TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 29 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
John Travolta (links) en Nicolas Cage in Face/Off. Beeld
John Travolta (links) en Nicolas Cage in Face/Off.

Toni Erdmann

Arte, 20.15 uur

(Komedie, Maren Ade, 2016) Een Duitse, bijna drie uur durende, zich gemoedelijk ontwikkelende komedie over de verstoorde relatie tussen een bemoeizuchtige vader en een werkverslaafde dochter. Het klinkt niet als het ideale recept voor een filmhuishit – en toch werd het overrompelende Toni Erdmann dat wel. Ook al is de film eerder pijnlijk dan grappig. Het is bewonderenswaardig hoe regisseur Maren Ade in haar derde film met bedrieglijke vanzelfsprekendheid kluchtige toestanden over laat gaan in herkenbare situaties. Met mooie, gelaagde hoofdrollen van Peter Simonischek en Sandra Hüller.

Sandra Hüller en Peter Simonischek in Toni Erdmann. Beeld
Sandra Hüller en Peter Simonischek in Toni Erdmann.

Face/Off

Veronica, 20.30 uur

(Actie, John Woo, 1997) Onverminderd lekkere, speelse en spectaculaire actiethriller van de door Hollywood omarmde Chinese geweldfilmspecialist Woo. Volop citerend uit eigen werk trekt hij met schitterende slowmotions, uitzinnige gewelds-choreografieën en knappe vuurgevechten alle registers open in dit ingewikkelde, onmogelijke en toch geslaagde verhaal over een FBI-agent (John Travolta) en een terrorist (Nicolas Cage) die door plastische chirurgie van uiterlijk wisselen. Face/Off is het toppunt van virtuoze bluf, maar er is meer dan alleen maar spektakel. Travolta en Cage vertolken hun personages als twee dynamische macho’s met gevoel, die elkaar met overtuiging opzwepen. De acteurs leveren een enerverend spel waar ze overduidelijk groot plezier in hebben.

George Michael: Freedom

NPO 3, 21.15 uur

Mijn zijn eigen stem als voice-over en een acteur als stand-in vertelt George Michael postuum het verhaal van zijn carrière in Freedom, een documentaire van Philip Smith uit 2017. Michaels successen met Wham! en vroege solowerk worden vluchtig besproken, waarna de film zich concentreert op de totstandkoming van Listen Without Prejudice Vol.1, het geprezen album waarvoor de zanger uit de publiciteit stapte om zijn muziek voor zichzelf te laten spreken. Collega’s en vrienden, onder wie Nile Rodgers en Stevie Wonder, geven aanvullend commentaar.

De kennis van nu

NPO 2, 22.10 uur

In Nederland is het aantal slachtoffers van slangen minimaal, maar op wereldschaal is dat anders. Elke vier minuten overlijdt er iemand aan een slangenbeet, en jaarlijks raken er een half miljoen mensen gehandicapt door de gevolgen van slangengif. Op een slangenfarm in Costa Rica zag De kennis van nu hoe onderzoekers antigif maken uit het bloed van paarden. De dieren worden ingespoten met een kleine dosis gif, waarna ze antistoffen aanmaken. De belangstelling uit de farmaceutische industrie is echter lauw, omdat er weinig geld mee te verdienen is.

Escape at Dannemora

Canvas, 22.10 uur

De ontsnapping van twee gedetineerden uit een gevangenis in de staat New York leidde in 2015 tot een grootschalige klopjacht. Het verhaal werd door Ben Stiller verfilmd als de voortreffelijke serie Escape at Dannemora, die vanaf vanavond op Canvas wordt herhaald. Benicio del Toro en Paul Dano spelen gevangenen Richard Matt en David Sweat, die aanpappen met gevangenismedewerker Tilly Mitchell, een formidabele, met een Golden Globe bekroonde rol van Patricia Arquette. Het verhaal wordt zorgvuldig en langzaam opgebouwd, maar het venijn zit in de staart.

Public Enemies

RTL7, 22.40 uur

(Misdaad, Michael Mann, 2009) Meer dan eerdere films over de beruchte bankovervaller John Dillinger (1903-1934) verbindt regisseur Mann in Public Enemies de opkomst en ondergang van Dillinger (gespeeld door Johnny Depp) aan de opkomst van de FBI. Het opvallendste kenmerk van de film is het virtuoze gebruik van de digitale camera. Daarmee vangt Mann het Amerika van de jaren dertig in nostalgievrije beelden, alsof hij als cameraman van de 21ste eeuw in het verleden is beland. Zo hyperrealistisch dat je de poriën van Depps neus kunt tellen.

Johnny Depp in Public Enemies. Beeld
Johnny Depp in Public Enemies.

Time Trial

NPO 2, 23.10 uur

De Schotse wielrenner David Millar werd in 2004 geschorst wegens dopinggebruik, maar knokte hard voor een comeback. In zijn documentaire ‘Time Trial’ uit 2017 volgt Finlay Pretsell de wielrenner op de huid. Millar vertelt over zijn overwinningen, fouten en ambitie om nog één keer mee te doen aan de Tour de France. Een groot deel van de film bestaat uit innovatief gefilmde beelden van Millar op de fiets. Camerawerk, montage en een hypnotiserende soundtrack dompelen de kijker onder in de race, wat de docu ook voor niet-wielrenliefhebbers interessant maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden