Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 26 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Shoplifters. Beeld
Shoplifters.

Shoplifters

Arte, 20.15 uur

(Drama, Hirokazu Kore-eda, 2018) Daar staat ze: het hartverscheurend schattige meisje Yuri, eenzaam in een buitenwijk van Tokio. Veel te dun gekleed voor het winterse weer, voor straf buitengezet door haar ouders. Wat doe je dan, als toevallige passant en getuige van die kinderverwaarlozing? Delinquent en vader Osamu (Lily Franke) aarzelt niet: hij neemt de kleine Yuri mee naar de schamele woning waar hij en wat gezinsleden boven op elkaar leven, terend op vage inkomsten. In zijn sublieme twaalfde speelfilm toont de Japanse meestercineast Hirokazu Kore-eda hoe een gezin overleeft op de bodem van de samenleving, zonder vangnet. Shoplifters pendelt briljant tussen het droevige, het vertederende en het mild komische.

Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis

NPO 2, 20.30 uur

Na de aankomst van de eerste Molukkers in Nederland bleek dat hun ballingschap niet tijdelijk, maar permanent zou zijn. Omdat ze in Indonesië aan Nederlandse zijde hadden gevochten konden ze er niet blijven, maar hun gedroomde eigen staat kwam er ook niet. Terwijl de eerste generatie zich hier schoorvoetend bij neerlegde, verzetten hun kinderen zich tegen dit onrecht. Voor zijn serie Molukkers in Nederland sprak Coen Verbraak met Molukkers van verschillende generaties, onder wie musicus Johnny Manuhutu, voetballer Simon Tahamata en politicus Sam Pormes.

Jurassic World: Fallen Kingdom

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Juan Antonio Bayona, 2018) Het zijn wezenlijke vragen die de mens zich stelt in alweer het vijfde deel in de dino-filmreeks. Moeten we voorkomen dat de opgekweekte oerdieren nógmaals uitsterven, nu vanwege een aanstaande vulkaanuitbarsting? En zo ja, hoe dan? Terwijl activisten in Jurassic World: Fallen Kingdom zich inzetten voor het behoud van de dino’s op het vermaledijde eiland, scharrelen er al ongure types op het eiland. Het verhaal(tje) en de personages zijn flets, maar het blijft een sensatie om die gevarieerde kudde dinosauriërs in volle vaart voor een spuwende vulkaan uit te zien stormen.

Jurassic World: Fallen Kingdom. Beeld AP
Jurassic World: Fallen Kingdom.Beeld AP

The Black American Fight for Freedom

BBC 2, 22.00 uur

In 1964 werden de gelijke rechten voor zwarte Amerikanen vastgelegd in de Civil Rights Act. Er was hoop dat verschillen tussen wit en zwart op het gebied van maatschappelijke kansen en welvaart hiermee snel tot het verleden zouden behoren. De werkelijkheid is anders. In The Black American Fight for Freedom vertellen voorvechters van gelijkheid binnen het onderwijssysteem, huisvesting en justitie waarom er zo weinig terechtkwam van de toenmalige idealen. Anno 2021 is een gemiddeld wit gezin in de VS acht keer zo rijk als een zwart gezin.

Perpetual Planet: Heroes of the Oceans

National Geographic, 22.00 uur

Time Magazine riep Sylvia Earle in 1998 uit tot eerste ‘Held voor de planeet’. De oceanograaf en diepzeeonderzoeker zet zich al tientallen jaren in voor het onderzoek en de bescherming van de oceanen. Ook lanceerde ze het project Mission Blue, dat streeft naar beschermde oceaangebieden over de hele wereld. In Perpetual Planet: Heroes of the Oceans geeft National Geographic een indruk van Earles belangrijke inzet voor de kwetsbare ecosystemen onder water. Ook volgt de documentaire een nieuwe generatie jonge wetenschappers die in haar voetsporen treedt.

Deep Blue Sea

Veronica, 23.00 uur

(Actie, Renny Harlin, 1999) Renny Harlins Deep Blue Sea steunt op de nattelijvenerotiek van The Deep, het suggestieve van Jaws, het wassende water van Titanic en de thematiek van Jurassic Park. Drie genetisch gemanipuleerde monsterhaaien, daar draait de film om. Ze zwemmen rond in bassins die aan een onderzoekscentrum in de Stille Oceaan toebehoren. Als de grote financier (Samuel L. Jackson) een weekeinde overkomt om te zien of het geldverslindende project nog toekomst heeft, is dat het begin van een idioot maar vermakelijk onzinspektakel.

Samuel L. Jackson in Deep Blue Sea. Beeld
Samuel L. Jackson in Deep Blue Sea.

Close Up: Leonardo DiCaprio – Hollywoods Golden Boy

NPO 2, 23.10 uur

Begin jaren negentig was Critters 3 een onopvallende titel tussen de horror- en sf-films op de planken van de videotheek. Wat de monsterfilm uniek maakt is het filmdebuut van de 16-jarige Leonardo DiCaprio. ‘Misschien wel een van de slechtste films aller tijden’, zou hij er later over zeggen. Volgende rollen werden zorgvuldiger gekozen, en What’s Eating Gilbert Grape bezorgde hem zijn eerste Oscarnominatie. Pas 22 jaar later mocht hij de prijs in ontvangst nemen voor The Revenant. Close Up geeft vanavond een overzicht van DiCaprio’s carrière.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden