TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 28 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Jessica Chastain in Molly's Game van Aaron Sorkin. Beeld
Jessica Chastain in Molly's Game van Aaron Sorkin.

Molly’s Game

RTL 8, 20.30 uur

(Biografie, Aaron Sorkin, 2017) Sprankelend regiedebuut van scenarist Aaron Sorkin, over pokerkoningin Molly Bloom (Jessica Chastain). In een razende voice-over vertelt Bloom hoe ze leerde tegenslag te overwinnen, en hoe haar dominante vader (Kevin Costner) haar inpeperde dat ze pas iets zou betekenen wanneer ze haar eigen kostje zou verdienen. Molly’s Game, gebaseerd op Blooms memoires, doet qua insteek en energie denken aan The Wolf of Wall Street (2013) van Martin Scorsese, maar bevat weinig van Scorseses testosteronromantiek. Bloom is als de Griekse zonnedochter Circe, zegt ze tegen haar advocaat (een degelijke rol van Idris Elba): ze serveert de mannen wijn en honing, waarna ze veranderen in zwijnen.

Knight and Day

Veronica, 20.30 uur

(Actie, James Mangold, 2010) Charmante vent, die Roy Miller (Tom Cruise). Dat vindt althans June Havens (Cameron Diaz) wanneer ze hem ontmoet in een vliegtuig. Als een blok valt ze voor hem, natuurlijk zonder te weten dat hij een geheim agent is die door vijandige collega’s wordt achternagezeten. De scène waarin ze zichzelf op het toilet van het vliegtuig moed inspreekt, terwijl hij op de maat van tangomuziek zijn aanvallers uitschakelt, is niets minder dan geweldig en het hoogtepunt van deze vermakelijke actiekolder. Een vrolijke vechtscène om een cocktail bij te drinken.

Tom Cruise en Cameron Diaz in Knight and Day van James Mangold. Beeld
Tom Cruise en Cameron Diaz in Knight and Day van James Mangold.

Concert van hoop

NPO 1, 20.35 uur

Tijdens de coronacrisis kan het leven uitzichtloos lijken, maar de kracht van muziek helpt om de moed erin te houden. Daarom organiseerde de EO het Concert van hoop. In een leeg Ahoy zingen artiesten met muzikale begeleiding door het Metropole Orkest een selectie uit de hoopgevende nummers die mensen de afgelopen weken via het internet hebben ingestuurd. Naast optredens van onder anderen Maan, Trijntje Oosterhuis, Van Velzen en Miss Montreal zijn er inspirerende en positieve verhalen uit het hele land. Bert van Leeuwen presenteert het concert.

Pointer

NPO 2, 21.15 uur

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen keek Pointer of er ook in Nederland actief desinformatie wordt verspreid. Het onderzoeksplatform van KRO-NCRV vond ruim 220 Nederlandstalige trollen die zich via Twitter - meestal anoniem - hebben uitgelaten over de verkiezingen, vaak op een manier die polarisatie in de hand werkt en bedoeld is om verdeeldheid te zaaien. Vanavond duikt het magazine dieper in de materie: wie zitten er achter de trollenaccounts en met welk doel proberen ze de Nederlandse Twittergemeenschap te beïnvloeden?

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uurDoor de opkomst van de vrouwenbeweging ging in de jaren zeventig ook de man nadenken over zijn sociale en maatschappelijke rol. Het was niet langer vanzelfsprekend dat hij nooit emoties toonde, alle autoriteit had binnen het gezin en kostwinner moest zijn. Andere tijden blikt vanavond terug op verschijnselen als de mannenpraatgroep, het mannencafé en de mannenkrant, die vaak konden rekenen op hoon en hilariteit. Met bijdragen van pioniers van de mannen-emancipatie, onder wie D66-kamerlid Jacob Kohnstamm, en Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys.

Rocky Balboa

RTL 7, 22.45 uur

(Drama, Sylvester Stallone, 2006) Dit schijnbaar laatste Rocky-vervolg - inmiddels volgden ook nog Creed (2015) en Creed II (2018) - is een subtiel, geestig en ontroerend afscheid van een boksmonument, waarin het de mensen zijn die de klappen incasseren, en niet de boksers. Sly speelt wederom Rocky Balboa, inmiddels een gepensioneerde bokskampioen die zijn dagen slijt in zijn Italiaanse restaurantje. Op zekere dag wordt hij uitgedaagd door een dertig jaar jongere bokser. Tot verbijstering van vooral zijn zoon (Milo Ventimiglia) gaat onze toch enigszins uit vorm geraakte held op het aanbod in.

Sylvester Stallone in Rocky Balboa. Beeld
Sylvester Stallone in Rocky Balboa.

2Doc: In de armen van Morpheus

NPO 2, 22.55 uur

Veel mensen worstelen met de slaap. Ze kunnen de slaap niet vatten, slapen slecht of vallen juist in slaap op ongewenste momenten. De documentaire In de armen van Morpheus van Marc Schmidt (‘De regels van Matthijs’) is een cinematografische ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Emily wordt geplaagd door nachtmerries die zich uiten in gewelddadige slaapwandelingen. Roselien valt overal in slaap en leeft in een schemerzone tussen droom en werkelijkheid. Wie zijn we als we dromen en hoe beïnvloedt slaap ons dagelijks bestaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden