Film- en tv-tipsWoensdag 5 mei

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 5 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Dunkirk van Christopher Nolan Beeld
Dunkirk van Christopher Nolan

Nationale viering bevrijding 2021

NPO 1, 12.00 uur

De traditionele 5 mei-lezing wordt dit jaar uitgesproken door de Duitse Bondskanselier Angela Merkel via een live verbinding met het Kunstmuseum in Den Haag. Daar is ook demissionair premier Mark Rutte aanwezig, die samen met Merkel zal spreken over de betekenis van vrijheid. Vanavond (NPO 1, 20.35 uur) wordt die vrijheid gevierd met het 5 mei-concert in de grote zaal van theater Carré Amsterdam. Zanger Stef Bos presenteert de programmaonderdelen en optredens van onder anderen André van Duin, Claudia de Breij en Maan, begeleid door het Metropole Orkest.

Oorlogsgeheimen

NPO 3, 15.35 uur

(Oorlog, Dennis Bots, 2014) Niet te verwarren met Oorlogswinter (naar Jan Terlouw), ook een jeugdoorlogsfilm over het verlies van onschuld. Oorlogsheimen (naar Jacques Vriens) blijft gericht op kinderen en de oorlogsellende wordt consequent bekeken door hun ogen. Tuur, Lambert en Maartje zijn herkenbare 12-jarigen, die gewoon naar school gaan en die meer willen weten dan hen wordt verteld. De oorlog speelt een cruciale rol in hun langzame uit elkaar groeien. De ingewikkeldste rol heeft filmdebutant Joes Brauers, die als zoon van een NSB’er boos, eenzaam en verdrietig is.

Maas Bronkhuyzen en Pippa Allen in Oorlogsgeheimen van Dennis Bots Beeld
Maas Bronkhuyzen en Pippa Allen in Oorlogsgeheimen van Dennis Bots

Dunkirk

Veronica, 20.30 uur

(Oorlog, Christopher Nolan, 2017) Intense oorlogsthriller, waarmee meestercineast Christopher Nolan zijn unieke blik wierp op de historische evacuatie, in mei en juni 1940, van Britse troepen uit het Noord-Franse Duinkerke. Zelfs in zijn historische oorlogsfilm goochelt de regisseur met tijd. We spenderen een week tussen de soldaten op het strand, een dag op een vissersschip en een uur in de cockpit van een jachtvlieger. Het chronologisch door elkaar gehusselde oorlogsgeweld in Dunkirk is overweldigend én opmerkelijk doelmatig gefilmd door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. Het resultaat: een zinnelijke ervaring die duidelijk maakt hoe weinig het leven van een enkele soldaat waard is.

Waarde van de aarde

NPO 2, 22.10 uur

In Australië worden de gevolgen van de klimaatverandering stevig gevoeld in de vorm van hitte, droogte en vernietigende bosbranden. Tegelijkertijd is het land een van ’s werelds grootste exporteurs van steenkool, een voorname veroorzaker van de klimaatproblematiek. In de tweede aflevering van Waarde van de aarde onderzoekt Twan Huys de innige banden tussen de steenkoolindustrie en de politiek. Ook ziet hij hoe het grootste mijnbouwbedrijf van Australië gebruikmaakt van een financiële constructie waarmee via Nederland belasting kan worden vermeden.

It’s a Sin

Canvas, 22.10 uur

In 1981 delen vijf vrienden samen een flat in Londen. Beginnend acteur Ritchie heeft zijn ouders nog niet verteld dat hij homo is, en Roscoe is van huis weggelopen omdat zijn vader hem wil meenemen naar Nigeria. Colin gaat aan de slag bij een chique kledingwinkel, waar hij Henry leert kennen. Dan worden Henry en zijn partner opeens ernstig ziek. It’s a Sin volgt de vrienden door de hele jaren tachtig tijdens het hoogtepunt van de aidsepidemie. De vijfdelige Britse serie was in eigen land een enorme hit en is vanaf vanavond te zien op Canvas.

Inglourious Basterds

Veronica, 22.35 uur

(Oorlog, Quentin Tarantino, 2009) Het Amerikaans-Joodse gevechtscommando van luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) is met één doel in het door de nazi’s bezette Frankrijk gedropt: zo veel mogelijk ‘nazizwijnen’ scalperen. Na de teleurstellende B-filmpastiche Death Proof (2007) revancheerde Tarantino zich met Inglourious Basterds op glorieuze wijze. Het scenario is intelligent, de monologen en dialogen zijn onnavolgbaar, Tarantino’s regie is wervelend. Christoph Waltz (die vooral in Duitse krimi’s speelde) steelt de show als SS-kolonel annex talenwonder Hans Landa; hij werd in Cannes en op de Oscaruitreikingen bekroond tot Beste acteur.

Christoph Waltz in Inglourious Basterds van Quentin Tarantino Beeld
Christoph Waltz in Inglourious Basterds van Quentin Tarantino

Het uur van de wolf: The Band - Once Were Brothers

NPO 2, 23.00 uur

De Canadees-Amerikaanse rockgroep The Hawks begon als begeleidingsband voor Ronnie Hawkins en later Bob Dylan, maar zou niet in de schaduw van grote sterren blijven. In 1968 namen Robbie Robertson, Levon Helms, Rick Danko, Garth Hudson en Richard Manuel hun debuutalbum op onder hun nieuwe naam The Band. Het werd een legendarische plaat, die generaties van artiesten zou beïnvloeden. In de documentaire Once Were Brothers blikt gitarist Robertson terug op hun roemruchte geschiedenis. Met commentaar van onder anderen Bruce Springsteen en Eric Clapton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden