Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 6 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Brittany Allen en Juan Riedinger in It Stains the Sands Red. Beeld
Brittany Allen en Juan Riedinger in It Stains the Sands Red.

It Stains the Sands Red (Colin Minihan en Stuart Ortiz, 2016)

Te zien via iTunes

Zombies bevolken films doorgaans in groten getale. It Stains the Sands Red houdt het grotendeels bij één mensenvlees etend exemplaar, dat door de woestijn van Nevada schuifelt. Aldaar krijgen de cokeverslaafde ex-stripper Molly (Brittany Allen) en haar vriend Nick (Merwin Mondesir), die onderweg zijn naar Mexico omdat in Amerika de zombieapocalyps is uitgebroken, te kampen met autopech. Na een lange, bloederige confrontatie met dat ene wandelende (en in maatpak gehulde) woestijnlijk rent Molly zonder haar gesneuvelde vriend met een rugzak vol drinkwater de woestijn in. Mede doordat ze ongesteld is, lokt ze de onvermoeibaar naar mensenbloed en vlees snakkende zombie achter zich aan.

Vóór It Stains the San Red werkten Colin Minihan en Stuart Ortiz samen onder de naam The Vicious Brothers, maar broers (of verdorven) zijn de twee Canadezen niet.

Het is het begin van een lange achtervolging, waarbij schrijver-regisseur Colin Minihan en co-scenarist Stuart Ortiz humor en horror kundig afwisselen en zelfs kans zien om de film trekjes van een buddy movie mee te geven. Of ze het nu wil of niet, Molly raakt gaandeweg gewend aan de zombie, die ze met een beetje mazzel steeds op zo’n 20 meter afstand weet te houden. Ze geeft hem van lieverlee een naam – Smalls (als afkorting voor small dick) – en begint op een bepaald moment ook tegen hem te praten, alsof hij een vervelende reisgenoot is met wie ze nu eenmaal is opgescheept.

Hoe absurd de premisse ook mag zijn, Allen geeft zich met ziel en zaligheid over aan haar (stiekem best tragische) rol, die gezien het gedrag van haar voornaamste tegenspeler – veel meer dan schuifelen en kreunen hoeft Juan Riedinger als Smalls niet – grotendeels neerkomt op een onewomanshow. It Stains the Sands Red is een maf horrorkleinood, dat hier en daar ook nog eens best spannend weet te worden.

Die Hard: With A Vengeance (John McTiernan, 1995)
Veronica, 20.30-23.05 uur

Een hevig lispelende Jeremy Irons is de gevaarlijke gek in deze ijzersterke derde Die Hard-aflevering. De immer koele Bruce Willis speelt opnieuw de rol van superagent John McClane. Irons speelt Simon, en McClane moet doen wat Simon zegt, anders ontploffen er in New York bommen. En er explodeert veel in deze vermakelijke pulpfilm. Terwijl de bommen tikken, moet McClane raadsels oplossen, aan speurtochten meedoen en dwars door de wijk Harlem lopen met een bord waarop de tekst ‘I hate niggers’ staat. Vervolgens bindt hij samen met de uitstekend spelende Samuel L. Jackson de strijd aan met het geboefte. Regisseur McTiernan overwoog overigens de heftige explosie tijdens de eerste seconden(!) van de film te verwijderen. De scène lag destijds gevoelig wegens de bomaanslag in Oklahoma City, ruim een maand voor de première van de film.

Volle zalen

NPO 2, 20.45 uur

Zangeres Wende Snijders wordt gevolgd in een overvol jaar: ze tourt door het land met haar succesvoorstelling Mens, wint de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied Voor alles en werkt samen met Het Nationale Ballet. Presentator Cornald Maas is overal bij.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Zembla besteedde in 2016 al aandacht aan de slechte arbeidsomstandigheden van de pakketsorteerders van PostNL. In het vervolg De kilosjouwers van PostNL wordt gekeken naar de huidige situatie. Houdt PostNL zich eigenlijk wel aan de Arbowet?

Bancroft

NPO 1, 21.20 uur

Dubbele openingsaflevering van het Britse vierluik rond hoofdinspecteur Elizabeth Bancroft (Sarah Parish), die de de gewelddadige Kamara-bende probeert op te rollen. Maar Bancroft heeft zelf ook duistere geheimen, zo ontdekt haar collega Katherine (Faye Marsay).

The Lost Tapes

Canvas, 22.05 uur

Een reconstructie van de rellen die in april en mei 1992 losbraken in Los Angeles. De rellen, waarbij meer dan 50 doden vielen, waren een reactie op de vrijspraak van vier blanke agenten die werden beschuldigd van geweld jegens de zwarte taxichauffeur Rodney King.

Be Cool (F. Gary Gray, 2005) / From Paris with Love (Pierre Morel, 2010)

RTL 7, 22.45-01.05 uur / Veronica, 23.05-00.55 uur

U kunt vanavond kiezen tussen twee redelijk recente, maar helaas niet al te beste films met John Travolta. RTL 7 toont misdaadkomedie Be Cool, waarin Travolta als muziekproducent Chili Palmer opnieuw wordt gekoppeld aan zijn Pulp Fiction-collega’s Uma Thurman en Harvey Keitel – zonder dat de film ook maar één moment uit de schaduw kan kruipen van die moderne klassieker. Dan toch liever From Paris with Love. Nog zo’n film die krampachtig leuk wil zijn, maar gelukkig speelt John Travolta zijn rol als vadsige, oneliners spugende spion Charlie (met hilarisch-ridicuul ringbaardje) met een flinke dosis zelfspot.

2Doc: Anote’s Ark

NPO 2, 22.55 uur

Documentaire over de afgelegen eilandengroep Kiribati in de Stille Oceaan, die in het geheel dreigt te verdwijnen door de stijgende zeespiegel. We zien hoe president Anote Tong zich met hart en ziel inzet om de wereld bewust te maken van de klimaatveranderingen.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen in gesprek met acteur Gijs Scholten van Aschat, die deze maand in Carré staat met de wereldwijde toneelhit Romeinse Tragedies van Toneelgroep Amsterdam. In het spektakelstuk is Scholten van Aschat te zien als de Romeinse generaal Coriolanus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden