Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 28 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jakob Cedergren in Den skyldige. Beeld
Jakob Cedergren in Den skyldige.

Vorstadtkrokodile 3

NPO 3, 15.35 uur

(Jeugdfilm, Wolfgang Groos, 2011) Vorstadtkrokodile (2010) is een remake van de gelijknamige film uit 1977, naar het gelijknamige jeugdboek rond een clubje buurtkinderen, dat ook door Nederlandse scholieren werd verslonden. De film werd op het Cinekid-filmfestival met zowel de publieks- als de kinderjuryprijs bekroond, en kreeg twee prima vervolgen. In de afsluiter van de reeks (Nederlandse titel: De krokodillenbende - vrienden voor altijd) raakt bendelid Hannes (Nick Romeo Reimann) met zijn go-kart betrokken bij een zwaar ongeluk, en dat is het vertrekpunt voor een kwieke jeugdfilm met een geslaagde afwisseling van actie en drama.

Nick Romeo Reimann en Leonie Tepe in Vorstadtkrokodile 3. Beeld
Nick Romeo Reimann en Leonie Tepe in Vorstadtkrokodile 3.

Natuur op 2: Primaten

NPO 2, 17.05 uur

Onze naaste levende verwanten zijn de primaten: de mensapen (zoals chimpansees en gorilla’s), apen (bavianen en makaken) en halfapen (lemuren en lori’s). Door verlies van leefgebied wordt meer dan de helft van de primaten met uitsterven bedreigd. Natuur op 2 volgt enkele wetenschappers die de dieren proberen te begrijpen om ze beter te kunnen beschermen. Cat Hobaiter onderzoekt al dertien jaar hoe chimpansees onderling communiceren. Amanda Tan bestudeert het gebruik van gereedschap door makaken, en op Madagaskar worden lemuren met drones beschermd.

Den skyldige

Arte, 20.15 uur

(Thriller, Gustav Möller, 2018) Een Deense film met Duitse ondertitels: tja, een ideale filmtip is het niet. Den skyldige (in het Nederlands uitgebracht als The Guilty) is evenwel te goed om over te slaan. Vlak voordat zijn avonddienst erop zit, krijgt Asger (Jakob Cedergren), werkzaam bij de telefonische alarmdienst van de politie, een vrouw aan de lijn die doet alsof ze met haar dochtertje belt, maar laat doorschemeren dat ze is ontvoerd. De meeste films zouden vervolgens verwoed schakelen tussen Asger en de vrouw, maar debuterend schrijver en regisseur Gustav Möller beperkt zich drastisch: Den skyldige blijft binnen de muren van de meldkamer, met een bijzonder strakke en spannende blijf-aan-de-lijnthriller als resultaat.

Leven voor de dood

NPO 1, 21.35 uur

Een van de vijf mensen die Patrick Lodiers volgt in Leven voor de dood is de 30-jarige Chantal, die al op jonge leeftijd suïcidaal was. Jaren van therapie en medicatie konden haar niet op andere gedachten brengen, en Chantal bracht veel tijd door in de crisisopvang. In de aflevering van vandaag haalt Lodiers haar daar op. De presentator spreekt ook met Paul van Hoek, die trainingen geeft in de sociaal-psychiatrische zorg. Hij vertelt over de zaken waarop je moet letten als je een gesprek voert met iemand die vermoedelijk zelfmoordgedachten heeft.

Waarde van de aarde

NPO 2, 22.20 uur

Na de ontdekking van de Groningse gasbel schakelde Nederland over op aardgas uit eigen bodem. Nu de gaskraan is dichtgedraaid, zijn we afhankelijk geworden van gas uit het buitenland. Voor een belangrijk deel is dat afkomstig uit Rusland. Gasleveranties zijn voor Rusland een belangrijke bron van inkomsten: ze houden de economie draaiend en president Vladimir Poetin in het zadel. In Waarde van de aarde vertelt Twan Huys over de macht van het aardgas. Een Amerikaanse onderzoeker vertelt hoe Russische oligarchen via ons land kapitalen wegsluizen.

Close Up: Het New Yorkse kunstpaleis van fotograaf Jay Maisel

NPO 2, 23.10 uur

Na 48 jaar moest de New Yorkse fotograaf en kunstenaar Jay Maisel schoorvoetend zijn pand in Manhattan verlaten. In Jay Myself gebruikt documentairemaker Stephen Wilkes dit keerpunt als kapstok voor een overzicht van het leven en werk van zijn goede vriend Maisel. Door de jaren heeft de fotograaf de zes verdiepingen van het immense voormalige bankgebouw volgestouwd met uiteenlopende verzamelingen, die samen 35 vrachtwagens vullen. Tijdens het maanden durende verhuisproces vertelt de 88-jarige Maisel verhalen en anekdoten over zijn opmerkelijke leven.

La horse

Arte, 00.50 uur

(Misdaad, Pierre Granier-Deferre, 1970) Acteerveteraan Jean Gabin heeft in La horse een op het lijf geschreven hoofdrol als weduwnaar Auguste Maroilleur, die als familiehoofd en boer geen tegenspraak duldt. Wanneer hij en een trouwe werknemer (André Weber) tijdens de eendenjacht een enorme voorraad heroïne vinden, concludeert Maroilleur dat kleinzoon Henri (Marc Porel) de koerier moet zijn. Door de drugs te vernietigen, roept Maroilleur een groot onheil over zichzelf en zijn naasten af, dat hij allerminst lijdzaam zal ondergaan. De critici vonden het gewelddadige La horse destijds maar niks, het publiek smulde ervan.

Jean Gabin in La horse. Beeld
Jean Gabin in La horse.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden