Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 16 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Samuel L. Jackson en Kevin Spacey in The Negotiator van F. Gary Gray. Beeld
Samuel L. Jackson en Kevin Spacey in The Negotiator van F. Gary Gray.

La fleur du mal

Arte, 20.15 uur

(Drama, Claude Chabrol, 2003) De Charpins en de Vasseurs, twee families uit de buurt van Bordeaux die al jaren onderlinge verbintenissen aangaan, worden geplaagd door een pamflet. Net nu moeder Vasseur zich wil laten verkiezen tot de nieuwe burgemeester, duikt een schotschrift op waarin verhalen over een moord uit de Tweede Wereldoorlog en andere vreemde geschiedenissen het geslacht belasteren. Zo’n vijftig speelfilms had nouvellevaguemeester Chabrol gemaakt vóór La fleur du mal; het is alsof Chabrol hier terugblikt op zijn werk en zich vermaakt met variaties op eigen thema’s.

Benoît Magimel en Mélanie Doutey in La fleur du mal van Claude Chabrol. Beeld
Benoît Magimel en Mélanie Doutey in La fleur du mal van Claude Chabrol.

De gouden koets

NPO 2, 20.25 uur

Na meer dan vijf jaar is de restauratie van de Gouden Koets afgerond. In een documentaire brengt de NOS in beeld hoe het vervoermiddel van het Koninklijk Huis, bekend van Prinsjesdag, in zijn oorspronkelijke staat is hersteld. Vanaf vrijdag is de koets te zien in het Amsterdams Museum, waar hij in elk geval tot februari zal blijven. Het valt te betwijfelen of de koets daarna op de straten van Den Haag terugkeert. Het historische kunstobject lijkt geschikter als museumstuk, ook omdat een van de beschilderde panelen herinnert aan het slavernijverleden.

The Negotiator

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, F. Gary Gray, 1998) Acteerkanonnen Samuel L. Jackson en Kevin Spacey komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar toch is van meet af aan duidelijk dat ze allebei tot de goeden behoren. Jackson is een politieonderhandelaar die als geen ander weet hoe je een gijzeling geweldloos moet beëindigen. Maar dan wordt hij verdacht van de moord op zijn partner en in een poging om verhaal te halen bij zijn werkgever is hij nu zelf de aanstichter van een gijzeling. En dan wordt collega-onderhandelaar Spacey erbij geroepen. De afloop ligt voor hand, maar dat doet er niet toe. Het acteervuurwerk tussen beide hoofdpersonages is waarvoor je The Negotiator bekijkt.

Pointer data

NPO 2, 21.05 uur

Opiniemakers en auteurs met een Turkse achtergrond worden vaak fel aangevallen als ze kritiek uiten op Turkije, de Turkse politiek, tradities of de islam. Op sociale media verschijnen dan bedreigingen en persoonlijke informatie wordt doorgespeeld aan de Turkse overheid. Pointer data onderzoekt in de reportage van vanavond waar deze haat vandaan komt. Zijn het spontane acties van Turkse Nederlanders, of worden zulke campagnes vanuit Turkije aangestuurd? Pointer nam een duik in enkele websites die speciaal zijn gericht op Turkse Nederlanders.

Horizon Special: The Vaccine

BBC 2, 22.00 uur

Nadat begin 2020 duidelijk werd dat er een pandemie op komst was, begonnen laboratoria over de hele wereld met de ontwikkeling van vaccins. Op een snelle oplossing werd niet gehoopt: het maken van een vaccin is een klus die gewoonlijk vijf jaar of langer duurt. Dat het toch lukte om in recordtijd een middel te maken dat bovendien zeer effectief werkt tegen covid-19 is een grote wetenschappelijke triomf. In een speciale aflevering toont Horizon hoe een kleine groep onderzoekers midden in een dodelijke pandemie het onmogelijke voor elkaar kreeg.

The Long Kiss Goodnight

Veronica, 23.15 uur

(Actie, Renny Harlin, 1996) Geena Davis speelt een tevreden huisvrouw met geheugenverlies, die ontdekt dat ze vroeger een veel gevaarlijker bestaan had. Een louche tak van de geheime dienst wil haar voorgoed uitschakelen en ze slaat op de vlucht met schnabbeldetective Mitch (Samuel L. Jackson). The Long Kiss Goodnight heeft iets overrompelend stripachtigs, van de plot tot de aankleding en de bombastische special effects. Dat betreft ook Davis’ rol, zeker nadat ze haar bruine krullen heeft ingeruild voor een kort blond kapsel en de geruite kamerjas voor een strakke zwarte outfit.

Geena Davis en Samuel L. Jackson in The Long Kiss Goodnight van Renny Harlin. Beeld
Geena Davis en Samuel L. Jackson in The Long Kiss Goodnight van Renny Harlin.

Het uur van de wolf: The Beatles - Eight Days a Week

NPO 2, 23.20 uur

Tussen 1963 en 1966 gaven The Beatles ongeveer 250 concerten. In deze tijd perfectioneerden ze hun vakmanschap en samenwerking. Regisseur Ron Howard brengt deze periode in beeld in zijn documentaire The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years. In nieuwe beelden en met gerestaureerd geluid laat hij zien hoe een concert van de band destijds voor de concertganger moet zijn geweest: ruig, dynamisch en opwindend. Naast beelden uit Liverpool, Hamburg, New York en Tokio zijn er bijdragen van Paul McCartney, Ringo Starr en beroemde concertgangers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden