Tv-tipsZaterdag 1 september 2018

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 1 september 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Redactie
Still uit Rebelle. Beeld
Still uit Rebelle.

The Sandhamn Murders

Zaterdag, NPO 3, 20.26 uur

Een groep spelende kinderen stuit op iets huiveringwekkends. Hun vondst heeft te maken met een zaak van een paar maanden eerder, toen een tiener vermist raakte. Gedurende het onderzoek herhalen oude gebeurtenissen zich.

Icarus

Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur

In deze gefictionaliseerde documentairereeks staat elke week een andere prominente Nederlander centraal, die volgens de publieke opinie van zijn of haar voetstuk is gevallen. In de laatste aflevering zien we Rita Verdonk (gespeeld door Yvonne van den Hurk). De ex-politica vindt dat ze lang genoeg door Den Haag buitenspel is gezet en zet alles op alles om een comeback te maken. Sabine Lubbe Bakker, die een Gouden Kalf won voor haar documentaire Ne me quitte pas, regisseerde deze serie, die in 2016 ook al eens te zien was.

Publieke werken (Joram Lürsen, 2015)

Zaterdag, NPO 2, 20.10 uur

Thomas Rosenbooms tussen grootstedelijke bouwdrift gesitueerde historische roman verscheen eind jaren negentig, maar viel pas overtuigend te visualiseren toen de modernste computerkunst ook beschikbaar kwam voor de Nederlandse speelfilm. Het resultaat, met een krappe 6 miljoen euro aan budget, mag er zijn. Door dit 19de-eeuwse Amsterdam zou je zo een uurtje willen dwalen, om vervolgens de verhaallijnen op te pikken van vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat) en diens neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen. Ambitieuze mannen die zich boven hun stand wanen. Dat ze gigantisch in de problemen zullen raken is van meet af aan duidelijk.

A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977)

Zaterdag, RTL 7, 22.35 uur

De mislukte operatie Market Garden, het geallieerde offensief rond Arnhem in 1944, wordt op langdradige maar precieze wijze in beeld gebracht, naar het boek van Cornelius Ryan. Met een overdaad aan sterren: Dirk Bogarde, Michael Caine, Sean Connery, Robert Redford, Gene Hackman, Anthony Hopkins, James Caan, Liv Ullmann, Maximilian Schell en onze eigen Peter Faber. Ook in A Bridge Too Far: de eerste klus van ’s lands beroemdste stuntman Dickey Beer. Hij is onder anderen te zien als levenloze soldaat met bebloed hoofd naast James Caan, die als legerofficier zijn open jeep dwars door het bos en vijandelijk vuur stuurt.

Rebelle (Kim Nguyen, 2012)

Zaterdag, Canvas, 23.00 uur

Sterk kindsoldatendrama dat niet louter drijft op snoeihard realisme. We zien hoe het dorp van een 12-jarig meisje in een naamloos Afrikaans land wordt aangevallen door rebellen, hoe ze onder dwang haar ouders vermoordt en hoe ze door een charismatische generaal tot kindsoldaat wordt gehersenspoeld. Komona heet ze, knap gespeeld door debutante Rachel Mwanza, die er in Berlijn en tijdens het New Yorkse Tribeca Film Festival de prijs voor beste actrice mee won. Haar tegenspeler en albinovriendje (Serge Kanyinda) maakt al evenveel indruk. Het bijgeloof van de soldaten en de inname van bewustzijnsverruimende middelen (van een boom afgetapte magische melk) worden verbeeld in huiveringwekkende, droomachtige scènes in het woud waar de trippende moordenaartjes patrouilleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden