Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 10 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Nelly Karim in Clash. Beeld
Nelly Karim in Clash.

I Am Legend

Veronica, 20.00 uur

(Horror, Francis Lawrence, 2007) In het ijzersterke eerste deel van deze sfeervolle post-apocalyptische zombiepandemiefilm is wetenschapper Neville (een ingetogen rol van Will Smith) de laatste man in een als Pompeï stilgevallen New York. Hij gaat met zijn hond op zoek naar andere overlevenden en naar een medicijn tegen het virus waaraan de meeste andere overlevenden zijn bezweken. Deze verfilming van Richard Mathesons cultroman, die reeds twee keer eerder werd verfilmd, wordt naar het einde toe conventioneler en sentimenteler, maar is door het sterke fundament uitstekend te pruimen.

Will Smith en Samantha in I Am Legend. Beeld
Will Smith en Samantha in I Am Legend.

Tik ’m aan!

NPO 1, 20.30 uur

De Amerikaanse cartoonist Rube Goldberg werd bekend om zijn grappige tekeningen waarop via een zeer gecompliceerde kettingreactie een simpele taak wordt uitgevoerd. In de nieuwe spelshow Tik ’m aan! op NPO 1 gaan dertien teams aan de slag om de beste Rube Goldbergmachine te bouwen. Dat kan met dominostenen, maar creativiteit en originaliteit worden beloond door de jury, die bestaat uit wetenschapsjournalist Anne Gimbrère en Joseph Herscher, een kettingreactiebouwer van wereldfaam. Frank Evenblij en Emma Wortelboer verzorgen de presentatie.

DNA

NPO 3, 20.30 uur

Als politieagent Rolf Larsen uit Kopenhagen zijn paar maanden oude dochtertje even uit het oog verliest, verdwijnt zij spoorloos. Vijf jaar na die dramatische dag wordt er een ernstige fout in de dna-database van de Deense politie gevonden. Hierdoor krijgt Larsen eindelijk de kans zijn dochter op te sporen. De Deens-Franse misdaadserie DNA werd geschreven door Torleif Hoppe, een van de scenaristen van The Killing en The Bridge. In de internationale cast zien we naast Anders W. Berthelsen als Larsen ook Charlotte Rampling in een hoofdrol.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

In de 17de eeuw kenden de Nederlandse steden nog geen uitlaatgassen, maar ook nog geen riolering. Het moet er dus heel anders hebben geroken dan nu. De bijzondere tentoonstelling Vervlogen – geuren en kleuren in het Mauritshuis in Den Haag voegt geuren toe aan vierhonderd jaar oude kunstwerken. Zodra het museum weer open is kunnen bezoekers dankzij geurdispensers ruiken wat er op het canvas te zien is, zoals een schone linnenkast of een stinkende gracht. In Nu te zien geeft museumdirecteur Marieke Uildirks alvast haar ogen en neus de kost.

Beren en wilde dieren

Arte, 21.45 en 22.40 uur

Twee intrigerende natuurdocumentaires achter elkaar met een wetenschappelijke invalshoek. Fort comme un ours (‘Beresterk’), een Franse documentaire uit 2018, laat zien hoe wetenschappers de lichaamsfuncties bestuderen van beren tijdens hun winterslaap. Ze hopen dat de resultaten hulp bieden in de strijd tegen hart- en vaatziekten en osteoporose (botontkalking). In de Duitse documentaire Wilde Medizin - Die Superkräfte der Tiere (2018) is te zien hoe de kracht van de wilde dieren wordt onderzocht, ook in de hoop dat die kennis helpt in de strijd tegen in dit geval alzheimer, hartaanvallen en, wederom, osteoporose.

Clash

Canvas, 22.35 uur

(Drama, Mohamed Diab, 2016) Hoogstorigineel en beklemmend verslag van één etmaal tijdens de volksopstand tegen de Egyptische president Morsi, juli 2013. Het met talrijke prijzen overladen Clash speelt zich volledig af binnen de 8 vierkante meter van een arrestantenbus, die wordt gevuld met een journalist, fotograaf, leden van de Moslimbroederschap, hun pro-militaire tegenstanders, een bevelen negerende soldaat en burgeractivisten: mannen, vrouwen, kinderen zelfs. Een plek onder hoogspanning, waarin niemand elkaar lijkt te vertrouwen en ook familieleden soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Cineast Diab mengt de ruzies in de bus met de turbulente en almaar grimmiger buitenwereld, die enkel aanschouwelijk wordt door tralieramen en de soms even opengeklapte deuren.

Potiche

NPO 2, 00.10

(Komedie, François Ozon, 2010) Potiche, een van de luchtigere films in Ozons oeuvre, is een fijne mengeling van kitscherige soap en melodrama, waarin mevrouw Pujol (Catherine Deneuve) haar man vervangt als directeur van de paraplufabriek. Ze blijkt een talent: niet alleen stemt ze de stakers tevreden, haar bewind brengt in alle opzichten kleur in de fabriekshal. Ozon refereert onder meer aan Saturday Night Fever en Charlie’s Angels, terwijl hij zich te buiten gaat aan splitscreens en dromerige flashbacks en Deneuve laat disco-dansen met Gérard Depardieu. De soundtrack is gevuld met Franse bubbelgumpop.

Vanaf links: Judith Godrèche, Catherine Deneuve en Karin Viard in Potiche. Beeld
Vanaf links: Judith Godrèche, Catherine Deneuve en Karin Viard in Potiche.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden