Service
De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 5 januari
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.
Mees Kees op de planken
NPO 3, 15.15 uur
(Tragikomedie, Barbara Bredero, 2014) Het gaat weer wat beter met de moeder (Mara van Vlijmen) van Tobias (Felix Osinga). In Mees Kees (2012), de eerste film naar Mirjam OIdenhaves populaire jeugdboekenserie, lag ze nog dagenlang depressief in bed. In de derde Mees Kees-film begint ze zich gelukkig weer te bekommeren om haar zoon, een van de leerlingen van de onconventionele meester Kees (Willem Voogd). Dat er serieuze problemen voorkomen in de Mees Kees-reeks zou je bijna vergeten, zo vrolijk is de toon. Toch is dat verstopte leed ook de kracht van de films. Scenarioschrijver Tijs van Marle en regisseur Barbara Bredero schakelen opnieuw soepel tussen ontroering, melige grappen en kordate oplossingen.
Bandidas
RTL 7, 20.25 uur
(Komedie, Espen Sandberg en Joachim Roenning, 2006) Behoorlijk slechte film die onbedoeld best wel weer leuk is, mits de kijker erin slaagt zijn basaalste kritische houding te elimineren. Penélope Cruz (arm) en Salma Hayek (rijk) gaan in het Mexico van eind 19de eeuw samen met Sam Shepard banken beroven. In deze westernparodie leidt dat tot van clichés doordrenkte actiescènes. Om geen misverstand over het niveau te laten bestaan: als Hayek, ijdele dochter van een rijke landheer, haar pistool trekt, krijgt ze de hik. En Cruz, een wilde boerendochter, speelt boter-kaas-en-eieren met haar paard. De debuutfilm van deze twee Noorse reclamefilmers werd geproduceerd door Luc Besson.
Haar naam was Grace Kelly
Canvas, 20.55 uur
Grace Kelly en haar echtgenoot prins Rainier van Monaco legden een groot deel van hun leven vast in zelfgemaakte filmopnamen. Dit beeldmateriaal vormt de basis van de documentaire Haar naam was Grace Kelly van regisseur Serge de Sampigny. De film toont de actrice die prinses werd in haar dagelijks leven met familie, vrienden en kinderen. Via audiocommentaar van familieleden, onder wie zoon prins Albert van Monaco, ontstaat een heel persoonlijk beeld van Kelly. De met een Oscar bekroonde ster overleed in 1982 op 52-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk.
Nachtdieren
NPO 3, 21.19 uur
Raven van Dorst gaat op zoek naar mensen die nog wakker zijn als anderen slapen. In Nachtdieren rijdt de presentator door Nederland, op zoek naar bijzondere ontmoetingen in het holst van de nacht. De eerste aflevering brengt Van Dorst in Breda, waar stripper Diana er een toplessdienst op een vrijgezellenfeest op heeft zitten. Thomas geeft een rondleiding door zijn tuin met psychedelische cactussen en dan krijgt de avond een onverwachte wending als de nieuwsgierige presentator zich laat meenemen naar een homo-ontmoetingsplaats op een industrieterrein.
Over mijn lijk
NPO 1, 21.30 uur
Wat doe je met de rest van je leven als je al op jonge leeftijd krijgt te horen dat je niet lang meer te gaan hebt? In het negende seizoen van Over mijn lijk portretteert Tim Hoffman zes jonge mensen die alles uit hun leven proberen te halen terwijl ze weten dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Kiki is pas 16, maar leeft met uitgezaaide leverkanker. Na het afronden van de middelbare school maakte ze een bucketlist en probeert ze de moed erin te houden. Roy van 30 heeft een hersentumor, maar gaat trouwen met Annick en hoopt dat hij nog vader wordt.
Nederland fraudeland
NPO 2, 22.09 uur
Wat gebeurt er voordat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) de administratie van een verdacht bedrijf in beslag neemt? Voor zijn documentaire Nederland fraudeland kreeg regisseur René Roelofs toestemming om achter de schermen mee te kijken bij een groot fraudeonderzoek naar een horecaketen. Volgens tipgevers stroomt er bij verschillende vestigingen geld uit de kassa, waardoor de Fiod vermoedt dat er inkomsten worden verdoezeld. Na overleg met het Openbaar Ministerie worden er taps geplaatst en gaan medewerkers incognito op bezoek in enkele vestigingen.
Suzanne
Arte, 23.15 uur
(Drama, Katell Quillévéré, 2013) Suzanne is een losgeslagen vrouw die zich door niemand laat vertellen wat ze moet doen. Niet door haar zus en ook niet door haar vader, of ze nu 15, 20 of achter in de 30 is. En telkens als ze de volgende manke stap in haar leven heeft gezet, springt regisseur-scenarist Katell Quillévéré resoluut vooruit in de tijd. Jarentachtigdecors maken rap plaats voor grunge en mobieltjes, terwijl Suzannes vader almaar kaler wordt. Een interessant experiment, en hoofdrolspeler Sara Forestier kan de gewaagd haastige verteltrant prima aan.