Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 1 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Orson Welles in Citizen Kane. Beeld
Orson Welles in Citizen Kane.

Citizen Kane

BBC 2, 15.30 uur

(Drama, Orson Welles, 1941) Over Citizen Kane, de ingenieus geconstrueerde, geregisseerde en in beeld gebrachte vertelling over mediamagnaat Charles Foster Kane is alles wel gezegd en geschreven. Zou je denken. Onder meer hoe opmerkelijk het is dat de toen 25-jarige Orson Welles met deze film debuteerde en direct zijn enige Oscar won. En dan nota bene voor het scenario, zodat hij het beeldje moest delen met co-scenarist Herman J. Mankiewicz. Regisseur David Fincher maakte over het werk van Mankiewicz werk aan Citizen Kane de voor Netflix geproduceerde biopic Mank (vorige week bekroond met twee Oscars). Bleek tóch nog niet alles over dit meesterwerk te zijn verteld.

Randland

NPO 2, 19.15 uur

De reporters van het EO-programma Randland gaan ver buiten de Randstad op zoek naar verhalen die leven in ‘de rest van Nederland’. Op veel plaatsen hebben jongeren tegenwoordig opvallend behoudende ideeën over zaken als seksualiteit, abortus en de rol van de vrouw in de samenleving. Verslaggever Margje Fikse verdiept zich in de groeiende groep van conservatieve vrouwen. Waarom zijn deze vaak jonge en schijnbaar moderne vrouwen een stuk behoudender dan hun ouders? En betekenen hun standpunten dat ze de verworvenheden van het feminisme afwijzen?

Zwartboek

RTL 7, 20.00 uur

(Oorlog, Paul Verhoeven, 2006) Het is een beeld dat geen andere filmer zo zou hebben laten zien. Wanneer in Paul Verhoevens Zwartboek SS-soldaten een groep vluchtende Joden hebben uitgemoord, verzamelen ze snel de bezittingen van hun rijke slachtoffers. Van een dode vrouw worden eerst de borsten ontbloot, daarna rukken graaiende handen de juwelen van haar hals. Vlees, bloed en lage instincten, hebzucht en geweld – dat zijn de fundamenten van het met drie Gouden Kalveren bekroonde Zwartboek, over een Joodse verzetsvrouw (Carice van Houten) die bij de nazi’s infiltreert.

Carice van Houten in Zwartboek van Paul Verhoeven. Beeld
Carice van Houten in Zwartboek van Paul Verhoeven.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

De installaties en beeldhouwwerken van Berlinde De Bruyckere confronteren de toeschouwer met de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van het menselijk lichaam. Dat geeft het oeuvre van deze Belgische beeldend kunstenaar, die vaak werkt met was, huiden, doeken en touw, tijdens de coronacrisis extra urgentie. In Nu te zien is museumdirecteur Suzanne Swarts te gast in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, waar de tentoonstelling Engelenkeel een overzicht geeft van recent werk van De Bruyckere. Veel monumentale stukken zijn gebaseerd op het idee van de engel.

VPRO Cinema Extra

NPO 2 Extra, 21.45 uur

In het praatprogramma waarin aandacht wordt besteed aan alle facetten van het filmmaken, staat vanavond de producent centraal. Te gast bij presentator Noa Johannes is onder anderen Els Vandevorst. Meestal blijft een producent op de achtergrond en laat ze de schijnwerpers aan regisseur en acteurs, behalve bij prijsuitreikingen zoals de Oscars, waar de bokaal voor Beste film altijd aan de producent wordt uitgereikt, immers de zakelijk leider en in de VS niet zelden ook de initiator van het project. Els Vandevorst werkte in het buitenland samen met onder anderen Martin Scorsese en Lars von Trier en produceerde in Nederland onder meer Brimstone van Martin Koolhoven. Recentelijk kreeg ze een Oscarnominatie met het Bosniëdrama Quo Vadis, Aida?

Maartje & Kine buigen niet

NPO 3, 22.55 uur

Kort na het uitbreken van de corona-epidemie dreigt voor het muzikale cabaretduo Maartje & Kine het ‘artistieke ravijn’. Meer dan honderd geplande voorstellingen van hun nieuwe show worden geschrapt. Om niet met de crisis ten onder te gaan, besluit het duo met hun busje af te reizen naar Noorwegen, het geboorteland van Kine. Samen trekken ze zich terug in de stilte en eenzaamheid van het hoge noorden om zes weken lang nieuw materiaal te schijven voor de theatershow Speelbeesten. De documentaire Maartje & Kine buigen niet doet verslag van dit avontuur.

Los versos del olvido

Canvas, 23.00 uur

(Drama, Alireza Khatami, 2019) In een nooit bij naam genoemd land dat tegen een dictatuur aanschurkt, ziet een mortuariummedewerker toe hoe talloze lijken van vermoorde demonstranten worden aangedragen. Regisseur-scenarist Alireza Khatami laat zijn speelfilmdebuut vanaf dat moment dwarrelen tussen realisme en sterke surreële momenten – en wekt daarmee de suggestie dat de hoofdrolspeler zelf óók om het leven is gekomen. Tussen de referenties aan Griekse mythologie en de helse bureaucratieën uit het universum van Franz Kafka is het aan de kijker om zelf context te creëren.

Juan Margallo in Los Versos del Olvido van Alireza Khatami. Beeld
Juan Margallo in Los Versos del Olvido van Alireza Khatami.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden