TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor woensdag 24 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Owen Wilson en Imogen Poots in She's Funny That Way van Peter Bogdanovich. Beeld
Owen Wilson en Imogen Poots in She's Funny That Way van Peter Bogdanovich.

Capharnaüm

Arte, 20.15 uur

(Drama, Nadine Labaki, 2018) In Capharnaüm (de Franse titel betekent ‘chaos’ of ‘puinhoop’) laat de Libanese regisseur Nadine Labaki een 12-jarig jongetje dat nooit werd aangegeven bij de burgerlijke stand zijn bestaansrecht opeisen. Dat doet hij op bijzondere wijze, door zijn ouders aan te klagen omdat ze hem ter wereld hebben gebracht. De rechtszaak is een wat gekunstelde ingreep in een verhaal dat verder een getrouw beeld probeert te geven van het leven van de onderklasse in Beiroet. Met de jonge hoofdrolspelers pakt Labaki haar publiek volledig in.

Zain Al Rafeea in Capharnaüm van Nadine Labaki. Beeld
Zain Al Rafeea in Capharnaüm van Nadine Labaki.

She’s Funny That Way

RTL 8, 20.25 uur

(Komedie, Peter Bogdanovich, 2014) Het stukje tekst waarmee She’s Funny That Way opent – ‘de meeste mensen zijn tegenwoordig cynisch en wars van fantasie’ – doet vermoeden dat de gelauwerde filmer Peter Bogdanovich anderhalf decennium na zijn laatste speelfilm een oude man is geworden, maar dat valt mee. De film is overduidelijk een sappige klucht en de tekst is hooguit bedoeld als aanbeveling: zet je kijkhouding op standje escapisme en alles komt goed. De plot draait rond een innemende callgirl met acteerambities (Imogen Poots) die auditie doet voor een screwballtheaterstuk. Bogdanovich beheerst het genre uitstekend: hij stort zo veel talige grapjes over je uit dat er altijd wel een paar blijven hangen.

Now You See Me

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Louis Leterrier, 2013) Bedrog en dubbele bodems vormen het grillige fundament van dit verhaal over vier getalenteerde illusionisten die samen een paar fantastische stunts uithalen. Zo beroven ze vanuit Las Vegas een bank in Parijs. En verdelen ze het geld van een zwendelende verzekeraar onder diens slachtoffers. Al gauw worden ze op de hielen gezeten door de FBI en Interpol. Zoals het een goede bankrooffilm betaamt, schept Now You See Me veel lol in het voorschotelen van slimme trucs en afleidingsmanoeuvres. Na afloop nóg meer gegoochel in Now You See Me 2.

Morgan Freeman, Mélanie Laurent en Jessica Lindsey in Now You See Me van Louis Leterrier. Beeld
Morgan Freeman, Mélanie Laurent en Jessica Lindsey in Now You See Me van Louis Leterrier.

Oogappels

NPO 1, 20.35 uur

Na de spannende cliffhanger aan het einde van seizoen twee is Oogappels vanavond terug met de eerste van tien nieuwe afleveringen. De serie van BNNVara volgt vier zeer verschillende gezinnen waarvan de kinderen bij elkaar op school zitten. De opvoedperikelen van de pubers lopen als een rode draad door het verhaal. Aan het begin van het derde seizoen zien we hoe Merel, Erik en de kinderen proberen om hun leven na de scheiding weer op de rails te krijgen. Fabie heeft grote moeite met de houding van Mees, die zich alleen kan motiveren om te blowen.

De kinderen van Ruinerwold

NPO 1, 21.35 uur

In 2019 werd Ruinerwold wereldnieuws toen bleek dat het gezin van Gerrit Jan van D. een geheim en ongeregistreerd leven leidde als kluizenaars op een boerderij. De vader werd verdacht van vrijheidsberoving en misbruik, maar door een beroerte is zijn mentale gezondheid te slecht voor een rechtszaak. In een vijfdelige documentaireserie van Jessica Villerius doen de vier oudste kinderen van het gezin voor de eerste en enige keer hun verhaal. De kinderen van Ruinerwold onthult de bijzondere omstandigheden waarin het gezin leefde en de kinderen opgroeiden.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

Naar Duits en Brits voorbeeld organiseerde de KRO in 2004 een verkiezing van de grootste Nederlander aller tijden. Het liep uit op een fiasco. Toen bekend werd gemaakt dat Pim Fortuyn op de eerste plek was beland, vóór Willem van Oranje, leidde dat tot verontwaardigde reacties. Een dag later bleek ook nog eens dat door een computerfout niet alle stemmen waren geregistreerd. Andere tijden blikt vanavond met betrokkenen terug op de uitslag en de vragen die zo’n verkiezing altijd oproept. Wat is eigenlijk een Nederlander, en wat maakt iemand ‘groot’?

Between Sisters

Canvas, 23.15 uur

De Italiaanse filmmaker Manu Gerosa werd opgevoed door zijn moeder Ornella en haar zus Teresa. Nu Teresa in haar laatste levensfase is beland, worstelt ze met haar geloof en met een geheugen dat snel achteruitgaat. Voordat het te laat is besluit Ornella haar zus te confronteren met een pijnlijk gebeuren uit hun kindertijd, waar nooit over is gesproken. Het gesprek kan hun band voorgoed veranderen. De impact van de keuzes die we maken is het centrale thema van Between Sisters, een intiem portret van een bijzondere familieband, vol humor en tederheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden