FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 17 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Michelle Pfeiffer en Daniel Day-Lewis in The Age of Innocence. Beeld
Michelle Pfeiffer en Daniel Day-Lewis in The Age of Innocence.

The Age of Innocence

Arte, 13.45 uur

(Drama, Martin Scorsese, 1993) Martin Scorsese liet zijn geliefde thema’s – religie en maffia – even voor wat ze waren om dit 19de-eeuwse overspeldrama van Edith Wharton te verfilmen. Hij gaat zich te buiten aan schitterende kostuums en virtuoos camerawerk, in deze fraaie tragische vertelling waarin Newland Archer (Daniel Day-Lewis) anno 1870 moet kiezen tussen zijn verloofde May Welland (Winona Ryder) en haar vrijgevochten nicht (Michelle Pfeiffer). Scorsese noemde het zijn meest gewelddadige film, waarmee hij natuurlijk niet op het (afwezige) fysieke geweld doelde. ‘Wat altijd in mijn hoofd bleef steken was de wreedheid die destijds onder de etiquette schuilging’, zei Scorsese in 1993 tegen filmjournalist Roger Ebert.

The Angels’ Share

Arte, 20.15 uur

(Komedie, Ken Loach, 2012) Licht ontroerende feelgoodfilm, grotendeels opgenomen in de fotogenieke heuvels van Schotland. De Engelse meestercineast Loach (84) ontfermt zich graag over mensen uit de onderklasse. In The Angels’ Share is dat Robbie (Paul Brannigan) uit Glasgow, die net vader is geworden. Hij rost iemand in elkaar en krijgt een taakstraf van 300 uur. Zijn redding is reclasseringsambtenaar Harry (John Henshaw), die hem uit goedertierenheid meeneemt naar een veiling van chique whisky. Robbie ontpopt zich verrassend genoeg tot een ware whiskyconnaisseur, zij het eentje met olijke criminele bedoelingen.

Paul Brannigan in The Angels’ Share. Beeld
Paul Brannigan in The Angels’ Share.

Bad Boys II

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Michael Bay, 2003) Bad Boys II vertrekt vanuit hetzelfde uitgangspunt als het eerste deel: narcotica-agenten Will Smith en Martin ­Lawrence moeten wederom een drugsbende oprollen. Verschil is dat spektakelregisseur Bay zich hier beduidend meer aan audiovisuele decadentie te buiten gaat. Van het Vlaamse filmduo Adil el Arbi en Bilall Fallah verscheen vorig jaar het langverwachte derde deel in de bioscopen, Bad Boys for Life, dat vanwege het coronavirus bovenaan de lijst prijkt met internationaal best bezochte films van 2020.

Martin Lawrence in Bad Boys II. Beeld
Martin Lawrence in Bad Boys II.

Nederland kiest: De uitslagen

NPO 1, 20.35 uur

Na de laatste dag van de Tweede Kamerverkiezingen, waarop het grootste deel van de Nederlandse kiesgerechtigden naar de stembus gaat, kan er geteld worden. Voordat de eerste cijfers van de stembureaus bekend worden, presenteert Nederland kiest om 21.00 uur al een exitpoll van Ipsos. Dit is doorgaans een heel behoorlijke indicatie van de werkelijke uitslag. In de studio spreekt Rob Trip met deskundigen over het stemgedrag en vertrouwen in de politiek, terwijl Malou Petter zich vooral richt op de uitslagen die tot na middernacht blijven binnenkomen.

Andere tijden

NPO 2, 21.50 uur

Wie zich vandaag in het stemhokje over het stembiljet buigt, moet een keuze maken uit 37 partijen. Dat is een naoorlogs record, maar in de jaren dertig was het politieke landschap nog verder versplinterd. Andere tijden vertelt hoe tijdens de Duitse bezetting plannen werden gemaakt voor een nieuwe, naoorlogse politiek. Na de bevrijding zou een tweepartijenstelsel - met een conservatieve en een progressieve stroming - een einde moeten maken aan de politieke versnippering. Het idee leidde tot de oprichting van de PvdA, maar ook tot verzuiling.

Het uur van de wolf: Pavarotti

NPO 2, 22.25 uur

Voor zijn portret van Luciano Pavarotti kreeg regisseur Ron Howard (Apollo 13, The Da Vinci Code) de medewerking van veel mensen die de operazanger van dichtbij hebben gekend: echtgenotes, dochters, managers en collega’s. Ze zijn vol lof over de tenor, maar ook Pavarotti’s moeilijke en excentrieke kanten komen aan bod. De bakkerszoon maakte zijn debuut in 1961 in La bohème en werd een wereldster. Door zijn optredens met de Drie Tenoren en vriendschappen met beroemdheden als Elton John en Lady Diana werd Pavarotti ook bekend buiten de operawereld.

2Doc: Het vermoorde theater

NPO 2, 0.15 uur

Het Joodse staatstheater in Moskou, afgekort als Goset, werd opgericht in 1919 en gaf een gezicht aan de Joodse cultuur in Rusland tijdens het Stalin-regime. Met toonaangevend, expressionistisch avant-gardetheater trokken de producties van Goset volle zalen in Moskou zelf, maar ook in de vele Joodse dorpen in de toenmalige Sovjet-Unie. In zijn documentaire Het vermoorde theater vertelt Frans Weisz over de geschiedenis van Goset, dat in 1948 in ongenade viel bij de Sovjet-autoriteiten en samen met de andere Joodse theatergroepen werd verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden