TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 16 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Taron Egerton in Kingsman: The Golden Circle. Beeld
Taron Egerton in Kingsman: The Golden Circle.

Thuis op Zuid

NPO 2, 20.25 uur

In de documentairereeks Thuis op Zuid zoeken Adelheid Roosen en Hugo Borst naar betere zorg voor dementerende ouderen. In de aflevering van vanavond werpen ze een kritische blik op de zorgjungle van huisartsen, mantelzorgers, wijkverpleegkundigen, casemanagers en ouderenwerkers waarmee de patiënten te maken krijgen. Zijn de dementerenden echt geholpen met zo’n leger aan hulpverleners? Roosen en Borst gaan op bezoek bij Anne-Mei The. Zij ontwikkelde het ‘Huis van de Tijd’, dat de protocollen van de reguliere zorg buiten de deur probeert te houden.

The Kinks, Echoes of a World

NPO 2 Extra, 20.25 uur

Engelse documentaire uit 2018 over het album The Kinks Are the Village Green Preservation Society (1968) van jarenzestigpopgroep The Kinks. Die band, onder leiding van de broers Ray en Dave Davies, staat bekend als maker van hitsingles en minder als zogeheten lp-groep. Bovengenoemd album deed bij de uitbreng destijds dan ook weinig: het bevatte niet één hit en werd uitgebracht op dezelfde dag als The White Album van The Beatles. Critici waren wel al direct enthousiast over het conceptalbum en in de loop der tijd groeide het uit tot een plaat die vooral veel musici als inspiratiebron noemen.

Kingsman: The Golden Circle

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Matthew Vaughn, 2017) Superspion Eggsy heeft de deur van zijn als dekmantel functionerende maatpakkenwinkel nog niet dichtgetrokken, of de eerste actiescène uit Kingsman: The Golden Circle dient zich aan. Het even stripachtige als brute geweld kan niet op, in deze tweede verfilming van de Kingsman-strips van Mark Millar en Dave Gibbons: karate op de achterbank in een auto die zijwaarts kan rijden en zelfs een tochtje maakt over de bodem van de Theems. Alles ook minstens zo zelfbewust opgediend als in de vorige film, met de vrolijke popsong Let’s Go Crazy van Prince die de standaard actiefilmmuziek pardoes van de soundtrack veegt.

Me Before You

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, Thea Sharrock, 2016) De onervaren thuiszorger Louisa Clark (Emilia Clarke) moet de ooit zeer succesvolle, nu tot de nek verlamde Will (Sam Claflin) een beetje opvrolijken. In de praktijk valt dat lang niet mee, vooral omdat Wills moeder een verborgen agenda blijkt te hebben. Will wil dood en ze hoopt dat Lou hem van dat plan kan afbrengen. Deze verfilming van Jojo Moyes’ gelijknamige boek durft het de kijker nooit lastig te maken en houdt alles zo romantisch en keurig mogelijk. Toch ontroerend, dankzij de chemie tussen de hoofdrolspelers.

Emilia Clarke en Sam Claflin in Me Before You. Beeld
Emilia Clarke en Sam Claflin in Me Before You.

Escape Plan

RTL 7, 20.45 uur

(Actie, Mikael Håfström, 2013) Ray Breslin (Sylvester Stallone) is gevangenistester. U bouwt de beste omheining en celdeuren, hij toont de zwakke plekken. Breslin wordt vastgezet in een extreem beveiligd CIA-detentiecentrum, waar hij vriendschap sluit met een mysterieuze gedetineerde (Arnold Schwarzenegger) en de twee bedenkelijke oneliners uitwisselen zoals: ‘Je slaat als een vegetariër’. Je zou zeggen dat de combi Stallone-Schwarzenegger zich leent voor over the top actievermaak, maar Escape Plan behelst weinig meer dan twee uur ongeïnspireerd knokken, schieten en ontsnappen. Maar misschien is dat ook genoeg, voor de dinsdag-actie-avond.

Arnold Schwarzenegger in Escape Plan. Beeld
Arnold Schwarzenegger in Escape Plan.

Andere tijden

NPO 2, 22.25 uur

Terwijl Nederland zoekt naar de beste manier om de coronaproblematiek het hoofd te bieden, blikt Andere tijden terug op een eerdere epidemie. De besmettelijke ziekte tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie en kon tot het midden van de twintigste eeuw niet effectief worden behandeld. Regelmatig vlamde de ziekte op, zoals tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er waren nauwelijks antibiotica en een vaccin was nog niet in zicht, maar toch begon een legertje van Nederlandse artsen en verpleegkundigen aan een missie om de ziekte uit te roeien.

2Doc: Punt uit

NPO 2, 23.05 uur

Architect Michael Hellgardt heeft reuma in een vergevorderd stadium. Door de ziekte is hij aangewezen op de zorg van anderen. Zijn belangrijkste mantelzorger is levenspartner Rosemarie Blank, een filmmaker die haar laatste jaar met Hellgardt vastlegde in de integere en fraai geschoten documentaire Punt uit. Centraal staat het innerlijke conflict waarmee Hellgardt worstelt. Enerzijds wil hij een einde maken aan zijn lijden en dus zijn leven, maar tegelijkertijd kan hij geen afscheid nemen van Blank en alle dingen waarvan hij nog kan genieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden