’ van Steven Spielberg.

Ready Player One

Veronica, 20.00 uur

(Steven Spielberg, 2018) De voltooiing van Spielbergs verfilming van ­Ernest Clines gelijknamige sciencefictionbesteller (2011) nam zoveel tijd in beslag dat de regisseur ondertussen doodleuk nóg een film maakte: journalistendrama The Post. Ready Player One speelt zich grotendeels af in een virtueel pretpark waarin de met VR-bril uitgeruste mens anno 2044 existeert, als de echte wereld heeft afgedaan. De onopvallende ­tiener Wade Watts (Ty Sheridan) tracht met zijn digitale avatar door te dringen tot de game-elite, waarna de kijker een vloedgolf aan ongeremde spektakelscènes over zich krijgt uitgestort, volgestouwd met ­special ­effects en film- en gameverwijzingen.

The Valhalla Murders

Canvas, 20.35 uur

De IJslandse misdaadserie The Valhalla Murders (in eigen land bekend als Brot) is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen uit de jaren veertig, die zich afspeelden in een tehuis voor probleemjongens. De eerste twee afleveringen van de achtdelige serie worden zaterdagavond uitgezonden op Canvas. Na de vondst van een lichaam in de haven van Reykjavik wordt rechercheur Kata (Nína Dögg Filippusdóttir) uit Oslo teruggehaald naar haar geboorteland. Als de doden zich opstapelen, lijkt alles erop te wijzen dat IJslands eerste seriemoordenaar aan het werk is.

Slumdog Millionaire

Eén, 21.20 uur

(Danny Boyle en Loveleen Tandan, 2008) Altijd een goed idee rond de donkere dagen, deze meeslepende en ontroerende kaskraker/Oscarwinnaar over liefde, lot, hoop en doorzettingsvermogen. Het ongeletterde weeskind Jamal, uit de achterbuurten van Mumbai, stoot door naar de finale van de televisiekennisquiz Who Wants to Be A Millionaire? en wordt gearresteerd door de politie, die het zaakje niet vertrouwt. Op het bureau wordt hij aan een verhoor onderworpen. De raamvertelling die daarop volgt, resulteert in virtuoos gefilmde scènes die het weinig hoopvolle bestaan schetsen van kinderen uit sloppenwijken.

Dev Patel in ‘Slumdog Millionaire’ van Danny Boyle en Loveleen Tandan. Beeld
Dev Patel in ‘Slumdog Millionaire’ van Danny Boyle en Loveleen Tandan.

De zak van Sinterklaas

NPO 1, 22.20 uur

Op de avond van de intocht van Sinterklaas (NPO 3, 12.00 uur) presenteert BNNVara een vervroegde pakjesavond. In De zak van Sinterklaas ontvangt voormalig hoofdpiet Erik van Muiswinkel zeven bekende Nederlanders die in sinterklaasgedichten hun pittige mening over elkaar ventileren. Vervolgens moeten Jörgen Raymann, Loretta Schrijver, Martijn Koning, Rick Paul van Mulligen, Tina de Bruin, Rayen Panday en Soundos El Ahmadi raden wie de schrijvers zijn van de gedichten die aan hen gericht zijn. Wie het meeste namen goed raadt mag mee in de zak naar Spanje.

De nacht van de popmuziek

NPO 3, 22.40 uur

Tijdens de vijftiende Nacht van de popmuziek kunnen liefhebbers weer genieten van uniek en vaak nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van geliefde bands en artiesten. Zaterdagavond komen onder anderen Rory Gallagher, Nina Simone, En Vogue, Kula Shaker en No Doubt voorbij, en wordt er stilgestaan bij 75 jaar Metropole Orkest en 50 jaar Paranoid van Black Sabbath. Ook zijn er verzoekjes te zien die door de kijkers via de website zijn aangevraagd. Matthijs van Nieuwkerk, Leo Blokhuis en Fenno Werkman voorzien de fragmenten weer van anekdoten.

Het uur van de wolf: Ruut Weissman – De hoofdpersoon

NPO 2, 23.05 uur

Seksuele intimidatie en relaties met studenten. Drie jaar terug klonken deze beschuldigingen aan het adres van Ruut Weissman, artistiek directeur van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Weissman gaf de relaties toe, maar ontkende de intimidatie. De documentaire De hoofdpersoon schetst de verhoudingen tussen Weissman, regisseur Judith de Leeuw en actrice Harriët Stroet tijdens de voorbereidingen van een voorstelling. Het stuk behandelt de machtsrelatie tussen regisseur en actrice, een thema dat zowel op als buiten het podium terugkeert.

The Manchurian Candidate

BBC 2, 01.10 uur

(John Frankenheimer, 1962) Een van de grote samenzweringsthrillers van de vorige eeuw, vanwege de fantastische sfeer en de soms surrealistische, haast experimentele regie. Frank Sinatra vertolkt met overgave een Amerikaanse majoor die, jaren nadat hij diende in de Koreaanse Oorlog, steeds dezelfde nachtmerrie heeft: tijdens een communistencongres figureert de door hem gerespecteerde sergeant Raymond Shaw (Laurence Harvey) als een gehypnotiseerde moordenaar. Gaandeweg ontdekt Marco dat achter deze droom een lugubere waarheid steekt, waarin niet alleen Shaw, maar ook de politieke ambities van diens moeder een rol spelen.

Frank Sinatra in ‘The Manchurian Candidate’ van John Frankenheimer. Beeld
Frank Sinatra in ‘The Manchurian Candidate’ van John Frankenheimer.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden