TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 25 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Patrick Swayze in ‘Ghost’. Beeld
Patrick Swayze in ‘Ghost’.

Ghost

RTL 8, 20.30 uur

(Fantasy, Jerry Zucker, 1990) Wie Ghost zegt, zegt pottenbakken. Maar kijk ook eens naar het gemak waarmee de twee acteurs ook zonder softerotisch geklei een alleszins geloofwaardig stel neerzetten. Zeker in de eerste twintig minuten, als bankier Sam (Patrick Swayze) nog onder de levenden is en net als iedere sterveling moeite heeft met zijn geliefde Molly (Demi Moore) te communiceren, wordt het met meerdere Oscars bekroonde Ghost lang niet zo glad als van een romantische Hollywoodfilm te verwachten valt. Ook nadat Sam schijnbaar toevallig is vermoord en hij als dolende geest zijn plek op aarde moet vinden, is Ghost soms aangenaam kleinschalig. De film blijkt vaak een geslaagde oefening in gewoonheid.

Getekend – Sporen van kindermishandeling

NPO 2, 21.05 uur

Slachtoffers van kindermishandeling vertellen hun verhaal in de EO-serie Getekend. Terwijl ze de meest aangrijpende herinneringen over hun kinderjaren delen, maakt kunstenaar Herman van Hoogdalem een portret van de slachtoffers. Vandaag vertelt Sabrina hoe ze als kind door haar ouders werd geslagen en geschopt. Maar erger nog vindt ze de psychologische mishandeling. Haar ouders lieten haar geloven dat het allemaal aan haarzelf lag en dat ze er niet had mogen zijn. Sabrina is nu zelf moeder, en heeft nog altijd last van de trauma’s uit haar jeugd.

Two Sisters, One Body

Eén, 21.25 uur

Na de geboorte van de Mexicaanse zusjes Carmen en Lupita Andrade dachten hun artsen dat ze niet ouder zouden worden dan een dag of drie. De inmiddels 18-jarige Siamese tweeling bewijst hun ongelijk. Gemakkelijk is hun leven niet, want Carmen en Lupita zijn van borst tot heup met elkaar verbonden. Operatief scheiden was geen optie, dus moeten ze altijd samen door het leven. De documentaire Two Sisters, One Body vertelt hoe de tweeling op 2-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten werd gehaald, waar ze zich met veel moed en humor door het leven slaan.

Dokters van morgen

NPO 1, 21.35 uur

In een nieuw seizoen van Dokters van morgen staat Antoinette Hertsenberg weer stil bij medische innovaties en nieuwe ontwikkelingen in de zorg. De aflevering van vanavond draait om de bloeddruk. Vooral een te hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Dokters van morgen volgt de zwangere Anneloes, die tijdens haar eerste zwangerschap ernstige complicaties kreeg door een veel te hoge bloeddruk. Ze moest naar 28 weken al bevallen. Om te voorkomen dat dit nu weer gebeurt, wordt ze in het ziekenhuis nauwlettend in de gaten gehouden.

2Doc: Skies Above Hebron

NPO 2, 22.25 uur

Hebron is een stad op de Westelijke Jordaanoever met een overwegend Palestijnse bevolking. De Joodse nederzetting in het hart van de stad groeit gestaag en dat zorgt voor spanningen tussen de Joodse en Arabische bewoners en de militairen die de groepen uit elkaar moeten houden. Gedurende vijf jaar maakten Esther Hertog en Paul King opnamen in Hebron voor een documentaire die tijdens het nu gehouden Idfa in première is gegaan. Skies a bove Hebron volgt drie Palestijnse jongens die tussen de controleposten en wachttorens een normale jeugd proberen te leiden.

Last Vegas

Veronica, 23.05 uur

(Komedie, Jon Turteltaub, 2013) Als tieners waren ze hecht, maar op hun oude dag zijn Sam, Archie, Billy en Paddy niet meer zo close. Dat moet veranderen wanneer Billy gaat trouwen met zijn veel jongere vriendin en hij zijn maatjes uitnodigt voor een spetterend vrijgezellenfeest in Las Vegas. Geen al te grappige seniorenkomedie, maar gelukkig zorgen Kevin Kline, Morgan Freeman, Michael Douglas en Robert De Niro (in volgorde van charme) soms voor een (glim)lach en er zit een ironisch randje aan Mary Steenburgens idiote rol als nachtclubzangeres op leeftijd.

Van links naar rechts: Morgan Freeman, Michael Douglas , Robert De Niro en Kevin Kline in ‘Last Vegas’. Beeld Chuck Zlotnick
Van links naar rechts: Morgan Freeman, Michael Douglas , Robert De Niro en Kevin Kline in ‘Last Vegas’.Beeld Chuck Zlotnick

5 to 7

RTL 8, 23.10 uur

(Komedie, Victor Levin, 2014) Onbeschaamd romantisch speelfilmdebuut van televisieproducent en -schrijver Victor Levin (Mad About You, Mad Men). De ernst waarmee de film vertelt over de grootse liefde tussen beginnend schrijver Brian (Anton Yelchin) en de negen jaar oudere Française Arielle (Bérénice Marlohe), die met haar gezin is neergestreken in New York, heeft iets nobels en verfrissends. Toch is het moeilijk mee te gaan in de romantiek; daarvoor is Brian te onnozel, Arielle te enigmatisch (meer dan een droomvrouw is ze niet) en het verhaal over Brians literaire opmars te vergezocht.

Lambert Wilson (links) en Bérénice Marlohe in ‘5 to 7'. Beeld
Lambert Wilson (links) en Bérénice Marlohe in ‘5 to 7'.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden