Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 15 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Colin Farrell en Kirsten Dunst in ‘The Beguiled’. Beeld
Colin Farrell en Kirsten Dunst in ‘The Beguiled’.

La fille inconnue

Arte, 20.15 uur

(Drama, Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2016) Wie bekend is met de films van de gebroeders Dardenne zal door La fille inconnue niet worden verrast. Binnen hun afgebakende kader van rechtlijnig, uitgebeend realisme blijven de twee voorlopig onovertroffen. Hun tiende film gaat over een arts (Adèle Haenel) die probeert het anonieme vermoorde meisje, dat tevergeefs bij haar aanbelde, een naam te geven. Haenel (Portrait de la jeune fille en feu) vertolkt deze Jenny extreem ingetogen, waardoor alles wat afwijkt van haar doorsneeleven aanvoelt als bijzonder heftig.

Adèle Haenel in ‘La fille inconnue’ van Jean-Pierre en Luc Dardenne. Beeld
Adèle Haenel in ‘La fille inconnue’ van Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Boerderij Van Dorst

NPO 3, 20.25 uur

Raven van Dorst heeft zich teruggetrokken op het platteland om nieuw leven te blazen in een vervallen boerderij. Zelfvoorzienend landbouwen is het uiteindelijke doel, en daarbij kan Van Dorst wel wat hulp gebruiken. Vandaag zijn Maarten van Rossem en Emma Wortelboer te gast in Boerderij Van Dorst. De historicus en betweter Van Rossem lijkt niet van plan de handen uit de mouwen te steken, maar presentator Wortelboer, vorig seizoen nummer drie in De slimste mens, houdt wel van aanpakken. Er wordt een kas gebouwd en een vogelverschrikker gemaakt.

Mission: Impossible – Fallout

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Christopher McQuarrie, 2018) Geheimagent Ethan Hunt (Tom Cruise) moet plutonium uit handen van terroristen houden, maar het plan mislukt. Vervolgens stuurt regisseur en scenarist McQuarrie, die ook Mission: Impossible 5 (2015) draaide, de plot van deel 6 rap in de richting van een haast onontwarbare kluwen. Tegelijkertijd biedt Mission: Impossible – Fallout actie van de buitencategorie. Cruise, die vrijwel al zijn stunts zelf uitvoert, ontpopte zich met de jaren tot eenmanspretparkattractie en etaleert in dit zinnenprikkelende spektakel de overtreffende trap van zijn metier.

‘Mission: Impossible - Fallout’

 Beeld
‘Mission: Impossible - Fallout’

Killing Escobar

National Geographic, 22.00 uur

Jaren voordat de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar door een politie-eenheid werd doodgeschoten, werd er al een liquidatiepoging ondernomen door een rivaliserend drugskartel. In Killing Escobar doet de Schotse huurling en voormalig SAS-agent Peter McAleese uit de doeken hoe hij eind jaren tachtig met een klein commandoteam een mislukte poging ondernam om Escobar om het leven te brengen. Minstens zo interessant is het levensverhaal van McAleese, die vertelt over zijn opvoeding, gewelddadige jeugd en eerdere activiteiten als huurling in Afrika.

Close Up: Hepworth - A Life in Sculpture

NPO 2, 23.05 uur

In de beeldhouwkunst zijn vrouwen nog sterker ondervertegenwoordigd dan in de andere beeldende kunsten. Een van de eerste vrouwelijke beeldhouwers die internationale bekendheid kregen was Barbara Hepworth, wier sculpturen worden gekenmerkt door hun oogstrelende organische vormen. De documentaire Hepworth - A Life in Sculpture verkent het leven en werk van de kunstenares, van wie in Nederland zo’n vijftien werken te zien zijn. Ook haar rivaliteit met beeldhouwer Henry Moore komt aan bod. In 1975 kwam Hepworth om het leven bij een brand in haar studio.

Leegstaand monument

NPO 2, 0.05 uur

Joden die in de jaren dertig nazi-Duitsland ontvluchtten, werden opgevangen in het Joods Werkdorp in de Wieringermeer. In de Noord-Hollandse polder leerden ze een vak waarmee ze aan de slag konden in Amerika of het voormalige Palestina. Tijdens de bezetting werden de meeste bewoners echter afgevoerd naar de Duitse vernietigingskampen. Na jaren van leegstand zijn er nu plannen om in het Werkdorp Oost-Duitse flexwerkers te huisvesten. In zijn documentaire Leegstaand monument toont Frans Bromet wat dit plan losmaakt bij de Stichting Joods Werkdorp.

The Beguiled

BBC 2, 00.15 uur

(Drama, Sofia Coppola, 2017) Redelijk verfijnde remake van de gelijknamige film van Don Siegel uit 1971, waarin een gewonde korporaal tegen het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog in een vrouwen- en meisjesinternaat belandt. Destijds werd het verhaal verteld vanuit het perspectief van het door Clint Eastwood gespeelde hoofdpersonage, maar in deze versie van Sofia Coppola (Lost in Translation) ligt de focus op de vrouwen. De lerares (Nicole Kidman) en haar zes pupillen zijn bevreesd en opgewonden als er opeens zo’n weerloze man in hun midden verschijnt. De charmante, bedlegerige korporaal (Colin Farrell) wil daarvan wel gebruikmaken, maar Coppola onderstreept dat hij een gevaarlijk spel speelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden