TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor woensdag 27 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Monique van de Ven en Huub Stapel in Amsterdamned van Dick Maas Beeld
Monique van de Ven en Huub Stapel in Amsterdamned van Dick Maas

Styx

Arte, 20.15 uur

(Drama, Wolfgang Fischer, 2018) De ervaren solozeiler Rike, in het dagelijks leven arts op de spoedeisende hulp, onderneemt een lange zeiltocht van Monaco naar Ascension, een eiland in de Atlantische Oceaan dat in de 19de eeuw onder toeziend oog van Charles Darwin van verschillende uitheemse boomsoorten werd voorzien. Wanneer ze na een storm een schip vol mensen in nood ziet, besluit ze het advies van de treuzelende kustwacht – afstand houden – te negeren. Regisseur Wolfgang Fischer levert met een bescheiden budget een opvallend strakke, avontuurlijke en visueel indrukwekkende film af.

Susanne Wolff in Styx van Wolfgang Fischer. Beeld
Susanne Wolff in Styx van Wolfgang Fischer.

De Sobibor tapes - De vergeten interviews van Jules Schelvis

NPO 2, 20.25 uur

Sobibor was een van de Duitse vernietigingskampen in bezet Polen. Veertig jaar na de Joodse opstand tegen de SS-bewakers in Sobibor interviewde Jules Schelvis twaalf mannen en vrouwen die bij de revolte betrokken waren. De opnames van Schelvis, zelf een overlevende van Sobibor, zijn de ruggegraat van de documentaire De Sobibor tapes, waarin de opstand wordt gereconstrueerd. Omdat na de opstand alle barakken en gaskamers van Sobibor door de Duitsers werden gesloopt, zijn de tapes van Schelvis het enige levende bewijs van de gebeurtenissen uit 1943.

Amsterdamned

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Dick Maas, 1988) De derde voltreffer op rij van Dick Maas, na De lift (1983) en Flodder (1986), waarin een psychopathische duiker huishoudt in de Amsterdamse grachten. Rechercheur Huub Stapel bindt de strijd met hem aan. Een paar jaar geleden haalde Maas tot de verbeelding sprekende herinneringen op aan de opnamen van het hoogtepunt van de film: een spectaculaire speedbootachtervolging van een scheepswerf richting de binnenstad. Maas: ‘De eerste keer torpedeerde de speedboot met onze stuntman Dickey Beer een bootje waar op dat moment een junk heroïne zat te spuiten. Die man stak schreeuwend zijn hoofd omhoog: waar we in godsnaam mee bezig waren.’

Whale Rider

Arte, 21.40 uur

(Mysterie, Niki Caro, 2002) Publiekslieveling op het Rotterdamse filmfestival, dit ontroerende sprookje over een Maori-meisje dat volgens de regels bestemd is de nieuwe leider te worden van haar gemeenschap. Haar grootvader weigert echter te geloven dat een vrouw dat in zich heeft. Daarmee is de moeizame doch liefdevolle relatie tussen opa en kleinkind het eigenlijke onderwerp van deze mooie film. Bovendien bemoeit de natuur zich met de zaak: een groep bultrugwalvissen komt het meisje helpen. De mystiek en mythologie zijn zonder te storen in het verhaal verweven.

Keisha Castle-Hughes in Whale Rider van Niki Caro. Beeld
Keisha Castle-Hughes in Whale Rider van Niki Caro.

DeLorean: Back from the Future

BBC 2, 22.00 uur

In 1973 verliet John DeLorean zijn topbaan bij General Motors om zijn droom te verwezenlijken: een eigen autofabriek, waar de DeLorean-sportwagen van de band zou rollen. De roestvrijstalen auto met vleugeldeuren werd een designklassieker – vereeuwigd in de Back to the Future-films – maar geen commercieel succes. Tussen 1979 en 1981 volgden documentairemakers D.A. Pennebaker en Chris Hegedus de autobouwer bij zijn activiteiten. Hun documentaire bevat unieke beelden van de fabriek in Noord-Ierland en de autoshow in Genève, waar de auto werd onthuld.

Revolutie in Indonesië

NPO 2, 22.30 uur

Na de capitulatie van Japan in 1945 kwam de Indonesische archipel onder bewind van de Britse admiraal Mountbatten. Indonesië riep de onafhankelijkheid uit, en voordat Nederland het leger kon mobiliseren vingen Britse troepen de eerste klappen op. In Revolutie in Indonesië hoort schrijver David Van Reybrouck van een Indonesische revolutionair hoe die oog in oog kwam te staan met Gurkha’s, onverschrokken Nepalese strijders die dienden in het Brits-Indiase leger. Hij reist daarom naar Nepal, op zoek naar Gurkha’s die in Indonesië hebben gevochten.

Het uur van de wolf: Kubrick over Kubrick

NPO 2, 23.20 uur

De in 1999 overleden regisseur Stanley Kubrick was niet scheutig met interviews. Hij maakte een uitzondering voor hoofdredacteur Michel Ciment van het Franse filmblad Positiv, die hij bij het verschijnen van een nieuwe film steeds te woord stond. Deze openhartige gesprekken vormen de basis voor de documentaire Kubrick over Kubrick, waarin ook acteurs als Malcolm McDowell (A Clockwork Orange), Jack Nicholson (The Shining) en Nicole Kidman (Eyes Wide Shut) vertellen over hun samenwerking met de legendarische en berucht perfectionistische filmmaker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden