TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 30 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Anna Kendrick in ‘A Simple Favor’. Beeld tmdb
Anna Kendrick in ‘A Simple Favor’.Beeld tmdb

Cannabis

NPO 2, 20.25 uur

Met het verhaal van coffeeshophouder Johan van Laarhoven als rode draad geeft Cannabis een beeld van bijna vijftig jaar Nederlands gedoogbeleid. De nieuwe documentaireserie van KRONCRV schetst de totstandkoming van het drugsbeleid in de jaren zeventig, dat tot een systeem zou uitgroeien dat aan niemand meer is uit te leggen. Ook legt Cannabis de link met de ‘war on drugs’, de IRT-affaire en de mythe van Nederland als voorbeeldige rechtstaat. Regisseur Arjen Sinninghe Damsté combineert archiefmateriaal en interviews tot een visueel meeslepend geheel.

A Simple Favor

RTL 8, 20.30 uur

(Komedie, Paul Feig, 2018) Ze zijn tegenpolen zoals je ze zelden ziet, de twee moeders in het heerlijk vileine en scherp geschreven A Simple Favor. Stephanie (Anna Kendrick) is de hypertuttige, nerderige en sociaal onhandige kind-vrouw die achter haar rug om wordt uitgelachen door de ouders op de school van haar zoontje. Haar leven neemt een nieuwe wending als haar zoontje vriendschap sluit met het zoontje van de enigmatische, diep cynische, agressieve en alcoholistische Emily (Blake Lively). Het uitstekend geacteerde A Simple Favor biedt een geslaagd en zelden vertoond mengsel van bijtende humor en haast hitchcockiaanse thriller, gestoken in het fleurige uiterlijk van een romantische komedie.

RED 2

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Dean Parisot, 2013) De herintredende geheim agenten van team RED zijn terug, in een sterk bezet maar routineus vervolg op de over-de-top actiekomedie uit 2010. Spion-op-leeftijd Frank Moses (Bruce Willis) geniet wederom van zijn pensioen, als blijkt dat zijn naam wordt genoemd in een gelekt document – iets met een zoekgeraakte kernbom. Eenmaal herenigd met zijn immer paranoïde oud-collega van de CIA (John Malkovich) kan de wereld worden gered. Ook weer van de partij en even ravissant in camouflagepak als avondjurk: Helen Mirren, als extreem vuurwapengevaarlijke Britse spionne.

Helen Mirren in ‘RED 2’. Beeld
Helen Mirren in ‘RED 2’.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

Eind jaren negentig werd vliegen ineens heel goedkoop. Wat ooit een luxe was voor de elite, kwam binnen ieders bereik. Andere tijden onderzoekt vanavond hoe de prijzen in de luchtvaart zo konden kelderen en wat daarvan de gevolgen waren voor de consument, de vliegbranche en het milieu. Presentator Astrid Sy spreekt met de 105-jarige Evert Galema, die als steward werkte op de eerste luxueuze KLM-vluchten. Ook ontmoet ze twee Nederlanders achter BasiqAir. Deze budgetmaatschappij kon kosten besparen door de klant alles online te laten regelen.

ZeroZeroZero

Canvas, 22.20 uur

Het Italiaanse misdaaddrama ZeroZeroZero speelt zich af in de wereld van de internationale cocaïnehandel. In de serie staat de familie van Edward Lynwood (Gabriel Byrne) aan het hoofd van een zeetransportfirma die de schakel vormt tussen cocaïneproducenten in Mexico en de Italiaanse ‘Ndrangheta. In de eerste aflevering bestelt het misdaadsyndicaat vijf ton cocaïne, waarbij de Lynwoods als tussenpersoon fungeren. Ondertussen jaagt het Mexicaanse leger op het Leyra-drugskartel. ZeroZeroZero gaat vanavond met een dubbele aflevering van start op Canvas.

Hard Target

RTL 7, 22.40 uur

(Actie, John Woo, 1993). De Aziatische vechtspecialist John Doo had al een indrukwekkend cv toen hij de overstap naar Hollywood waagde met deze degelijke, inmiddels cultstatus genietende actiefilm. Woo gaat met name in de actiescènes voortvarend te werk, volop vertrouwend op hoofdrolspeler Jean-Claude van Damme. De Belg speelt een rouwdouwende zeeman die in de bres springt voor een jonge vrouw ((Yancy Butler) en haar vervolgens helpt haar vermiste vader op te sporen. Het spoor voert hen naar enge zakenlui die voor hun eigen genoegdoening op daklozen jagen.

Jean-Claude van Damme in ‘Hard Target’. Beeld
Jean-Claude van Damme in ‘Hard Target’.

2Doc: Drama Girl

NPO 2, 22.55 uur

Regisseur Vincent Boy Kars werkt aan een drietal documentaires waarin hij onderzoekt waar realiteit eindigt en fictie begint. Na Independent Boy maakte hij Drama Girl, die dit jaar werd geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie van het Nederlands Film Festival. In de film laat hij Leyla de Muynck traumatische gebeurtenissen uit haar verleden naspelen, in de hoop dat dit haar helpt bij de verwerking. In deze documentaire vorm van dramatherapie spelen acteurs Pierre Bokma en Elsie de Brauw de ouders van De Muynck, en Jonas Smulders haar vriendje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden