Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 8 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Tom Cruise in Mission: Impossible - Rogue Nation van Christopher McQuarrie Beeld
Tom Cruise in Mission: Impossible - Rogue Nation van Christopher McQuarrie

There’s Something About Mary

RTL 8, 20.25 uur

(Komedie, Peter en Bobby Farrelly, 1998) De timide Ted (Ben Stiller) zoekt zijn jeugdliefde Mary (Cameron Diaz) weer op. Dat had hij voor zijn eigen gemoedsrust - en die van vele anderen - beter niet kunnen doen. De hernieuwde kennismaking tussen Ted en Mary is het begin van een reeks idiote misverstanden, waarbij de Farrelly’s romantiek combineren met platte humor, zoals in de vermaarde scène waarin Mary per abuis sperma in haar haar smeert. Diaz, Stiller en Matt Dillon als Teds grootste concurrent Healy zijn voortreffelijk.

Cameron Diaz in There’s Something About Mary van Peter en Bobby Farrelly Beeld
Cameron Diaz in There’s Something About Mary van Peter en Bobby Farrelly

Mission: Impossible - Rogue Nation

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Christopher McQuarrie, 2015) ‘Buitensporig roekeloos’ noemt een groepje vergaderende bureaucraten in de vijfde Mission: Impossible-film de werkwijze van de Impossible Mission Force (IMF). De door Tom Cruise gespeelde superspion Ethan Hunt geldt daarbij als meest roekeloze van allemaal. Zijn succesvolle missies zijn niet meer te onderscheiden van dom geluk, zegt er één, en men besluit de geheime dienst te ontmantelen. Dat leidt tot een holderdebolder-scenario, waarin de superheldachtige Hunt van de ene naar de andere opzichzelfstaande spektakelscène wordt gelanceerd. Hoogtepunten zijn de scènes waarin Hunt zonder zuurstofmasker in een kolkende onderwatertank een ID-kaart moet vervangen en die waarin hij aan een opstijgend militair vrachtvliegtuig hangt.

Sleepless

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Baran bo Odar, 2017) ‘Het leek wel Reservoir Dogs’, zegt de ene corrupte agent tegen de andere, nadat ze tijdens een poging een lading cocaïne achterover te drukken zélf zijn overvallen. Maar in dit met vaart geregisseerde Sleepless, een remake van het Franse Nuit blanche (2011), draait het verder weinig om karakters en dialoog. Foute-agent-met-goed-hart Vincent (Jamie Foxx) begeeft zich in een wespennest: zijn zoon is ontvoerd door de criminelen van wie Vincent drugs jatte, wat weer onderwerp is van intern politieonderzoek. Prima hapslikwegthriller.

Jamie Foxx in Sleepless van Baran bo Odar Beeld
Jamie Foxx in Sleepless van Baran bo Odar

De geknipte gast

NPO 2, 21.10 uur

Knippen is er door de coronamaatregelen nog niet bij, maar vanaf vanavond ontvangt Özcan Akyol in zijn kapsalon weer bekende Nederlanders voor een goed gesprek. In De geknipte gast praten ze over werken, leven en andere onderwerpen die de moeite waard zijn. Dit seizoen ontvangt Akyol onder anderen auteur Griet Op de Beeck, deejay Edwin Evers en programmamaker Amber Kortzorg, maar vanavond mag zanger Danny Vera als eerste in de stoel plaatsnemen. Vera vertelt over de paniekaanvallen die hem soms plagen en hoe deze zijn podiumcarrière beïnvloeden.

Operatie obesitas

NPO 3, 21.15 uur

Bijna twaalfduizend Nederlanders laten jaarlijks hun maag verkleinen. Zo’n ‘gastric bypass’ lijkt misschien een oplossing voor zwaarlijvigheid, maar dat is het lang niet altijd. Heel wat patiënten eten ondanks de operatie stug door of ontwikkelen een nieuwe verslaving. In de serie Operatie obesitas volgt Olivier Locadia, beter bekend onder zijn artiestennaam Willie Wartaal, een aantal mensen die hun maagverkleining op verschillende manieren beleven. Kars was na de ingreep verlost van 25 kilo en zijn diabetes, maar Dani kreeg een gok- en wietverslaving.

Oases in de Lage Landen

NPO 2, 22.20 uur

Omdat een nieuwe reis door het Midden-Oosten dit jaar niet mogelijk was, nam Kefah Allush een kijkje bij bijzondere gemeenschappen in Nederland en net over de grens. In Oases in de Lage Landen ziet hij hoe mensen zich staande proberen te houden in een snel veranderende wereld. In de eerste aflevering is Allush in Wijk aan Zee, een trekpleister voor zonneaanbidders en surfers die bedreigd wordt door een snel groeiende staalfabriek. Bewoners vragen zich af of de economische waarde van een fabriek op deze plek nog wel opweegt tegen de gezondheidsrisico’s.

Close Up: 1001 Nights Apart

NPO 2, 23.05 uur

Na de revolutie van 1979 veranderde Iran van een westers georiënteerd land in een islamitische republiek. Fundamentalistische ayatollahs kregen de macht, vrouwen werden achtergesteld en ‘frivole’ zaken als dans werden verboden. Veel Iraniërs vluchtten in deze periode naar het buitenland. Tussen hen en de achterblijvers is een diepe kloof ontstaan. In haar documentaire 1001 Night Apart probeert Sarvnaz Alambeigi die kloof te dichten. Haar film toont een ballet van een nieuwe generatie moedige dansers die contact probeert te maken met een ander tijdperk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden