tv- en filmtips22 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 22 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Mora Arenillas als de 17-jarige Ely in Invisible.

Invisible (Pablo Giorgelli, 2017)

Te zien op Netflix

Er zijn van die clichés waaraan maar weinig films weten te ontsnappen. Moet een vrouwelijk personage overgeven of zegt ze dat ze misselijk is, dan weet je vrijwel zeker: die is zwanger. Ook het Argentijnse drama Invisible volgt wat dat betreft de voorschriften. In een van de allereerste scènes klaagt de 17-jarige Ely (Mora Arenillas) dat ze buikpijn heeft. Even later blijkt ze al enkele weken zwanger te zijn.

Ely vertelt het aanvankelijk enkel aan haar hartsvriendin Lorena (Agustina Fernandez); aan haar depressieve, constant in bed liggende moeder (Mara Bestelli) heeft ze niets, en in eerste instantie hoeft ook dierenarts Raoul (Diego Cremonesi), de veel oudere verwekker van het kind, het allemaal niet te weten. Hoe dan ook besluit Ely vrijwel direct dat ze de baby niet wil houden, al is abortus in Argentinië illegaal en zal ze dus tot het slikken van dubieuze pillen of het inschakelen van een illegale kliniek moeten overgaan. Intussen suggereren de vele close-ups van haar ernstige gezicht dat ze toch niet zo zeker is over dat besluit. Ook als je haar in een parkje naar een moeder met haar kinderen ziet kijken, lijkt er in haar ogen steeds meer twijfel of radeloosheid te sluimeren. Líjkt, want schrijver-regisseur Pablo Giorgelli (Acacias) en co-scenarist María Laura Gargarella bieden de toeschouwer veel ruimte voor eigen interpretaties. Zijn tweede film bestaat voornamelijk uit lange, veelal statische shots waarin Ely verloren in de bus zit, somber over straat loopt, haar gedachten probeert te verzetten terwijl ze tv ligt te kijken of in de schoolbank alle concentratie verliest. Veel komt dan aan op de indrukwekkend ernstige vertolking van hoofdrolspeelster Arenillas, die steeds meer barstjes in het pantser van haar personage laat vallen. Minstens zo belangrijk is de toewijding van de toeschouwer: het is vaak alsof je naar Ely kijkt met de blik van een metgezel die dolgraag wil weten wat er in haar om gaat, maar het initiatief bij háár moet laten.

Terug naar de kust (Will Koopman, 2009)

NPO 3, 20.25-22.10 uur

In deze degelijke Saskia Noort-verfilming speelt Linda de Mol Maria, een zangeres in een coverband die haar twee kinderen alleen moet opvoeden nadat ze haar alcoholistische en depressieve vriend (Daan Schuurmans) de deur heeft gewezen. Kort na een abortus begint ze dreigbrieven te ontvangen. Met haar kinderen zoekt ze haar toevlucht bij haar zus, die in het ouderlijk huis in de duinen is blijven wonen. Maria, sterk vertolkt door De Mol, krijgt vervolgens behoorlijk wat ellende over zich heen. Wie de dader is, is niet moeilijk te beantwoorden. Dat is niet erg; Terug naar de kust blinkt niet uit in spanning of fantasie, maar voldoet als een eenvoudige, effectieve thriller.

Sin City: A Dame to Kill For (Frank Miller en Robert Rodriguez, 2014)

RTL 7, 20.30-22.35 uur

Afgezet tegen de eerste Sin City (2005) voelt A Dame to Kill For als een ietwat gemakzuchtige invuloefening. Regisseur Robert Rodriguez biedt hetzelfde als negen jaar geleden, van hypergeweld tot cynische voice-overs, maar doet dat in afgeslankte vorm, met minder variatie, minder detail en minder aansprekende personages. De drie pulpachtige wraakverhaaltjes, waarvan die rond Eva Green als über-femme-fatale het meest fascineert (ze baddert niet naakt om te badderen, het is een vorm van theater, aldus een personage in de film, waarmee de kern van Sin City wordt blootgelegd), vervelen nooit, daarvoor is dit op zichzelf staande universum wel degelijk bijzonder genoeg.

Champions League: Ajax-Dinamo Kiev

Veronica, 20:30 uur

Om 21.00 uur begint in Amsterdam de play-off Ajax-Dinamo Kiev. Ajax-trainer Erik Ten Hag schatte de kansen voor Ajax eerder deze week in op ‘fifty-fifty’. De analyses op tv komen van Wilfred Genee, René van der Gijp en trainer Dick Advocaat.

Wild Spain

Canvas, 21.05 uur

Documentaire over de wilde dieren die in Zuid-Spanje leven. Genetkatten jagen er op hun prooi, de Europese kameleon haalt met zijn tong insecten in één haal naar binnen. Onder water kun je vreemde naaktslakken en elegante blauwe haaien aantreffen.

De boeddhistische blik: Van Dis en de dalai lama

NPO 2, 21.15 uur

In aflevering twee onderzoekt Adriaan van Dis of en hoe de dalai lama met twee monden spreekt. Voor oudere generaties Tibetaanse boeddhisten vertegenwoordigt hij de traditie, maar voorstanders van een modern, werelds boeddhisme kunnen ook bij hem terecht.

13 uur: Race tegen de klok

SBS 6, 21:30 uur

Nieuwe reeks waarin zes BN’ers in het buitenland in de auto stappen om binnen dertien uur een parcours af te leggen. Onder de deelnemers kickbokser Rico Verhoeven, die de vlakten van Kenia doorkruist. Actrice Jelka van Houten wordt de weg opgestuurd in Japan.

Horizon

BBC 2, 22.00 uur

In de reportage ‘Stopping male suicide’ onderzoekt dokter Xand van Tulleken een precair thema: zelfdoding bij mannen onder de vijftig. In Engeland is het bij deze groep de meest voorkomende doodsoorzaak. Hoe ontwikkelen mannen suïcidale gedachten?

2Doc: Complicit

NPO 2, 22.45 uur

Amerikaanse documentaire over de misstanden bij grote elektronicabedrijven. Zo is te zien hoe het leven van jonge Chinezen is verwoest doordat zij moesten werken met goedkope, giftige chemicaliën om de schermpjes van smartphones mee schoon te maken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden