TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 6 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon 2.  Fee Payable to Kippa ALLEEN VOOR REDACTIONEEL GEBRUIK. Beeld ANP Kippa
Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon 2. Fee Payable to Kippa ALLEEN VOOR REDACTIONEEL GEBRUIK.Beeld ANP Kippa

La piscine

Arte, 20.15 uur

(Thriller, Jacques Deray, 1969) Erg enthousiasmerend waren de recensies niet, toen La piscine veertig jaar geleden in de Nederlandse bioscopen verscheen. ‘Een loom maar onderhoudend schouwspel’, oordeelde de Volkskrant. En toch groeide de film uit tot een klassieker. De sterke punten van Deray’s zwoele, trage thriller uit 1969 worden al in de eerste beelden duidelijk: een jonge knappe Delon verleidt een even jonge, stralende Romy Schneider tot een stoeipartij bij het zwembad. De riante villa in de buurt van Saint-Tropez is het perfecte decor voor een verhaal vol onderhuidse spanning.

Romy Schneider in La Piscine (1969). Beeld
Romy Schneider in La Piscine (1969).

A Walk Among the Tombstones

RTL 7, 20.30 uur

(Misdaad, Scott Frank, 2014) Hommage aan de film noir en aan hard-boiled detectives als Philip Marlowe, met Liam Neeson als privédetective die anno 1999 twee seriemoordenaars op het spoor is. Neeson ploegt voort in een duister, door voortdurende stortregens geplaagd New York, waar testosteron de dienst uitmaakt; de enige vrouwelijke personages in de film zijn slachtoffers. De film, naar een boek van de Amerikaanse thrillerauteur Lawrence Block, ziet er fraai uit, maar het uiterlijk vertoon staat in dienst van eenvoudig gepsychologiseer en vooral veel bloederige details.

Liam Neeson in A Walk Among the Tombstones. Beeld Universal Studios
Liam Neeson in A Walk Among the Tombstones.Beeld Universal Studios

Lethal Weapon 2

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Richard Donner, 1989) De vier Lethal Weapon-films die in tien jaar tijd werden gemaakt door dezelfde regisseur (tv-veteraan Donner) en scenarioschrijver, zijn weinig verrassende formulefilms maar staan nog als een huis. Dat is vooral te danken aan de gelukkige combinatie van de twee politiemannen om wie de serie draait: de witte, onconventionele, kinderloze weduwnaar Mel Gibson en de zwarte, liefhebbende echtgenoot en vader Danny Glover. Zij kunnen niet alleen overweg met de komische intermezzo’s, maar ook met de melodramatische momenten. In het oorspronkelijke script van Shane Black kwam Gibsons personage aan het eind te overlijden, maar dat zag de studio niet zitten: er moesten immers nog meer vervolgen kunnen komen.

Het museum van Nederland

NPO 1, 20.35 uur

Wat moet er zoal te zien zijn in een tentoonstelling die de essentie van Nederland weergeeft? Amateurcurators uit het hele land mogen typisch Nederlandse voorwerpen, tradities en gebruiken aandragen die volgens hen niet mogen ontbreken in zo’n expositie. In Het museum van Nederland ontvangen Diederik Ebbinge en Dione de Graaff vandaag twee zussen met een jurk waar een bijzonder verhaal over de bevrijding bij hoort. Ook de voetbalschoenen van Marco van Basten komen voorbij, plus een icoon die niet in het museum mag ontbreken: de DAF personenauto.

Doe alsof je thuis bent

NPO 3, 21.15 uur

Omdat een reis naar het buitenland er afgelopen zomer niet inzat liet de realityserie Doe alsof je thuis bent gezinnen vakantie vieren in elkaars woning. Niemand kon toen nog vermoeden dat ook de wintervakantie in eigen land moest worden gevierd. Een speciale wintereditie van het programma laat vanavond zien dat er ook in Nederland genoeg te doen is. Zestien huishoudens betrekken het huis van een ander, maar nemen ook elkaars regels, gewoontes en taken over. Er komen allerhande woningen voorbij, van herenhuis tot woonboot en van molen tot tiny house.

Het dorp

NPO 1, 22.00 uur

Met zijn eigen bestseller Het dorp als routekaart gaat Wim Daniëls de komende weken op zoek naar het echte dorpsgevoel. In een serie van Omroep MAX klimt hij met Huub Stapel in een motor met zijspan voor een rit door Nederland, waar het dorpsleven onder druk staat. Dorpen worden opgeslokt door grote gemeenten, en jongeren vetrekken naar de stad. Toch zijn dorpen aantrekkelijk voor gezinnen, die er een huis met een tuin kopen voor de prijs van een mini-stadsappartementje. Het dorp begint in Aarle-Rixtel, het Brabantse dorp waar Daniëls werd geboren.

Het uur van de wolf: Aretha Franklin – Soul Sister

NPO 2, 22.50 uur

Aretha Franklin was een grote ster binnen het soulgenre, maar ook een feministisch icoon. Deze twee aspecten van de zangeres worden belicht in Aretha Franklin - Soul Sister, een biografische documentaire van France Swimberge, die wordt uitgezonden in Het uur van de wolf. Franklin werd in 1942 geboren als dochter van een baptistenpredikant. Haar grote doorbraak kwam in 1967 met Respect, een machonummer van Otis Redding waar ze een feministische draai aan gaf. Tijdens haar carrière won de zangeres 18 Grammy’s en verkocht ze 75 miljoen platen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden