Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 23 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Bruce Willis in ‘Die Hard 2’. Beeld Brunopress
Bruce Willis in ‘Die Hard 2’.Beeld Brunopress

Erik Scherder zoekt: Het geheim van Methusalem

NPO 2, 15.10 uur

Wat is het geheim van een lang leven? En hoe blijven we in onze laatste levensfase gezond en gelukkig? Mensen die zo lang mogelijk actief, alert en nieuwsgierig blijven en zinvolle activiteiten ontplooien, hebben een grotere kans op een gezonde oude dag. De pensioengerechtigde neuropsycholoog Erik Scherder wil daarom niet van stoppen weten. In Het geheim van Methusalem reist hij onder meer naar het Griekse eiland Ikaria, waar de bewoners een opmerkelijk hoge leeftijd bereiken, en spreekt hij met mensen die hem meer vertellen over gelukkig oud worden.

Juste la fin du monde

Arte, 20.15 uur

(Drama, Xavier Dolan, 2015) Met deze verfilming van Jean-Luc Lagarce’s gelijknamige toneelstuk won regisseur Dolan de Grand Prix van het filmfestival van Cannes, maar je moet er maar net tegen kunnen. De jonge homoseksuele schrijver Louis (Gaspard Ulliel) keert na twaalf jaar afwezigheid bij zijn familie terug om te vertellen dat hij terminaal ziek is. In elk gesprek dreigt escalatie. En dan, net als alles te veel dreigt te worden, laat Dolan de touwtjes vieren met een leuk dansnummer, draait hij het geruzie weg naar de achtergrond of dient hij felgekleurde jeugdherinneringen op.

Nathalie Baye in Juste la fin du monde. Beeld
Nathalie Baye in Juste la fin du monde.

Die Hard 2

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Renny Harlin, 1990) Ook in het amusante vervolg op actiekaskraker Die Hard (1988) mag Bruce Willis zijn inmiddels klassieke kreet ‘Yippee-ki-yay, motherfucker!’ slaken. De in smakelijk infantiele actiekost gespecialiseerde regisseur Harlin en zijn scenaristen leveren nogal idiote actie-onzin, waarbij logica en geloofwaardigheid weinig te zoeken hebben in de plot over terroristen die een volledig vliegveld kapen. Gelukkig zijn er grappige verwijzingen naar de eerste Die Hard-film en trekt Willis, andermaal in de rol van agent John McClane, ook deze kar met veel enthousiasme en een lekkere dosis zelfspot. ‘Alweer een kelder, alweer een lift.’ Het is een formule die andermaal zeer succesvol bleek: Die Hard 2 bracht 240 miljoen dollar op.

De kennis van nu

NPO 2, 20.35 uur

2 tot 3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de burgerluchtvaart. Ook de uitstoot van stikstofoxiden en ultrafijnstof maken het vliegen problematisch. In een speciale uitzending onderzoekt het wetenschapsprogramma De kennis van nu of het ook anders kan. Door vliegtuigen lichter en aerodynamischer te bouwen, kan er brandstof worden bespaard. Die brandstof zelf kan ook duurzamer en voor korte vluchten is elektrisch vliegen een optie. Vliegtuigontwerpers van de TU Delft laten zich inspireren door vogels die slim gebruik maken van windvlagen.

The Handmaid’s Tale

Canvas, 22.25 uur

Terwijl het vierde seizoen van The Handmaid’s Tale onlangs werd afgerond, keert Canvas nog eens terug naar seizoen twee van de serie, gebaseerd op Margaret Atwoods dystopische toekomstroman. Een tweede Amerikaanse Burgeroorlog heeft de VS veranderd in een religieuze dictatuur, waar vruchtbare vrouwen de kinderen van de elite moeten baren. In de eerste aflevering wordt de opstandige Offred (Elisabeth Moss) samen met haar lotgenoten afgevoerd naar een stadion, waar hun een grimmig lot wacht. Canvas zendt steeds dubbele afleveringen uit van de serie.

Het uur van de wolf: Golden Earring – Making Tits ’n Ass

NPO 2, 23.20 uur

In 2012 besloten de oude rockers van Golden Earring na een pauze van negen jaar nog één keer samen de studio in te duiken. Op initiatief van gitarist George Kooymans maakten de mannen hun 25ste album, en dat ging niet zonder slag of stoot. Making Tits ’n Ass laat zien hoe de ervaren bandleden in de studio nog steeds zwoegen om de typische Golden Earring-sound te creëren. Volgens zanger Barry Hay verlopen de opnamen met producer Chris Kimsey in Londen zonder problemen, maar bassist Rinus Gerritsen heeft zijn bedenkingen bij de kwaliteit van het geluid.

Escape from New York / They Live

Arte, 23.50/ 01.30 uur

(Actie/ satire, John Carpenter, 1981/ 1988) Cultuurzender Arte trakteert op twee films van de Amerikaanse genremeester John Carpenter. Om te beginnen Escape from New York, smakelijke actiepulp met Kurt Russell, waarin Manhattan in het destijds toekomstige Amerika van 1997 is getransformeerd tot een grote ommuurde gevangenis. De film wordt gevolgd door de maffe science fiction-satire They Live, waarin als mensen vermomde aliens de wereld proberen over te nemen. Alleen met speciale zonnebrilletjes kunnen de helden van het verzet de subliminale boodschappen zien waarmee de mensheid wordt geïndoctrineerd. ‘Consume! Conform!’

Roddy Piper in ‘They Live’. Beeld
Roddy Piper in ‘They Live’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden