Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 7 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Zhang Ziyi in ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’. Beeld
Zhang Ziyi in ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’.

2Doc: Goede moeders

NPO 2, 19.55 uur

Aanstaande moeders die ooit in aanraking zijn geweest met jeugdzorg worden vaak aangemerkt als ‘kwetsbare zwangeren’. Zelfs als ze hun leven weer op de rails hebben, lopen ze door dit label het risico dat hun baby uit huis wordt geplaatst. Verloskundige Sylvia von Kospoth staat hierdoor voor een dilemma. Ze moet dit soort zwangerschappen melden, maar tegelijkertijd het vertrouwen van de aanstaande moeder zien te behouden. In Goede moeders laat Jorien van Nes zien hoe vrouwen, die enorm hun best doen, het slachtoffer worden van bedenkelijke protocollen.

Everest

RTL 7, 20.30 uur

(Avonturenfilm, Baltasar Kormákur, 2015) Zoals dat geregeld gaat in het rampenfilmgenre wordt ook in dit wisselvallige overlevingsdrama het gevaar vooraf keurig aangekondigd. Het gevaarlijkst tijdens de beklimming van ’s werelds hoogste berg, zo leert regisseur Kormákur de toeschouwer, is het gebied rond de top (8.848 meter hoog), de zogenoemde Death Zone. De acteurs, onder wie Jake Gyllenhaal, Josh Brolin en Keira Knightley, leggen het op alle fronten af tegen de berg. De ijzige uitzichtloosheid van de Death Zone aan de top staat in schril contrast met de onbeholpen psychologisering van de bergbeklimmers.

Jake Gyllenhaal in ‘Everest’. Beeld Jasin Boland
Jake Gyllenhaal in ‘Everest’.Beeld Jasin Boland

Shark Beach with Chris Hemsworth

National Geographic, 21.00 uur

National Geographic presenteert dit jaar zijn negende editie van Sharkfest. In deze speciale programmering staan documentaires over haaien centraal. De Australische acteur Chris Hemsworth (Thor uit de Marvel-films) werd gestrikt voor een documentaire met haaiendeskundige Valerie Taylor. Samen gaan ze op zoek naar de oorzaak van het stijgende aantal haaienaanvallen voor de Australische kust. Tijdens een duik bestuderen ze de verpleegsterhaai in zijn natuurlijke omgeving. De haaien zijn ongevaarlijk, maar kunnen van zich afbijten in bedreigende situaties.

Prince: Rave Un2 the Year 2000

NPO 3, 21.15 uur

Het einde van het jaar 1999 moest door Prince natuurlijk groots worden gevierd. In december van dat jaar nodigde de zanger een aantal bevriende artiesten uit voor een bijzonder concert in zijn Paisley Park Studios. Naast nummers van zijn nieuwe album speelde hij samen met zijn gasten oude hits en covers. In Rave Un2 the Year 2000 zien we de artiest in actie met Lenny Kravitz, George Clinton, bassist Larry Graham, funklegende Maceo Parker en oud-collega’s Morris Day en Rosie Gaines. Het concert wordt afgesloten met een bijzondere versie van 1999.

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Canvas, 21.20 uur

(Martial arts, Ang Lee, 2000) Royale stijloefening, die de traditie van Chinese martial arts-films verbindt met de verworvenheden van Hollywood. Het miljoenenbudget werd door de Taiwanese, Chinese en Amerikaanse coproducenten voornamelijk in de VS gevonden, de muziek (met veel ruimte voor cellist Yo-Yo Ma) is van de Chinees-Amerikaanse componist Tan Dun. De krijgers vliegen door de lucht alsof het doodgewoon is. Regisseur Ang Lee verwezenlijkte het beeld dat hij als Taiwanees kind van China had: een wereld waarin krijgers worstelen met liefde, loyaliteit en spirituele kwesties. Een wereld waarin geen plek is voor kolderieke knokkers als Jackie Chan. Crouching Tiger, Hidden Dragon won vier Oscars, waaronder die voor Beste film.

Rocky II

RTL 7, 23.00 uur

(Drama, Sylvester Stallone, 1979) In een van de latere Rocky-films bewondert bokser Rocky Balboa (Sylvester Stallone) met zijn zoon een standbeeld van zichzelf dat de stad Philadelphia, ook in het echt, voor de American hero oprichtte. Mooier kan de opmars van Rocky − naïef fictiefiguur wordt icoon van onverzettelijkheid − niet worden geïllustreerd. In de eerste Rocky ging Rocky in gevecht met een onverslaanbaar geachte kampioen. In het prima tweede deel, waarin hij opnieuw vecht tegen Apollo Creed, is hij al een held, die ondanks een zware oogblessure doorvecht.

Carl Weathers (links) en Sylvester Stallone in ‘Rocky II’. Beeld
Carl Weathers (links) en Sylvester Stallone in ‘Rocky II’.

Elizabeth King - Op het tweede gezicht

NPO 2, 23.15 uur

Met haar sculpturen en animaties onderzoekt de Amerikaanse beeldend kunstenaar Elizabeth King de relatie tussen lichaam en geest, tussen mens en machine, en de werking van emoties. Haar modellen, poppen en marionetten herscheppen menselijke bewegingen en daarmee het leven zelf. In haar documentaire Double Take: The Art of Elizabeth King toont Olivia Stone hoe King in haar werk op technische obstakels botst, deze analyseert en overwint. De kunstenaar vertelt in de film over haar werk, haar passie voor animatie en de nieuwsgierigheid die haar drijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden