De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 7 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) en tegenspeler Penelope Cruz in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Beeld
Kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) en tegenspeler Penelope Cruz in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.Beeld

De meesterwerken / NPO 2, 20.25 uur

Deze zomer zal journaliste en eindredacteur van Zondag met Lubach Janine Abbring Zomergasten presenteren. Voor het zover is, licht zij bij Paul Witteman haar culturele favorieten toe in Zomergasten-achtig programma De meesterwerken.

De oorlogsrecherche / NPO 2, 21.10 uur

Wie is een vluchteling en wie een oorlogsmisdadiger? De makers van deze driedelige documentaireserie lopen mee met de rechercheurs van het Team Internationale Misdrijven. In aflevering 1 screenen zij Syrische vluchtelingen.

Antarctica - Ice station rescue / BBC 2, 22.00 uur

De Britse onderzoeksbasis op Antarctica, Halley VI, is in problemen door afbrokkelend ijs en moet worden verhuisd. Aangezien het station gebouwd is op enorme ski's moet dat kunnen, alleen heeft de bemanning het nog nooit gedaan.

Tekst gaat verder na de trailer.

Bugs / NPO 3, 22.25 uur

Deze documentaire onderzoekt insecten als voedsel. Andreas Johnsen reist de wereld over met onderzoekers van het Deense Nordic Food Lab, op zoek naar lekkere insecten. Ze eten een termietenkoningin, honingmieren en wormentaco's.

2Doc: Helse pijn / NPO 2, 22.55 uur

Het leven van de 41- jarige Patrick ligt na een galblaasoperatie volledig overhoop als gevolg van chronische zenuwpijn. De documentaire volgt Patrick bij zijn bezoek aan specialist Frank Wille, die werkt met neurostimulatie tegen de pijn.

Tekst gaat verder na de trailer.

Safe House / Canvas, 23.10 uur

Britse misdaadserie uit 2015 over ex-agent Robert en zijn vrouw Katy, die een bed and breakfast beginnen in het rustieke Lake District. De criminaliteit op afstand houden blijkt lastig wanneer een oud-collega de plek geschikt acht als onderduikwoning.

Sleepy Hollow (Tim Burton, 1999) / Veronica, 23.10-01.20 uur

Voornamelijk Nederlanders wonen er, zegt de New Yorkse rechter tegen de jonge ambitieuze politie-inspecteur Ichabod Crane (Johnny Depp). Het gaat om het dorpje Sleepy Hollow, ergens ver van de grote stad, waar recentelijk drie mysterieuze moorden zijn gepleegd. Daar mag Crane zijn moderniteiten gaan beproeven, waarvan men in New York voorshands niet gecharmeerd is. De wereld betreedt de 19de eeuw, maar een snelle afhandeling van de rechtsgang heeft nog altijd meer prioriteit dan zaken als bewijs en rationaliteit. En dus wordt Crane naar Sleepy Hollow gestuurd, met zijn tas vol moderne apparatuur.

Die Hollanders in Sleepy Hollow, alleen nog herkenbaar aan een enkele achternaam trouwens, blijken gaandeweg de film elkaar het leven behoorlijk zuur te maken. Ze worden gedreven door rancune en wraakzucht en een mythische 'ruiter zonder hoofd' speelt een cruciale rol. Maar dat alles ook de op zich interessante tegenstelling tussen Cranes rationalisme en al het mysterieuze waarmee hij geconfronteerd wordt raakt ten slotte ondergesneeuwd. Allengs wordt de film één grote, zeer onderhoudende, Burtonachtbaan, waarin horror, humor, actie en avontuur moeiteloos samengaan, en waarin de acteurs een en al spelplezier uitstralen. Let op de glorieuze bijrol van Christopher Walken als de ruiter zonder hoofd. De virtuoze camera van Emmanuel Lubezki (Gravity, The Revenant) en de pompeuze muziek van Burtons huiscomponist Danny Elfman jagen de boel nog extra op, zodat je als kijker achterovergedrukt met open mond de eindstreep haalt.

Tekst gaat verder na de trailer.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (Rob Marshall, 2011) / Veronica, 20.30-23.10 uur

Wat ooit begon als tour de force een geslaagde avonturenfilm gebaseerd op een pretparkattractie bleek het begin van een trilogie. Maar omdat de Pirates of the Caribbean-franchise onveranderd lucratief bleef, zag producent Jerry Bruckheimer mogelijkheden voor dit vanavond uit te zenden vierde deel. (Deel vijf draait momenteel in de bioscopen en over de mogelijke productie van een zesde film wordt binnenkort vergaderd.) Weliswaar zonder eerdere hoofdrolspelers Keira Knightley en Orlando Bloom, maar wel weer gewoon met Johnny Depp, die keurig kwam opdraven voor het lieve sommetje van 55,5 miljoen dollar. In Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides gaat hij als de aartsopportunistische kapitein Jack Sparrow op zoek naar de Fontein der Jeugd, afwisselend op de hielen gezeten én geholpen door Spanjaarden, Britten en een piratenkapitein die Zwartbaard heet en zijn halve bemanning tot zombie heeft gemaakt. Meer van hetzelfde als in de vorige films dus. Penélope Cruz speelt een oude vlam van Jack, een oververhitte latina, die precies zijn vrouwelijke versie is. Het is niet zo'n onnavolgbaar krankzinnig special-effectsfeest als het derde deel was: regisseur Rob Marshall (Nine, Chicago), die het stokje van Gore Verbinski overnam, maakt er een wat klassiekere avonturenfilm van.

Tekst gaat verder na de trailer.

The Invasion (Oliver Hirschbiegel, 2007) / SBS 9, 20.30-22.25 uur

Na het succes van Der Untergang, zijn film over de laatste dagen van Adolf Hitler, kreeg de Duitse regisseur Oliver Hirschbiegel de kans in Hollywood te werken. Daar maakte hij de derde remake van de sciencefictionklassieker Invasion of the Body Snatchers, die oorspronkelijk is gebaseerd op het boek van Jack Finney. Nicole Kidman en Daniel Craig doen in deze versie mee, maar het resultaat stelt teleur. Dat vond ook studio Warner Bros., die regisseur James McTeigue nieuwe scènes liet schieten zonder dat zijn naam op de aftiteling werd vermeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden