Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 17 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Bruce Willis en Morgan Freeman in Red van Robert Schwentke Beeld
Bruce Willis en Morgan Freeman in Red van Robert Schwentke

Red

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Robert Schwentke, 2010) Zoals dat hoort in actie-met-bejaarde-sterren ridiculiseren de makers eerst het bejaardenbestaan: oud-agent Frank (Bruce Willis) verveelt zich te pletter, oud-agent Joe (Morgan Freeman) kwijnt weg in een verzorgingstehuis. En dan arriveert de verlossing in de vorm van een hit-team dat het op de voormalige agenten gemunt heeft. Tijd om hun oude elite-eenheid (RED, ook wel Retired: Extremely Dangerous) weer bijeen te brengen, met Helen Mirren als superieure vakvrouw en John Malkovich als psychopaat. Alleen al dankzij de scène waarin de eerste in avondjurk machinegeweren leegt en de tweede ze bijlaadt, stijgt Red uit boven het gros aan reüniefilms.

Inside Idfa

NPO 2, 22.10 uur

In Amsterdam gaat vandaag het internationale documentairefestival Idfa van start. Als hoofdsponsor staat de VPRO uitgebreid stil bij de 34ste editie van het evenement. In de reportages van Inside Idfa spreken Nadia Moussaid en Pieter van der Wielen met bekende Nederlanders over bijzondere documentaires die op Idfa worden vertoond. Vandaag staan ze stil bij Four Journeys, een documentaire waarin Louis Hothothot de ingrijpende gevolgen van het Chinese eenkindbeleid toont. Ook worden komende week diverse nieuwe Idfa-documentaires integraal uitgezonden.

Three Families

Canvas

Tot twee jaar geleden was abortus in Noord-Ierland illegaal. Three Families vertelt via de waargebeurde verhalen over de strijd voor aanpassing van de wet. In 2013 krijgt het jonge stel Hannah en Jonathan te horen dat hun ongeboren baby de bevalling niet zal overleven. Het nieuws wordt nog erger wanneer blijkt dat abortus ook nu geen optie is. Hannah komt in actie en voert haar strijd tot aan het hooggerechtshof. De twee delen van deze Britse dramaserie worden op ­Canvas aaneengesloten uitgezonden.

Andere tijden special

NPO 2, 22.26 uur

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd er bij de Grebbenberg hevig gevochten. Het Duitse leger was sinds de Eerste Wereldoorlog flink gemoderniseerd, maar bij de Nederlandse strijdkrachten was er weinig veranderd. Toch kon er op de strategisch gelegen berg bij Rhenen enkele dagen weerstand worden geboden aan de invasiemacht. In een special van Andere tijden gaat Grebbenerg-onderzoeker Michiel Teunisse met experts van de Landmacht op zoek naar de resten van twee Nederlandse soldaten. Andere tijden vertelt wat zij in mei 1940 meemaakten.

Now You See Me

Veronica, 22.45 uur

(Thriller, Louis Leterrier, 2013) Bedrog en dubbele bodems vormen het grillige fundament van dit verhaal over vier getalenteerde illusionisten die samen een paar fantastische stunts uithalen. Zo beroven ze vanuit Las Vegas een bank in Parijs. En verdelen ze het geld van een zwendelende verzekeraar onder diens slachtoffers. Al gauw worden ze op de hielen gezeten door de FBI en Interpol. Zoals het een goede bankrooffilm betaamt, schept Now You See Me de grootste lol in het voorschotelen van slimme trucs en afleidingsmanoeuvres.

Het uur van de wolf: Toni Morrison - Black Matter(s)

NPO 2, 23.20 uur

De in 2019 overleden Toni Morrison was de eerste zwarte vrouw die de Nobelprijs voor literatuur ontving. Haar bekendste werk is het boek Beloved, een beschrijving van de verschrikkingen van de slavernij in de VS. Met Black Matter(s) maakte Claire Laborey een portret van Morrison waarin het boek een hoofdrol speelt. Voorgelezen scènes komen tot leven en daarnaast zijn er animaties, historische foto’s en archiefbeelden over de Amerikaanse slavernijgeschiedenis. Ook legt de film het verband tussen Morrisons gedachtengoed en de Black Lives Matter-beweging.

Rapture-Palooza

RTL 7, 00.00 uur

(Komedie, Paul Middleditch, 2013) De apocalyps wordt geserveerd met een overdaad aan meligheid, in deze grapdichte komedie die destijds deel uitmaakte van een golfje cinematografische einde-van-de-wereld-lol, samen met Seeking a Friend for the End of the World (2012), This is the End (2013), The World’s End (2013). In Rapture-Palooza laveert Lindsay (Anna Kendrick) tussen ‘suffer!’ schreeuwende springhanen, scheldende kraaien en regenbuien van bloed door ten einde de antichrist te verslaan. Even daarvoor gaf Het Beest nog een human interest-interview op de tv – zo’n film is dit dus.

Anna Kendrick in Rapture-Palooza van Paul Middleditch Beeld x
Anna Kendrick in Rapture-Palooza van Paul MiddleditchBeeld x
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden