Tv-tipsWat u moet zien

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 9 mei en donderdag 10 mei

Redactie
Jack Monkau (met pistool) in Wildschut van Bobby Eerhart. Beeld geen
Jack Monkau (met pistool) in Wildschut van Bobby Eerhart.Beeld geen

Wildschut (Bobby Eerhart, 1985)

Ons, 21.00-22.30 uur.

Indertijd niet onverdeeld positief ontvangen, deze smakelijk ongepolijste poldergangsterfilm. Regisseur Bobby Eerhart voerde in Wildschut twee overvallers op van wie er eentje, gespeeld door Hidde Maas, zo rücksichtsloos gewelddadig handelt dat de film destijds bij critici linea recta het verkeerde keelgat in schoot. ‘Wezenloze kijkrommel’ zou het zijn, de Volkskrant noemde de film ‘ranzig’. Jaren later werd de film opnieuw gewogen: ditmaal zag men een voorloper van de spijkerharde ‘nouvelle violence’-films van Quentin Tarantino uit de jaren negentig (Reservoir Dogs, Pulp Fiction), waarin geweld geregeld terloops plaatsvindt, zonder directe narratieve aanleiding.

Maas zet een fraaie, psychopathische, gangster neer, tevens onelinerkanon. Op de vlucht voor de politie na een roofoverval op een illegaal casino bij Breda valt hij met zijn gewonde kompaan (Jack Monkau) in België een boerderij binnen waar het gezin net aan tafel zit. Meedogenloos roept hij met de geweerkolf de in verzet komende gezinsleden tot de orde. Dan is er direct de klassieke situatie: twee gijzelnemers, van wie een bruut en gevoelloos en de ander iets minder bruut en behept met iets meer empathie, en gijzelaars van wie sommige de gruwelen lijdzaam ondergaan en andere verzet ondernemen dat telkens snoeihard wordt neergeknuppeld. Vervolgens is er natuurlijk de curieuze en onvoorspelbare manier waarop de verhouding tussen de vrouwelijke gijzelaars en hun gijzelnemers zich ontwikkelt: de moeder in het gezin (Chris Lomme) en, vooral, de dochter (Annick Christiaens).

Ghost (Jerry Zucker, 1990)

RTL 8, 20.30-23.05 uur.

Wie Ghost zegt, zegt potten bakken. Maar kijk ook eens naar het gemak waarmee de twee acteurs ook zonder softerotische klei-krachttoeren een alleszins geloofwaardig stel neerzetten. Zeker in de eerste twintig minuten, als bankier Sam (Patrick Swayze) nog onder de levenden is en gelijk iedere sterveling moeite heeft met zijn geliefde Molly (Demi Moore) te communiceren, wordt Ghost lang niet zo glad als van een romantische Hollywoodfilm te verwachten valt. Ook nadat Sam schijnbaar toevallig is vermoord en hij als dolende geest zijn plek op aarde moet vinden, is Ghost soms aangenaam kleinschalig; de momenten waarop Sam probeert een limonadeblikje weg te schoppen of met een zwevend muntje aan Molly laat zien dat hij echt bestaat, blijven indrukwekkender dan de inmiddels behoorlijk verouderde special effects. Grootste huzarenstuk, dat net als Bruce Joel Rubins scenario met een Oscar werd bekroond: Whoopi Goldberg die als medium Oda Mae moet doen of ze Swayze weliswaar hoort, maar niet ziet. Zo bekeken, is Ghost vaak een behoorlijk geslaagde oefening in gewoonheid.

Max Masterclass
NPO 1, 20.35 uur.

Eerste van drie tv-colleges van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder over ons brein. Scherder legt onder andere uit wat er gebeurt als we muziek horen en waarom sommige liedjes eindeloos blijven hangen.

Hinterland
NPO 1, 21.25 uur.

Aan het begin van seizoen 3 wordt de Welshe detective Tom Mathias naar de bergen gestuurd. In de weg gezeten door een groot trauma, onderzoekt hij de moord op een plaatselijke dominee.

FunX Music Awards
NPO 3, 22.45 uur.

Samenvatting van de prijzenregen bij radiozender FunX. Met optredens van en interviews met genomineerde artiesten als Ronnie Flex (artiest van het jaar), Jack $hirak (beste producer) en Latifah (beste mc).

After Inez
NPO 2, 23.20 uur.

Het verhaal van Denize en Filip, die vlak voor de geboorte van hun eerste kindje te horen krijgen dat het hart van het baby'tje niet meer klopt. Het jonge stel laat zien hoe ze omgaan met hun verlies.

Murder in the First
Eén, 23.20 uur.

Amerikaanse dramaserie over twee detectives (gespeeld door Taye Diggs en Kathleen Robertson) die in Silicon Valley de moord op een junkie onderzoeken, en uitkomen bij de jongste miljonair van de stad.

The Adjustment Bureau
Veronica, 23.30-01.28 uur.

(George Nolfi, 2011) Luchtige bewerking van een verhaal van de vermaarde sciencefictionschrijver Philip K. Dick (Blade Runner, Minority Report). Luchtig is hier ook echt luchtig, want de verontrustende scifi-ondertoon uit het verhaal is rücksichtslos vervangen door popcornromantiek. Matt Damon als politicus en Emily Blunt als danseres zijn nog best overtuigend als twee geliefden. Helaas zijn er mysterieuze mensen en instanties (zie titel) die hun relatie niet zien zitten, waardoor ze elkaar telkens mislopen, telefoons niet werken en taxi's niet stoppen, wat leidt tot een thrillerachtige film over lotsbestemming en onmogelijke liefde. Wie wil genieten van het geloofwaardig flirtende en aantrekkelijke duo in de hoofdrol, moet zich onthouden van logische vragen die niet worden beantwoord in het rammelende plot. Niet te veel nadenken dus, dat doet de charme geen goed.

Syria: The World's War
BBC 2, 00.15 uur.

Documentaireserie over de burgeroorlog in Syrië. Journalist Lyse Doucet, die al jarenlang verslag doet van het conflict, spreekt met soldaten, slachtoffers, demonstranten en aanhangers van Assat.

Bridesmaids (Paul Feig, 2011)

Net 5, 20.30-23.05 uur.

Bij uitkomen de vrouwelijke tegenhanger van The Hangover genoemd, al evenaarde de grove komedie Bridesmaids het succes daarvan niet. Toch mag in elk geval één scène haar plek opeisen in de filmgeschiedenis: die waarin het gezelschap bruidsmeisjes een voedselvergiftiging oploopt en daarvan last krijgt op het moment dat ze in een chique winkel hun jurken aan het passen zijn. De bruid zelf ziet geen andere uitweg dan gehurkt op straat de boel te laten lopen. Zo beschreven is dat niet leuk, maar in Bridesmaids weet regisseur Paul Feig de scène ijzersterk in te leiden en al even goed getimed uit de hand te laten lopen. Naast platte komedie is Bridesmaids overigens ook een romkom over de onzekere Annie (Kristen Wiig), die erin slaagt telkens de verkeerde keuze te maken en pas laat inziet dat haar ongeluk voor een belangrijk deel gebaseerd is op jaloezie. Telkens als de film dreigt te verdrinken in oeverloos slappe lol, schakelt regisseur Feig een versnelling terug en wordt de film menselijker.

Eurovisie Songfestival

NPO 1, 21.00 uur.

Live vanuit Lissabon de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending Waylon is als achtste aan de beurt met Outlaw in 'em. Daarnaast staan ook onder andere Australië en Rusland op het podium.

Focus

NPO 2, 21.25 uur.

Het overgrote deel van de migrainepatiënten is vrouw. Heeft dat te maken met bepaalde hormonen? Focus laat zien hoe de medische wetenschap jaren verspeelde door alleen onderzoek te doen onder mannen.

Cidade de Deus (Fernando Meirelles en Kátia Lund, 2002)

Viceland, 22.00-00.30 uur.

Een mes dat over een wetsteen schraapt; snaren van een gitaar die beroerd worden; een kip die de pan in gaat. De eerste, jachtig gesneden shots van de moderne klassieker Cidade de Deus (2002) lijken een vrolijke buurtbarbecue aan te kondigen. Jonge mannen, jonge jongens eigenlijk, schreeuwen en lachen. Maar dan vlucht één van de kippen. Wanneer ze erachteraan gaan, blijken ze allemaal een wapen te hebben. En op de volgende straathoek staan ze opeens oog in oog met de politie. Zo snel verandert iets vriendelijks in iets levensgevaarlijks. Het is slechts een voorbode van wat volgt, maar al in de eerste scène zegt de Braziliaanse filmmaker Fernando Meirelles waar het op staat: in de sloppenwijken van Rio de Janeiro leidt uiteindelijk alles tot geweld, dat nooit ver weg en niet te vermijden is.

Tussen die twee vuurlinies aan het slot van de openingsscène staat de verteller van de film. Dan bevriest het beeld en kondigt de jongen aan te zullen vertellen hoe het tot deze mise-en-scène kon komen. En we duiken een flash-back in: jaren zestig. In warme kleuren en met een zwierige camera toont Meirelles vervolgens in een aantal hoofdstukken hoe een paar jochies van toen uitgroeien tot meedogenloze gangsters - en hoe hij zelf op beslissende momenten een andere afslag neemt. Opmerkelijk: ouders zijn zo goed als afwezig, drugs spelen al op zeer jonge leeftijd een rol, de politie is altijd en overal corrupt en de meedogenloosheid in de favela's gaat onze verbeelding te boven. Huiveringwekkend meesterwerk.

Close Up

NPO 2, 22.25 uur.

Close Up blikt terug op het succes van agentschap Magnum Photos, dat werd opgericht in 1947 en kantoren heeft in Parijs, New York, Londen en Tokio. Het geheim: de macht ligt bij de leden. Alleen zij mogen nieuwe fotografen aandragen.

Elvis: The Searcher

Canvas, 22.35 uur.

Eerste van twee uitgebreide documentaires over het leven van Elvis Presley. Met veel beeldmateriaal uit privécollecties, interviews met Elvis' naasten en een soundtrack van Pearl Jam-gitarist Mike McCready.

Watchmen (Zack Snyder, 2009)

RTL 7, 23.00-02.10 uur.

De Amerikaanse spektakelregisseur Zack Snyder (Dawn of the Dead, 300) verfilmde Watchmen, de klassieker onder de graphic novels, plaatje voor plaatje; in zijn ogen waarschijnlijk de enige manier om het volgens velen onverfilmbaar geachte verhaal op bewegend beeld vast te leggen. Visueel is Watchman dankzij die aanpak een spektakel, vaak gefilmd met een stilstaande camera en een kadrering die direct uit het boek is overgenomen. De trouwe fans kunnen de strip van Alan Moore en Dave Gibbons spectaculair tot leven zien komen, inclusief uit elkaar spattende lichamen, ander bloederig geweld en de oogverblindende technische gimmicks. De serie uit 1986-1987 was een gitzwarte afrekening met de superheldenfantasie. Uit het groepje gemaskerde ordehandhavers dat Watchmen opvoert, blijken het vooral gefrustreerde types in rare pakjes die allemaal op hun eigen manier psychisch niet helemaal in orde zijn. Maar de gelaagdheid en psychologische aspecten waar Watchmen ook om wordt geprezen, blijken niet zo gemakkelijk te kopiëren.

The Settlers

NPO 2, 23.25 uur.

Documentaire over de honderdduizenden Israëlische burgers die na de gewonnen oorlog van 1967 op de Westelijke Jordaanoever zijn gaan wonen. Wat beweegt en bewoog deze religieuze en seculiere kolonisten?

Versailles

BBC 2, 01.15 uur.

Herhaling van Brits-Franse serie over Zonnekoning Lodewijk XIV. Het is 1667 en Versailles is niet veel meer dan een buitenverblijf. Omringd door vijanden en familie, besluit Lodewijk er een reusachtig paleis van te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden