TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 3 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Miriam Jakob in ‘Der traumhafte Weg’. Beeld
Miriam Jakob in ‘Der traumhafte Weg’.

Perfect Sense

Arte, 20.15 uur

(Drama, David Mackenzie, 2011) Eerst een emotionele uitbarsting, dan verlies van alle reukzin. Eerst een bizarre hongeraanval, dan verlies van smaak. Op een golf van razernij en haat volgt totale doofheid. Of de oorzaak nu bij een virus ligt, bij terroristen of bij grootschalige milieuvervuiling, de hele mensheid verliest in Perfect Sense beetje bij beetje alles wat het leven waardevol maakt - tot de absolute essentie overblijft. Vanzelfsprekend is de liefde het enige wat echt telt, in dit apocalypsdrama rond chefkok-met-bindingsangst Michael (Ewan McGregor) en biowetenschapper Susan (Eva Green).

Ewan McGregor en Eva Green in ‘Perfect Sense’. Beeld
Ewan McGregor en Eva Green in ‘Perfect Sense’.

In de coronakreukels

NPO 3, 21.10 uur

Sinds het begin van de coronacrisis speelt het leven van jongeren zich voornamelijk thuis af. De scholen zijn dicht, uitgaansgelegenheden zijn gesloten en de mogelijkheden om vrienden te treffen zijn heel beperkt. Ook het aanknopen of in leven houden van romantische relaties is lastig onder deze omstandigheden. In een speciale uitzending van In de kreukels spreekt Jurre Geluk met jongeren over de psychologische gevolgen van de coronaepidemie. Meer dan andere leeftijdsgroepen maken jongeren melding van problemen als eenzaamheid, angst en somberheid.

The Terror

BBC 2, 22.00 uur

Het eerste seizoen van de Amerikaanse horrorserie The Terror, dat vandaag met een dubbele aflevering begint op de BBC, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dan Simmons. Halverwege de 19de eeuw gaan de Britse ontdekkingsschepen HMS Erebus en HMS Terror op zoek naar de noordwestelijke doorvaart in het noorden van Canada. Als de schepen komen vast te zitten in het ijs, moeten de opvarenden onder barre omstandigheden de winter overleven. Terwijl aan boord de onderlinge spanningen groeien, loert op het poolijs een bloeddorstig gevaar.

Andere tijden

NPO 2, 22.30 uur

Het lijkt nu bijna onvoorstelbaar, maar de tijd dat winkels om 6 uur dichtgingen en op zondag gesloten bleven ligt slechts 25 jaar achter ons. In 1996 werd de nieuwe Winkeltijdenwet ingevoerd, die de openingstijden van winkels flexibeler maakte en beter liet aansluiten op de wensen van de klant. Geschiedenismagazine Andere tijden blikt terug op de introductie van de wet met de verantwoordelijke minister van Economische Zaken Hans Wijers. Ook staat het programma stil bij de grote weerstand onder sommige winkeliers, die vreesden voor hun sociale leven of de zondagsrust.

Crank: High Voltage

RTL 7, 22.40 uur

(Actie, Mark Neveldine en Brian Taylor, 2009) Crank: High Voltage scoort hoog op de lijst van belachelijkste, wanstaltigste en onsmakelijkste films aller tijden. In een zot verhaal zitten wat mannen achter elkaar aan, van wie er een, huurmoordenaar Chev Chelios (Jason Statham), een kunsthart heeft dat voortdurend met stroomstoten moet worden opgeladen. Dit leidt al tot bespottelijke scènes en gebeurtenissen die elke vorm van goede smaak tarten. En vrouwen zijn natuurlijk óf hysterisch óf een topless armsieraad. Maar de beeldtaal is dermate fris dat ook niet-liefhebbers gerust een poging mogen wagen.

Jason Statham in’ Crank: High Voltage’. Beeld
Jason Statham in’ Crank: High Voltage’.

Het uur van de wolf: Helmut Newton – The Bad and the Beautiful

NPO 2, 23.05 uur

De manier waarop Helmut Newton zijn modellen fotografeerde, wekte bewondering en afkeuring, maar had onmiskenbaar een grote invloed op de ontwikkeling van de modefotografie. In zijn documentaire Helmut Newton – The Bad and the Beautiful interviewt Gero von Boehm onder anderen Claudia Schiffer, Isabella Rossellini en Grace Jones over hun samenwerking met de fotograaf, die zijn modellen graag volledig naakt in beeld bracht. Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour legt uit waarom het altijd een zekere moed vroeg om Newton een opdracht te geven.

Der traumhafte Weg

Arte, 01.10 uur

(Drama, Angela Schanelec, 2016) Kenneth (Thorbjörn Björnsson) en Theres (Miriam Jakob) zijn een fijn jaren-80-stel, maar hun relatie wordt flink op de proef gesteld wanneer hij hoort dat zijn moeder een ongeluk heeft gehad. Enkele decennia later zijn het echtlieden David (Phil Hayes) en Ariane (Maren Eggert) die in Der traumhafte Weg uit elkaar groeien. Wat is het verband tussen deze romantische tragedies? Het lijkt extreem uitgebeend, dit zeer eigenzinnige drama rond twee in de tijd gestrande liefdeskoppels. Maar vrijwel onmerkbaar schept Berliner Schule-adept Schanelec een hoogst organisch, rijk pad tussen de flarden verhaal, de gezichten van de personages en de landschappen. Een film die de aandacht dubbel en dwars beloont.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden