Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 4 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Mirai van Mamoru Hosoda Beeld
Mirai van Mamoru Hosoda

Blokhuis extra: De jaren 80

NPO 3, 21.05 uur

In de week van Pride Amsterdam staat ook Blokhuis extra: De jaren 80 in het teken van lhbti-idolen. In de jaren tachtig was Madonna behalve een van de grootste sterren ook een icoon van de gay community. De zangeres was uitgesproken over gelijke rechten voor lhbti’ers. Leo Blokhuis staat ook stil bij het poptrio Bronski Beat, dat een hit scoorde met hun Smalltown Boy en de bijbehorende video over geweld tegen homo’s. Natuurlijk mag vanavond ook It’s Raining Men niet ontbreken: deze hit van The Weather Girls zou het lijflied van de Pride worden.

Una giornata particolare

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Ettore Scola, 1977) Aangrijpend, subtiel verteld verhaal over de vriendschap tussen een alleenstaande moeder (Sophia Loren) en een homoseksuele buurman (Marcello Mastroianni) tegen de achtergrond van het bezoek dat Adolf Hitler in 1938 aan Mussolini bracht. Nét niet de favoriet uit het eigen oeuvre van Loren, zei ze drie jaar geleden tegen de Volkskrant, tijdens haar bezoek aan filmfestival Film by the Sea in Vlissingen. ‘Eerlijk gezegd staat hij op nummer twee. Mijn favoriet is La ciociara uit 1960, waarvoor ik een Oscar won.’

Sophia Loren en Marcello Mastroianni in Una giornata particolare van Ettore Scola. Beeld
Sophia Loren en Marcello Mastroianni in Una giornata particolare van Ettore Scola.

Rise Again: Tulsa and the Red Summer

National Geographic, 22.00 uur

In de herfst van 2020 werd op een begraafplaats in Tulsa in de Amerikaanse staat Oklahoma een massagraf gevonden met slachtoffers van de rassenrellen van 1921. In dat jaar vielen witte inwoners de zwarte wijk Greenwood aan, waarbij mogelijk honderden voornamelijk zwarte burgers om het leven kwamen. Winkels, bedrijven en woningen werden in de as gelegd voordat de National Guard de orde kon herstellen. In de documentaire Rise Again doet journalist DeNeen Brown verslag van de ontdekking van de massagraven en het archeologische en forensische onderzoek dat daarop volgde.

Kijken op gevoel

NPO 2, 22.10 uur

Door de eeuwen heen waren veel kunstenaars, van Rembrandt tot Bacon, gefascineerd door kadavers. Kunst hoeft niet altijd oogstrelend, aangenaam en decoratief te zijn, maar mag schuren, choqueren en gevoelens van weerzin en walging oproepen. In Kijken op gevoel schijnt Wieteke van Zeil vandaag haar licht op kunstwerken waar we onze blik instinctief van afwenden: de abjecte, ofwel afstotelijke kunst. In elke aflevering van Kijken op gevoel wordt de emotie van de week in een animatie gegoten door studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Close Up: Leonardo DiCaprio – Hollywood’s Golden Boy

NPO 2, 22.55 uur

Begin jaren negentig was Critters 3 een onopvallende titel tussen de horror- en sf-films op de planken van de videotheek. Wat de monsterfilm uniek maakt is het filmdebuut van de 16-jarige Leonardo DiCaprio. ‘Misschien wel een van de slechtste films aller tijden’, zou hij er later over zeggen. Volgende rollen werden zorgvuldiger gekozen, en What’s Eating Gilbert Grape bezorgde hem zijn eerste Oscarnominatie. Pas 22 jaar later mocht hij de prijs in ontvangst nemen voor The Revenant. Close Up geeft vanavond een overzicht van DiCaprio’s carrière.

Mirai

Arte, 23.55 uur

(Animatie, Mamoru Hosoda, 2018) De 4-jarige Kun heeft het goed met zijn ouders, in het fantasierijke en tegelijk diepmenselijke Japanse animatiemeesterwerkje Mirai. Maar dan is er opeens zusje Mirai (‘Toekomst’) en krijgt Kun niet meer de aandacht die hij gewend was. In zijn achtertuin vlucht het kind weg in zijn fantasie, waarin onder meer de tienerversie van zijn kersverse zusje optreedt. Dankzij de subtiele animatiestijl van Mamoru Hosoda (Wolf Children) wordt het decor van de film het landschap van Kuns ziel: de binnentuin transformeert tot een gigantische vlinderkas of de binnenplaats van een kasteelruïne. Een fraaie opmaat naar de aangrijpende, door tijd en ruimte dwarrelende finale.

Equals

BBC 2, 00.15 uur

(Sciencefiction, Drake Doremus, 2015) Het toekomstbeeld van Equals is bekend: de strenge samenleving waarin het verboden is emoties te tonen oogt als een mengsel van 1984 en Invasion of the Body Snatchers. Wie de opzet omarmt, ziet een voortreffelijk in beeld gebracht liefdesrelaas, waarin de camera zich door middel van extreme close-ups op verliefdheid in het kleinste detail richt: een trillende hand, elkaar nét niet aanraken in het voorbijgaan. Een film voor de zintuigen, die je laat voelen hoe het is om nuances en kleur te voelen in een vlakke, grijze wereld.

Nicholas Hoult en Kristen Stewart in Equals van Drake Doremus. Beeld
Nicholas Hoult en Kristen Stewart in Equals van Drake Doremus.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden