Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 9 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Van links naar rechts: Alicia Vikander, Armie Hammer en Henry Cavill in The Man from U.N.C.L.E. Beeld
Van links naar rechts: Alicia Vikander, Armie Hammer en Henry Cavill in The Man from U.N.C.L.E.

Le nom des gens

Arte, 20.15 uur

(Komedie, Michel Leclerq, 2010) Ornitholoog Arthur Martin heeft eigenlijk Cohen als achternaam en heeft van zijn moeder geleerd net te doen alsof hij niet joods is. Pech (of gelukkig) voor hem dat hij de ongeremde, half-Algerijnse Baya tegen het lijf loopt, die juist pontificaal uitkomt voor wie ze is. Is ze eenmaal voor Arthur gevallen, dan lijkt ze in hem haar nieuwe verbeter-de-wereld-project te zien. Dat Le nom des gens eerder een warm gevoel van blijdschap dan irritatie oproept, ligt in de eerste plaats aan hoofdrolspelers Jacques Gamblin en Sara Forestier.

Sara Forestier in ‘Le nom des gens’. Beeld
Sara Forestier in ‘Le nom des gens’.

Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis

NPO 2, 20.30 uur

In de laatste aflevering van Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis is Coen Verbraak in het heden aanbeland. Na de grote teleurstelling van de eerste groep Molukkers die in 1950 naar Nederland kwam, volgde de woede van de tweede generatie. Treinkapingen en gijzelingsacties leverden echter weinig op en leidden tot nog grotere frustraties in de gemeenschap, waardoor veel jongeren vluchtten in drugs. Sindsdien is de economische en culturele situatie van de Molukkers flink verbeterd, maar de droom van een eigen staat is nog niet geheel vervlogen.

De Gert & Hermien Story

NPO 1, 20.35 uur

Met dochter Sandra Timmerman als gids vertelt De Gert & Hermien Story het verhaal van een van de populairste Nederlandse zangduo’s. Deze documentaire van Hans Heijnen schetst een artiestenpaar dat de roem en het succes niet kon dragen. Gert en Hermien Timmerman scoorden in 1972 een hit met Alle duiven op de dam en hadden miljoenen fans. Achter de façade van het ideale koppel schuilde echter een privéleven met verslaving, geweld en kinderverwaarlozing. Met een bekering tot het geloof werd een nieuwe koers gezet, maar ook dat duurde maar even.

Trump Takes On the World

Canvas, 21.20 uur

Het buitenlandbeleid van Donald Trump was op zijn zachtst gezegd onconventioneel. De president zocht toenadering tot ‘vijandige’ leiders als Vladimir Poetin van Rusland, Xi Jinping van China en Kim Jong-un van Noord-Korea. Tegelijkertijd deinsde hij er niet voor terug bondgenoten tegen de haren in te strijken. De documentaireserie Trump Takes On the World maakt de balans op van vier jaar ‘America First’ op het wereldtoneel en geeft het woord aan leden van Trumps eigen team, zoals defensieminister James Mattis en veiligheidsadviseur John Bolton.

The Man from U.N.C.L.E.

Veronica, 22.20 uur

(Actie, Guy Ritchie, 2015) De Amerikaanse geheimagent Napoleon Solo (Henry Cavill) moet samenwerken met Rus Ilya Kuryakin (Armie Hammer) is natuurlijk best lastig. Maar toch, de Koude Oorlog, wat een heerlijke tijd was dat. Goedgeklede spionnen hielden elkaar bezig met ingewikkelde missies en de grens tussen goed en kwaad was aan beide zijden van het IJzeren Gordijn even overzichtelijk. Wie naar The Man From U.N.C.L.E. kijkt, zou er bijna naar terugverlangen, zo glorieus wekt regisseur Ritchie de periode tot leven. Al dreigt de aarde weggevaagd te worden, grimmig wordt het nooit in The Man From U.N.C.L.E., een hip en in actie uitblinkend spektakel naar de gelijknamige Amerikaanse televisieserie uit de jaren zestig.

The Scorpion King

RTL 7, 22.30

(Actie, Bret Ratner, 2002) In The Mummy Returns was de Scorpion King (Dwayne Johnson) een bovennatuurlijk monster. In deze duizenden jaren eerder spelende prequel is hij een dappere vrijheidsstrijder. Zijn wilde gevechten tegen de heerser van het Egypte van voor de farao’s worden afgewisseld met een scenario dat geheel uit ongerijmdheden en anachronismes bestaat. Op de soundtrack klinken ondertussen electrische gitaren, wat geen slechte keuze is aangezien deze bizarre potpourri van een film er uitziet als de hoes van een hardrockalbum uit 1985.

Dwayne Johnson in ‘The Scorpion King’. Beeld
Dwayne Johnson in ‘The Scorpion King’.

Close Up: Igone de Jongh - En als beloning zweef je

NPO 2, 23.00 uur

In 2019 zette prima ballerina Igone de Jongh na 24 jaar een punt achter haar carrière bij Het Nationale Ballet. Het afscheid valt haar zwaar; na een leven van vrijwel dagelijks dansen is ze op haar 40ste nog niet in staat om het vak helemaal achter zich te laten. Als zelfstandig danser besluit ze een voorstelling te maken waarin ze zich van een geheel nieuwe kant laat zien. In haar documentaire En als beloning zweef je laat regisseur Simone de Vries zien hoe die voorstelling gestalte krijgt. Ook blikt De Jongh terug op haar danscarrière.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden