TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 20 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Matt Damon in The Bourne Supremacy. Beeld
Matt Damon in The Bourne Supremacy.

The Bourne Supremacy

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Paul Greengrass, 2004) Met het eerste vervolg op het degelijke The Bourne Identity (2002), blies Greengrass de verfilming van Robert Ludlums trilogie op virtuoze wijze nieuw leven in. Hij laat zijn hoofd­personage, een geheim agent met geheugenverlies, rondrennen in het op hol geslagen dorp dat ‘de wereld’ heet: in één ademteug dendert de ex-CIA’er, sterk ­gespeeld door Matt Damon, door Goa, Napels, München, Washington, ­Amsterdam, Berlijn en Moskou. Paranoia, overheidscontrole, complottheorieën: Greengrass vermengt al zijn contemporaine thema’s tot een ambi­tieuze, genre-overstijgende film die vooral vanwege zijn rauwe guerrillastijl overtuigt. Als Bourne valt, tuimelt de camera mee.

1939-1945: German Women Against Hitler

Canvas, 21.20 uur

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten twaalf miljoen Duitse vrouwen zich aan bij een van de speciale vrouwenorganisaties van de nazipartij. Ze zetten zich met hart en ziel in voor het Derde Rijk, kregen kinderen voor het vaderland en werkten als verpleegkundige aan de frontlinie of zelfs als bewaker in concentratiekampen. Zeldzamer en veel minder bekend is dat er ook Duitse vrouwen in verzet kwamen tegen het naziregime. German Women Against Hitler vertelt het verhaal van deze vrouwelijke verzetsstrijders die hun leven in de waagschaal stelden.

Hollands licht

NPO 2 Extra, 21.35 uur

Volgens kunsthistorici heeft de lucht boven Holland iets bijzonders: een specifieke helderheid die beroemd werd door de schilderkunst en werd gezocht door meesters uit binnen- en buitenland. In de documentaire Hollands licht gaan Pieter-Rim en Maarten de Kroon op zoek naar dit ongrijpbare fenomeen. Ook onderzoeken ze de uitspraak van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys, die beweerde dat het Hollandse licht halverwege de 20ste eeuw zijn bijzondere kwaliteit heeft verloren. Is dat waar, en hoe verschilt het Hollandse licht van dat in Frankrijk of Arizona?

Targeted: The Truth about Disability Hate Crime

BBC 2, 22.00 uur

Mensen met een handicap worden vaak het slachtoffer van haatmisdrijven. Ze krijgen scheldwoorden naar hun hoofd, worden geïntimideerd of zelfs fysiek mishandeld. Vergeleken met andere slachtoffergroepen is er in de media weinig aandacht voor geweld tegen gehandicapten. Filmmaker Richard Butchins, die gedeeltelijk verlamd is en persoonlijke ervaring heeft met het onderwerp, maakte daarom de documentaire Targeted: The Truth about Disability Hate Crime. Hierin stelt hij de vraag waarom dit gebeurt en laat hij slachtoffers vertellen over hun ervaringen.

Revolutie in Indonesië

NPO 2, 22.20 uur

Bijna vijf jaar werkte David Van Reybrouck aan zijn nieuwste boek Revolusi over de dekolonisatie van Indonesië. Bij de totstandkoming van het monumentale werk werd hij gevolgd door Djoeke Veeninga en Marlou van den Berge, die het veldwerk van de schrijver in beeld brengen in een driedelige documentaireserie. In de eerste aflevering van Revolutie in Indonesië onderzoekt Van Reybrouck welke rol de Japanse bezetting heeft gespeeld bij het aanwakkeren van de revolutie in de kolonie. Hij gaat op zoek naar de laatste Japanse soldaten die er zelf bij waren.

Behind Enemy Lines

Veronica, 22.40 uur

(Thriller, John Moore, 2001) Als een Amerikaanse straaljager boven verboden gebied in voormalig Joegoslavië vliegt en wordt neergehaald, wordt de enige overlevende ervan, copiloot Burnett (Owen Wilson), pion in een politiek spel, terwijl hij wordt achtervolgd door bloeddorstige Serviërs. Uiteraard trekt zijn superieur Gene Hackman zich op cruciale momenten niets aan van de verboden die hem om politieke redenen zijn opgelegd, zodat in een indrukwekkende, stuntrijke finale de held een echte held kan zijn. Regisseur Moore verweeft met een verzorgde stijl klassieke Hollywoodelementen uit westerns en buddyfilms in het geheel.

Owen Wilson in Behind Enemy Lines. Beeld
Owen Wilson in Behind Enemy Lines.

Het uur van de wolf: QT8 – Quentin Tarantino: The First Eight

NPO 2, 23.15 uur

Quentin Tarantino heeft ooit laten weten dat hij het na tien films voor gezien houdt. Dat is slecht nieuws voor de fans van de regisseur, want na Once Upon a Time… in Hollywood staat de teller op negen. In haar documentaire Quentin Tarantino: The First Eight geeft Tara Wood een mooi overzicht van Tarantino’s eerste acht films. Gelardeerd met fragmenten uit onder meer Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Inglourious Basterds en The Hateful Eight vertellen Tarantino’s vaste acteurs mooie anekdoten over de werkwijze van de eigenzinnige regisseur.

Anatahan

Arte, 23.15 uur

(Drama, Jozef von Sternberg, 1953) De Oostenrijkse, naar Hollywood verkaste meesterregisseur Jozef von Sternberg (Der blauwe Engel) leverde met dit fascinerende buitenbeentje een van zijn meest oorspronkelijke werken af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog strandt de bemanning van een Japans gevechtsschip op een eiland, waar de beeldschone Keiko de enige vrouw is. Dat zorgt voor veel problemen, in dit gestileerde, expressionistische curiosum, dat Sternberg geheel in een studio in Kyoto draaide, met een cast en crew die geen woord Engels spraken – terwijl hij zelf het Japans niet machtig was.

Akemi Negishi in Anatahan. Beeld
Akemi Negishi in Anatahan.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden