Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 21 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Benicio del Toro in Traffic van Steven Soderbergh Beeld
Benicio del Toro in Traffic van Steven Soderbergh

Rogue Assassin

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Philip G. Atwell, 2007) Het extreem gewelddadige scenario van actiethriller Rogue Assassin bracht de boeddhistische hoofdrolspeler Jet Li in morele en existentiële verwarring: ‘Als ik na de opnamen thuiskwam, dacht ik: waarom doe ik dit? Ik moest mezelf er steeds aan herinneren dat ik niet het personage ben. Het is iemand anders.’ Li speelt een mysterieuze huurmoordenaar, Jason Statham is de FBI-agent die hem verdenkt van de moord op zijn vroegere partner. Er vallen heel wat doden voordat de aap uit de mouw komt.

Terry Chen en Jason Statham in Rogue Assassin van Philip G. Atwell Beeld
Terry Chen en Jason Statham in Rogue Assassin van Philip G. Atwell

Traffic

Arte, 21.35 uur

(Misdaad, Steven Soderbergh, 2000) 29 jaar nadat Richard Nixon de war on drugs had geïntroduceerd, maakte Soderbergh een film waaruit viel op te maken dat de strijd tussen cocaboeren, paramilitairen en legereenheden geen einde zal kennen.Traffic schakelt tussen drie verhaallijnen: Michael Douglas is een rechter die de opdracht krijgt werk te maken van de drugsoorlog, zijn dochter (Erica Christensen) experimenteert met dope en een Mexicaanse agent (Benicio del Toro) krijgt ook te maken met verdovende middelen. Vooral het rauwe Mexicaanse deel is geslaagd en leverde Del Toro een welverdiende Oscar op.

Leven voor de dood

NPO 1, 21.35 uur

(Documentaire) Doordat er op zelfdoding zo'n taboe rust, blijft het onderwerp onbesproken. En dat terwijl er jaarlijks honderdduizend Nederlanders een poging tot zelfdoding doen, en dus iedereen wel iemand kent die worstelt met suïcidale gedachten. Praten over het probleem kan helpen bij het vinden van een uitweg. In Leven voor de dood spreekt Patrick Lodiers met vijf mensen die worstelen met de wens om hun leven te beëindigen. Simone laat zien waar ze haar eerste zelfmoordpoging deed, en Roland probeert op te klauteren uit een depressie.

Diep

NPO 3, 22.15 uur

(Praatprogramma) Bekende Nederlanders met een prangende levensvraag krijgen in het nieuwe EO-programma Diep advies van drie wijzen. Dat gebeurt in het holst van de nacht, zonder afleiding van telefoon of andere zaken. Presentator Joram Kaat ontvangt in de eerste aflevering verslaggever Dennis Schouten, die wil weten hoe hij meer kan genieten van het leven. Tussen middernacht en het ochtendgloren spreekt Schouten met een psycholoog, een predikant en een ervaringsdeskundige. Naderhand wil Kaat weten of zijn gast door de gesprekken dichter bij een antwoord is gekomen.

Waarde van de aarde

NPO 2, 22.20 uur

(Reportage) Er wordt wereldwijd veel geld verdiend met de handel in fossiele brandstoffen en zeldzame metalen. Maar hoe zit die handel in elkaar, en wie wordt er precies rijk van? In de nieuwe serie Waarde van de aarde onderzoekt Twan Huys hoe de belangen liggen in de grondstoffenhandel en waarom arme landen maar niet profiteren van hun bodemschatten. Vanavond duikt Huys in de wereld van het goud. Hij vertelt hoe de Surinaamse natuur wordt vernietigd door de goudwinning, belicht de rol van Zwitserland als doorvoerland en wil weten waar het foute goud belandt.

Swordfish

Veronica, 22.35 uur

(Thriller, Dominic Sena, 2001) Swordfish kreeg destijds een naar bijsmaakje: het verhaal over de jacht op een stel terroristen, met verlekkerd verbeelde explosies, verscheen net na 11 september 2001 in de bioscoop. Een schmierende John Travolta (in de openingsscène foetert hij op alle baggerfilms uit Hollywood), virtuoos gedraaide actiescènes (de scène die volgt op Travolta’s monoloog moest het bullet time-spektakel van The Matrix overtreffen) en Halle Berry die destijds overal uit de kleren moest (zie ook Monster’s Ball uit hetzelfde jaar) maken dit desondanks tot uiterst plezierige pulp.

Halle Berry en John Travolta in Swordfish van Dominic Sena Beeld
Halle Berry en John Travolta in Swordfish van Dominic Sena

Movies That Matter: Only the Devil Lives Without Hope

NPO 2, 23.20 uur

(Documentaire) Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie bleef Oezbekistan een dictatuur. President Karimov hield er de teugels strak in handen en liet politieke tegenstanders opsluiten met valse aanklachten van terrorisme. Onder opvolger Mirzijojev is het al niet veel beter. Vanuit Zweden, waar ze in ballingschap woont, vecht de Oezbeekse Dilya voor de vrijlating van haar broer Iskandar. Ze denkt een bondgenoot te hebben gevonden in haar echtgenoot Anvar, maar de lange arm van Oezbekistan reikt ver, zo blijkt in de documentaire Only the Devil Lives Without Hope.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden